Gazos Ruože nepaisant pranešimų apie paliaubas nesiliauja smurtas | KaunoDiena.lt

GAZOS RUOŽE NEPAISANT PRANEŠIMŲ APIE PALIAUBAS NESILIAUJA SMURTAS

  • 3

Izraelis nepaisydamas pranešimų apie pasiektas paliaubas antradienį pratęsė antskrydžius Gazos Ruože, o palestiniečiai paleido naujų raketų, didėjant nerimui, kad anklave gali įsiplieksti naujas atviras konfliktas.

Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ vėlai pirmadienį pareiškė, kad tarpininkaujant Egiptui buvo sutarta nutraukti ugnį, prasiveržus smurtui vos dvi savaitės iki visuotinių rinkimų Izraelyje.

Izraelio gynybos pajėgos pranešė, kad iš anklavo vėlai vakare buvo šaudoma iš minosvaidžių ir paleista dar 30 raketų. Kariuomenės teigimu, tiek pat raketų palestiniečiai paleido anksčiau vakare.

Izraelis subombardavo maždaug 15 naujų taikinių, įskaitant įtariamą „Hamas“ karinį kompleksą ir vieną grupuotės „Islamo džihadas“ poziciją. Išplatintame pareiškime kariuomenė pridūrė „prireikus praplėsianti savo veiksmų mastą“.

„Mūsų atsakas buvo labai galingas, labai labai galingas“, – lankydamasis Vašingtone pareiškė Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) jį lydėjusiems izraeliečių reporteriams.

„Hamas“ turi suprasti, kad nedvejodami ateisime (į Gazos Ruožą) ir imsimės visų reikiamų žingsnių“, – pabrėžė jis Izraelio visuomeninio radijo eteryje neskubėjusiuose komentaruose.

Naktį naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip iš palestiniečių anklavo šiaurinės dalies Izraelio link buvo paleistos kelios raketos.

Kai kurias jų numušė Izraelio oro erdvės gynybos sistemos, o likusios nukrito negyvenamose vietovėse, informavo žydų valstybės kariuomenė.

Apie paliaubas buvo paskelbta Izraeliui pirmadienį vakare smogus „Hamas“ lyderio Ismailo Hamiyos (Ismailo Hanijos) biurui ir dešimtiems kitų taikinių Gazos Ruože.

Šie antskrydžiai buvo surengti atsakant į retą ataką iš palestiniečių anklavo paleista didelio nuotolio raketa, smogusia vienam namui netoli Tel Avivo ir sužeidusia septynis žmones.

Izraelis, surengęs antskrydžių maždaug tuo pačiu metu, kai ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) Vašingtone susitiko su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), kol kas nekomentavo pranešimo apie paliaubas.

„Dėl sėkmingų Egipto pastangų buvo pasiektos paliaubos tarp okupacinių ir pasipriešinimo grupių“, – teigė „Hamas“ atstovas Fawzi Barhoumas (Fauzis Barhumas).

B. Netanyahu, taip pat einantis gynybos ministro pareigas, sutrumpino savo vizitą į JAV ir lėktuvu skrenda atgal į Izraelį. Jis pareiškė, kad sugrįžęs nuvyks tiesiai į Gynybos ministeriją Tel Avive.

Antradienį jis ruošėsi sakyti kalbą per proizraelietiškos lobistų grupės AIPAC metinę konferenciją ir pietauti su D. Trumpu.

Planuojama, kad premjeras nusileis Izraelyje apytiksliai vidurdienį (12 val. Lietuvos laiku).

Ugnies kamuoliai

Izraelis ir „Hamas“ nuo 2008 metų kariavo jau tris kartus, ir daugelio nuomone B. Netanyahu nori išvengti ketvirto nenuspėjamo konflikto prieš balandžio 9 dieną vyksiančius rinkimus.

Tačiau jam rimtą iššūkį metė buvusio kariuomenės vado Benny Gantzo (Benio Ganco) vadovaujamas centristų politinis aljansas, taigi, premjeras spaudžiamas imtis tvirto atsako į kilusią krizę.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija vėlai pirmadienį paskelbė, jog buvo sužeisti septyni žmonės, kai anklavo rajonus supurtė sprogimai, į padangę kilo liepsnų kamuoliai ir dūmų stulpai.

„Hamas“ neužsiminė, ar islamistų judėjimo lyderis buvo savo biure tuo metu, kai pastatui buvo smogta.

Komentuodamas padėtį būdamas Baltuosiuose rūmuose B. Netanyahu pabrėžė, kad „Izraelis atsako jėga į šią nepelnytą agresiją“, o D. Trumpas kalbėjo apie žydų valstybės „teisę į savigyną“.

Per vieną iš izraeliečių antskrydžių Gazos Ruože buvo sunaikintas pastatas, kur galimai buvo įsikūrusi slapta „Hamas“ saugumo ir žvalgybos pajėgų būstinė.

Taip pat buvo smogta islamistų judėjimo vidaus saugumo pajėgų biurui Gazos Ruože.

Anklave veikiančios kovotojų grupuotės, įskaitant „Hamas“ ir „Islamo džihadą“ , prisiėmė atsakomybę už vėliau pirmadienį paleistas raketas, atsakant į Izraelio antskrydžius.

Žydų valstybės kariuomenė pareiškė, kad pirmadienį paryčiais į namą vidurio Izraelyje pataikiusią raketą taip pat paleido „Hamas“.

Vienas AFP kalbintas „Hamas“ pareigūnas, pageidavęs likti anonimu, paneigė, kad jo grupuotė atsakingą už šį incidentą ir užsiminė apie galimybę, kad jis galėjo įvykti dėl „prastų orų“.

Izraelyje raketa sunaikintas namas buvo Mišmereto bendruomenėje, esančioje maždaug už 20 km į šiaurę nuo Tel Avivo, pranešė policija.

Raketa, paleista iš Rafacho Gazos Ruožo pietuose, nuskriejo apie 120 kilometrų.

Ligoninė, kur gydomi septynis sužeisti izraeliečiai, tarp jų trys vaikai, informavo, kad jie buvo nesunkiai sužeisti skeveldrų ir patyrė lengvų nudegimų.

GALERIJA

  • Gazos Ruože nepaisant pranešimų apie paliaubas nesiliauja smurtas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Ach: "[piemuo pardaves zydui savo arabiska zeme ---nezinojo -vargena,kuo tai taps palestinieciams]" - gal dar prisimenat KAS apsiputojęs RĖKĖ kad neitume į referendumą, turėjusiems UŽDRAUST tokį Tėvynės išpardavimą?..

Anonimas

ui ui o zeme "pazadetoji " tai ne ta!! gyventu sau ramu Zydiskomis tradicijomis "paremta"gyvenima ,,melstusi zmogui [savo tautieciui!] kuris po karo nebrangenybes pirko -----o Arabijos ZEMES gabala ishpirko -savo tautieciams TAI AMZINA PAGARBA TOKIAM ZMOGUI---muskite galvomis siena melskites JO SIRDZIAI ,ponai zydai ,o ne kirsinkit artimuosius Rytus savo grobikiskom okupacijomis…[piemuo pardaves zydui savo arabiska zeme ---nezinojo -vargena,kuo tai taps palestinieciams] palestinieciai prakeike savo skurdziu uz parduota palestinos zeme o Izraelis turi mineti vargso varda maldose---jis suteike jiems VALSTYBINGUMA

ko

noret juk ismoko is kolonizatoriu o mokinys tai gabus juk zydelis .....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS