„Hamas“ vadovas: realu turėti bendrą palestiniečių vyriausybę Gazos Ruože ir Vakarų Krante | KaunoDiena.lt

„HAMAS“ VADOVAS: REALU TURĖTI BENDRĄ PALESTINIEČIŲ VYRIAUSYBĘ GAZOS RUOŽE IR VAKARŲ KRANTE

  • 2

Palestiniečių kovotojų organizacijos „Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) antradienį pareiškė, kad neatmeta galimybės sukurti vieną bendrą palestiniečių teritorijų administraciją tiek Gazos Ruožo, tiek okupuoto Vakarų Kranto valdymui.

„Sulaukėme daug iniciatyvų, susijusių su (palestiniečių) vidaus padėtimi, ir esame atviri nacionalinės Vakarų Kranto ir Gazos Ruožo vyriausybės idėjai“, – per televiziją transliuotame kreipimesi sakė jis.

„Hamas“ kontroliuoja Gazos Ruožą nuo 2006 metų, kai laimėjo rinkimus, po kurių kilo smurtiniai susirėmimai su palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) partija „Fatah“.

Daugkartiniai bandymai sutaikyti grupuotes žlugo, o M. Abbaso, kaip Palestiniečių savivaldos vadovo Vakarų Krante, populiarumas smuko.

Per beveik tris mėnesius trunkantį karą tarp „Hamas“ ir Izraelio, kuris pažadėjo sutriuškinti šią grupuotę, ne kartą buvo keltas būsimo Gazos Ruožo valdymo klausimas.

Jungtinės Valstijos pabrėžė, kad palestiniečiai turi dalyvauti administracijos veikloje po karo, tačiau tarptautiniu mastu pripažintos Palestiniečių savivaldos būsimas vaidmuo lieka neaiškus.

I. Haniyeh kalboje, kurią transliavo „Al Jazeera“, „Hamas“ vadovas taip pat kalbėjo apie diskusijas dėl antrosios galimos kovų pertraukos.

Antradienį I. Haniyeh taip pat pareiškė, kad iš Izraelio pagrobti įkaitai iš Gazos Ruožo bus išlaisvinti tik „Hamas“ nustatytomis sąlygomis.

„Priešo kaliniai bus paleisti tik pasipriešinimo nustatytomis sąlygomis“, – per televiziją transliuotame kreipimesi sakė I. Haniyeh.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį. Pasak žydų pareigūnų, žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir įkaitais paimta apie 240 žmonių.

Per trumpas paliaubas lapkričio gale buvo paleista dalis šių įkaitų, o Izraelis savo ruožtu grąžino dešimtis kalintų palestiniečių.

„Hamas“ vadovaujamo anklavo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per karą Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 22 185 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Mirsit

Šlykštynės . Visi iki vieno . Izraelis savo tvarką įves . Nereikėjo užvirt šitą košę . Manėt tarp civilių pasislėpsit ? Dabar išnyksit visi .

????

???tik 1 sukarinti banditaiir jie visi bus teisiami .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS