Į apgultą Gazos Ruožą iš Egipto įvažiavo pirmieji 20 humanitarinės pagalbos sunkvežimių | KaunoDiena.lt

Į APGULTĄ GAZOS RUOŽĄ IŠ EGIPTO ĮVAŽIAVO PIRMIEJI 20 HUMANITARINĖS PAGALBOS SUNKVEŽIMIŲ

Pirmieji 20 sunkvežimių, gabenančių humanitarinę pagalbą, šeštadienį įvažiavo į karo nuniokotą ir apgultą Gazos Ruožą per Rafacho pasienio punktą iš Egipto, pranešė abiejose pusėse esantys naujienų agentūros AFP korespondentai.

Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos vadovas Martinas Griffithsas (Martinas Grifitsas) sakė esąs „įsitikinęs, kad šis pristatymas bus tvarių pastangų aprūpinti Gazos gyventojus būtiniausiomis prekėmis pradžia“, ir įspėjo, kad „šis pirmasis konvojus neturi būti paskutinis“.

Egipto Raudonojo pusmėnulio, kuris yra atsakingas už įvairių JT agentūrų pagalbos pristatymą, teigimu, sunkvežimiams pravažiavus, sienos perėja vėl buvo uždaryta.

Tai buvo pirmas toks krovinys nuo to laiko, kai prieš dvi savaites prasidėjo karas tarp Izraelio ir islamistų kovotojų judėjimo „Hamas“, kontroliuojančio 2,4 mln. gyventojų turintį palestiniečių anklavą.

Rafachas yra vienintelis kelias į Gazos Ruožą, kurio nekontroliuoja Izraelis, sutikęs leisti įvežti pagalbą iš Egipto savo pagrindinių sąjungininkių Jungtinių Valstijų prašymu.

Penktadienį AP išanalizuotose palydovinėse nuotraukose buvo matyti ilga sunkvežimių su humanitarine pagalba kolona, laukianti, kol galės kirsti sieną iš Egipto į Gazos Ruožą.

Pasak pagalbos pareigūnų, prie sienos perėjos stovėjo daugiau kaip 200 sunkvežimių, gabenančių apie 3 tūkst. tonų pagalbos. Šiomis atsargomis siekiama šiek tiek padėti palestiniečiams Gazos Ruože, kurį Izraelis blokuoja, atsakydamas į „Hamas“ kovotojų surengtą išpuolį prieš žydų valstybę.

„Vilties ženklas šiais sunkiais laikais“

Spalio 7-ąją islamistų grupuotė „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, paėmė daugiau kaip 200 įkaitų ir nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Nuo to laiko Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir teigia, kad per susirėmimus žuvo apie 1,5 tūkst. šios grupuotės kovotojų, kol jo kariuomenė atgavo užpultos teritorijos kontrolę.

Atsakydama į tai, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai ir iki šiol žuvo 4 137 palestiniečiai, daugiausia civiliai gyventojai, skelbia „Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija.

Krovininiai lėktuvai ir sunkvežimiai jau kelias dienas gabena humanitarinę pagalbą į Egipto pusę prie Rafacho, tačiau iki šeštadienio į Gazą jos nebuvo pristatyta.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) penktadienį apsilankė Egipto pusėje esančioje perėjoje, kad prižiūrėtų pasirengimą pristatyti pagalbą.

EPA-ELTA nuotr.

„Šie sunkvežimiai yra ne tik sunkvežimiai, jie yra gelbėjimosi ratas, – sakė jis. – Tai yra gyvybės ir mirties klausimas daugeliui Gazos Ruožo žmonių.“

JT vadovas teigė, kad tai turi būti nuolatinės pastangos. Pasak jo, turi būti leista sieną kirsti daug konvojų, „kad jų skaičius būtų pakankamas ir kad būtų pakankamai sunkvežimių, kad būtų galima teikti paramą Gazos gyventojams“.

„Labai svarbu kitoje pusėje turėti degalų (...) kad būtų galima paskirstyti humanitarinę pagalbą Gazos gyventojams“, – kalbėjo A. Guterresas, perspėdamas, kad pagalbos tiekimas nebūtų paverstas derybų poveikio priemone.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) pasidžiaugė, kad šeštadienį į apgultą Gazos Ruožą atvyko humanitarinę pagalbą gabenantys sunkvežimiai.

„Gera ir svarbi žinia, kad Gazos gyventojams dabar pristatoma pirmoji humanitarinė pagalba“, – sakė O. Scholzas socialiniame tinkle „X“ ir pridūrė, kad Vokietija dirbs „visais kanalais, kad palengvintų šio konflikto keliamas kančias“.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) šeštadienį vieši Egipte, kur vyksta aukščiausiojo lygio susitikimas Izraelio ir „Hamas“ karui aptarti.

Šeštadienį savo pranešime „X“ ji teigė, kad civiliams Gazos Ruožo gyventojams trūksta visko, ir paragino išplėsti pagalbos tiekimą.

Šie pagalbos pristatymai į Gazą yra „vilties ženklas šiais sunkiais laikais“, rašė A. Baerbock.

J. Bideno perspėjimas

Penktadienį darbininkai pradėjo taisyti Izraelio bombardavimų apgadintą perėją.

Pagalbos Izraelio apsiaustoje teritorijoje laukia daugelis Gazos Ruožo gyventojų, kuriems trūksta maisto, vaistų ir vandens.

Ligoninių darbuotojams, gydantiems daugybę per bombardavimus sužeistų žmonių, taip pat skubiai reikia medicininių reikmenų ir degalų generatoriams.

Izraelis nerimauja, kad bet kokį į Gazą atgabentą kurą „Hamas“ gali panaudoti ginklams ir sprogmenims gaminti.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį per solidarumo vizitą Izraelyje ragino leisti pravažiuoti pagalbą gabenantiems sunkvežimiams.

Jis sakė, kad pirmieji 20 sunkvežimių bus sistemos bandymas paskirstyti pagalbą neleidžiant „Hamas“ gauti naudos, o JT agentūros turėtų skirstyti pagalbą Gazos Ruožo pasienio pusėje.

J. Bidenas perspėjo, kad jei „Hamas“ „neleis jai patekti arba tiesiog ją konfiskuos, tada viskas baigsis“.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Neturi būti paskutinis

Į apgultą Gazos Ruožą šeštadienį įvažiavęs pirmasis humanitarinės pagalbos konvojus „neturi būti paskutinis“, sakė Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos vadovas, į karo nuniokotą anklavą atvykstant sunkvežimiams su atsargomis.

„Esu įsitikinęs, kad šis pristatymas bus ilgalaikių pastangų, skirtų aprūpinti Gazos gyventojus būtiniausiomis prekėmis, pradžia“, – sakė Martinas Griffithsas (Martinas Grifitsas) po to, kai iš Egipto į Gazos Ruožą įvažiavo 20 sunkvežimių.

„Šis pirmasis konvojus neturi būti paskutinis“, – perspėjo jis.

Pagalbos Izraelio apsiaustoje teritorijoje laukia daugelis Gazos Ruožo gyventojų, kuriems trūksta maisto, vaistų ir vandens.

Degalai neįvežami?

Izraelio kariuomenė teigia, kad į Gazos Ruožą su pirmąja humanitarine pagalba neįvežami degalai, o tik vanduo, maistas ir vaistai, sakė Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari.

„Hamas“ kontroliuojama Gazos Ruožo Sveikatos apsaugos ministerija šeštadienį įspėjo, kad jei nebus nedelsiant pristatyta generatoriams eksploatuoti reikalingų degalų, ligoninėse esantiems sužeistiesiems ir ligoniams iškils „realus pavojus“.

Tačiau Izraelis nerimauja, kad „Hamas“ kovotojai gali panaudoti kurą savo tikslams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

matomai iskrove /humana/ sie negriz tusciom o pakraus sekancia /humana/ ir grazins juos faraonu zemei pz=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS