Indiją toliau krečia protestai dėl „antimusulmoniško“ pilietybės įstatymo | KaunoDiena.lt

INDIJĄ TOLIAU KREČIA PROTESTAI DĖL „ANTIMUSULMONIŠKO“ PILIETYBĖS ĮSTATYMO

Indijoje po praėjusią naktį vykusių susirėmimų ruošiamasi naujiems protestams dėl kontroversiško naujo pilietybės įstatymo, šalies šiaurės rytuose išprovokavusio neramumų bangą, jau pareikalavusią šešių gyvybių.

Praėjusią savaitę Indijos parlamento aukštųjų rūmų priimtas Pilietybės pataisos įstatymas leidžia paspartinti pilietybės suteikimą neteisėtiems imigrantams, iki 2015 metų atvykusiems į Indiją iš trijų kaimyninių šalių – bet tik tuo atveju, jeigu jie nėra musulmonai.

Kritikai tvirtina, kad pilietybės įstatymas yra dalis premjero Narendros Modi (Narendros Modžio) palaikomos hinduistų nacionalistų darbotvarkės, kuria esą siekiama marginalizuoti Indijoje gyvenančius 200 mln. musulmonų, bet vyriausybės vadovas tokius kaltinimus atmeta.

Sekmadienį vakare tūkstančiai protestuotojų išėjo į gatves šalies šiaurės rytuose, tapusiuose prieš pilietybės įstatymą nukreiptų demonstracijų ir susirėmimų su policija epicentru. Protestai taip pat vyko Delyje, Alygare, Haidarabade, Mumbajuje, Patnoje ir Raipure.

Sostinėje policijos pareigūnai panaudojo ašarines dujas ir gumines lazdas, kad suvaldytų kelis tūkstančius demonstrantų, patraukusių prie Islamo nacionalinio universiteto bei policijos būstinės ir surengusių ten mitingus. Pranešama, kad buvo padegti keturi autobusai ir dvi policijos mašinos.  

Žiniasklaida praneša, kad policijai įsiveržus į universiteto miestelį, buvo sužeisti apie 100 studentų ir daugiau nei dešimt pareigūnų.

Maždaug pusšimtis žmonių buvo sulaikyti. Praleidę naktį už grotų, pirmadienį jie buvo paleisti, informavo policija. 

Studentai išplatino pareiškimą, kuriame atsiribojo nuo bet kokio smurto.

„Toliau tvirtiname, kad mūsų protestai taikūs ir nesmurtiniai. Laikomės šios pozicijos ir smerkiame visas šalis, dalyvaujančias smurtiniuose veiksmuose“, – rašoma pareiškime.

Scanpix nuotr.

Šiaurinės Utar Pradešo valstijos valdžia po demonstracijų Alygare, kur veikia didelis universitetas ir gyvena nemaža musulmonų bendruomenė, vakariniuose rajonuose atjungė internetą. 

Visgi didžiausios demonstracijos ir protestai vyksta šalies šiaurės rytinėse valstijose, kurios seniai yra etninės įtampos židiniai. 

Ten gyvenantys žmonės nepritaria naujam pilietybės įstatymui, nes bijo, kad jis atvers kelią pasilikti keliems šimtams tūkstančių imigrantų iš Bangladešo, dauguma kurių yra hinduistai.  

Asamo valstijoje, kur per riaušes ir susirėmimus su policija pastarosiomis dienomis žuvo šeši žmonės, sekmadienį vakare į protesto akciją susirinko apie 6 tūkst žmonių. Pranešimų apie rimtesnius incidentus nebuvo gauta.

JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras praėjusią savaitę pareiškė, kad jam neramu, jog naujas įstatymas gali pakenkti Indijos konstitucijoje įtvirtintam įsipareigojimui užtikrinti lygybę prieš įstatymą.  

N. Modi sekmadienį dėl neramumų apkaltino didžiausią opozicinę Kongreso partiją ir jos politinius sąjungininkus. Vidaus reikalų ministras Amitas Shahas savo ruožtu dar kartą paragino visas šalis elgtis santūriai.

„Mūsų brolių ir seserų šalies šiaurės rytuose kultūra, kalba, socialinė tapatybė ir politinės teisės nenukentės“, – sakė ministras.

Teisių aktyvistai ir viena musulmonų politinė partija dėl naujojo pilietybės įstatymo kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą, tvirtindami, kad jis prieštarauja konstitucijai ir Indijos pasaulietinėms tradicijoms.  

GALERIJA

  • Indiją toliau krečia protestai dėl „antimusulmoniško“ pilietybės įstatymo
  • Indiją toliau krečia protestai dėl „antimusulmoniško“ pilietybės įstatymo
  • Indiją toliau krečia protestai dėl „antimusulmoniško“ pilietybės įstatymo
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Nei tu , avine, skaitei tą Koraną, nei žinai, ką jame rašo. Tau užtenka, ką Landsbergis pasakė, tavo dievukas.

muslimatizacija

prie gero neprives,koranas skelbia:kad musulmonas atemes kitatikiui gyvybe, igauna amzina gyvenima. Svarbiausia jie tuo sventai tiki ir Alahu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS