Irake nušautas turkų diplomatas | KaunoDiena.lt

IRAKE NUŠAUTAS TURKŲ DIPLOMATAS

  • 2

Irako autonominiame kurdų regione trečiadienį užpuolikai nušovė mažiausiai du žmones, tarp jų Turkijos vicekonsulą, pranešė šaltinis iš policijos, o Ankara pažadėjo, kad ši ataka neliks be atsako.

Atsakomybės už ataką kol kas neprisiėmė jokia grupuotė, bet Turkija vykdo stambią karinę operaciją kalnuotame šiauriniame Irako regione, siekdama iš ten išstumti Kurdistano darbininkų partiją (PKK).

Trečiadienio popietę Ainkavos rajone, kur įsikūręs Turkijos konsulatas ir daug restoranų, mažiausiai vienas ginkluotas asmuo viename restorane šaudė į konsulato darbuotojus.

„Per šaudymą priešais vieną restoraną Arbilyje žuvo turkų konsulato darbuotojas ir vienas civilis, ir buvo sužeistas trečias asmuo“, – nurodė kurdų vidaus saugumo pajėgos „Asayish“.

Šaltinis iš vietos policijos naujienų agentūrai AFP sakė, kad buvo nušautas Turkijos vicekonsulas.

Pasak šaltinio, užpuolikai pabėgo iš įvykio vietos.

Irako užsienio reikalų ministerijos atstovas patvirtino, kad toks incidentas įvyko, ir pasmerkė ataką.

Turkija savo ruožtu patvirtino, kad per šaudymą žuvo jos konsulato Arbilyje darbuotojas, ir pažadėjo, kad ši ataka neliks be atsako.

„Tęsiame darbus su Irako vyriausybe ir vietos pareigūnais, siekdami surasti šios atakos kaltininkus kaip galėdami greičiau“, – pareiškė turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas).

Prezidento atstovas Ibrahimas Kalinas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „bus duotas reikiamas atsakas tiems, kas įvykdė šią klastingą ataką“.

„Bjaurus išpuolis“

Kurdistano demokratinė partija (KDP), dabar vadovaujanti regiono vyriausybei, palaiko gerus politinius ir prekybinius ryšius su Turkija.

Tačiau vienas iš nesantaiką keliančių klausimų yra PKK, kontroliuojanti kelias bazes Irako šiaurėje.

PKK nuo 1984-ųjų tęsia kruviną sukilimą Turkijos pietryčiuose, jau nusinešusį dešimtis tūkstančių gyvybių. 2015-aisiais žlugus dvejus metus galiojusioms paliauboms susirėmimai suintensyvėjo. 

Ankara ir jos sąjungininkės Vakaruose yra įtraukusios PKK į teroristinių organizacijų sąrašą.

Turkija nuo gegužės vykdo karinę operaciją kalnuotame šiauriniame Irako regione.

Anksčiau šį mėnesį PKK paskelbė, kad per vieną iš turkų reidų buvo nukautas vyresnysis PKK vadas Diyaras Gharibas Mohammedas (Dijaras Garibas Mohamedas) ir dar du kovotojai.

PKK ginkluotojo sparno atstovas savo ruožtu paneigė, kad grupuotė yra atsakinga už trečiadienio ataką.

Pasak valstybinės turkų žiniasklaidos, į Arbilio šiauriniame Ainkavos rajone įsikūrusį restoraną įsiveržęs užpuolikas vilkėjo paprastais rūbais ir turėjo du ginklus.

Liudininkai nurodė, kad netrukus Ainkavos rajone ir jo prieigose buvo įkurta patikros punktų.

JAV ambasada pasmerkė šį „bjaurų“ išpuolį ir išreiškė užuojautą Turkijos diplomatinei misijai. Taip pat ambasada paragino „apginti ir (užtikrinti) užsienio diplomatų bei diplomatinių misijų Irake saugumą“.

Pastaraisiais mėnesiais prieš diplomatines misijas Irake buvo surengtos kelios raketų atakos, taip pat ir Bagdado „žaliojoje zonoje“ – įtvirtintame vyriausybės įstaigų ir ambasadų rajone.

JAV gegužę paliepė evakuoti iš ambasados Bagdade ir konsulato šiauriniame Arbilio mieste nebūtinus darbuotojus.

Tuo metu birželį prie Bahreino ambasados Irako sostinėje vyko protestas.

Irako pareigūnai, šalyje tvyrant palyginti ramiam laikotarpiui po to, kai 2017 metais buvo paskelbta pergalė prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“, žadėjo apsaugoti ambasadas.

GALERIJA

  • Irake nušautas turkų diplomatas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Laukiniai.

...

Turkas Turkijoj nušovė rusų diplomatą, dabar Irake turkų diplomatas krito - pilnas atsiskaitymas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS