Įslaptintų JAV dokumentų nutekinimu kaltinamam J. Teixeirai pateikti papildomi kaltinimai | KaunoDiena.lt

ĮSLAPTINTŲ JAV DOKUMENTŲ NUTEKINIMU KALTINAMAM J. TEIXEIRAI PATEIKTI PAPILDOMI KALTINIMAI

  • 0

Amerikiečių oro pajėgų nacionalinės gvardijos nariui Jackui Teixeirai (Džekui Teišeirai), kaltinamam itin slaptų Pentagono dokumentų nutekinimu internetiniame pokalbių forume, ketvirtadienį buvo pateikti papildomi federaliniai kaltinimai.

21-erių J. Teixeira, įtariama, suorganizavo per dešimtmetį didžiausią žalą padariusį slaptų Jungtinių Valstijų dokumentų nutekinimą.

Federalinė didžioji prisiekusiųjų žiuri Bostone pateikė jam šešis kaltinimus dėl tyčinio slaptos informacijos, susijusios su nacionaline gynyba, laikymo ir perdavimo.

Už kiekvieną iš šių kaltinimų jam gresia iki 10 metų kalėjimo.

Šie kaltinimai prisideda prie kitų dviejų, kuriuos prokurorai pateikė J. Teixeirai po to, kai jį sulaikė balandį.

J. Teixeira buvo sulaikytas kitą dieną po to, kai laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad vienas JAV karinėje bazėje dirbęs vyras platformoje „Discord“ paskelbė šimtus dokumentų puslapių.

Kai kurie iš šių dokumentų vėliau pasirodė kitose platformose, įskaitant „Twitter“, „4Chan“ ir „Telegram“.

Dokumentuose, kurie žaibiškai išplito internete, be kitų slaptų detalių, nurodoma, kad JAV nerimauja dėl Ukrainos karinio pajėgumo kovojant su Maskvos pajėgomis, ir nurodoma, kad Vašingtonas, regis, šnipinėjo sąjungininkus Izraelį ir Pietų Korėją.

Tai yra vienas didžiausių tokių pažeidimų nuo 2013-ųjų, kai Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas) paviešino JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) dokumentus.

JAV nacionalinės gvardijos biuro teigimu, J. Teixeira, IT ir ryšių specialistas, į pajėgas buvo priimtas 2019-ųjų rugsėjį. Jis įgijęs pirmos klasės lakūno laipsnį, kuris yra trečias žemiausias tarp oro pajėgų karių.

Praėjusį mėnesį teisėjas nurodė, kad J. Teixeira turi likti suimtas, kol vyks teismo procesas. Anot prokurorų, jis kelia nuolatinį pavojų JAV nacionaliniam saugumui.

Prokurorai teigė, kad J. Teixeira vis dar gali turėti prieigą prie slaptų dokumentų ir kad priešiškos valstybės gali padėti jam pabėgti, jei jis bus paleistas iš kalėjimo, be to, jis anksčiau yra padaręs smurtinių pareiškimų.

Teismo dokumente prokuratūra pranešė, kad lapkritį jis socialiniuose tinkluose rašė, kad nori nužudyti daug žmonių, nes tokiu būdu išnaikins silpnapročius.

Prokurorai taip pat teigė, kad J. Teixeira prašė kito vartotojo patarimo, kokį šautuvą būtų lengva valdyti iš visureigio galo, ir kad jis internete ieškojo masinių šaudynių atvejų.

Jo advokatų komanda pareiškė, kad jų klientas nebeturi prieigos prie įslaptintos medžiagos ir kad vyriausybė perdėtai sureikšmina jo keliamą grėsmę, tvirtindama, kad jis turėtų būti išleistas į tėvo globą, kol vyks teismo procesas.

J. Teixeira buvo sulaikytas balandžio 13 dieną. Šį jo sulaikymą transliavo televizijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS