Išplitusį gaisrą Kubos degalų bazėje gesina sraigtasparniai | KaunoDiena.lt

IŠPLITUSĮ GAISRĄ KUBOS DEGALŲ BAZĖJE GESINA SRAIGTASPARNIAI

Kubos kariniai sraigtasparniai pirmadienį bandė suvaldyti jau kelias dienas besitęsiantį gaisrą degalų bazėje, per kurį pirmadienį pratrūko jau trečias naftos rezervuaras, o gelbėtojai toliau ieškojo 16 dingusių ugniagesių.

Naujausiais oficialiais duomenimis, patvirtinta vieno žmogaus žūtis, dar 24 žmonės gydomi ligoninėje – penkių iš jų būklė yra kritinė. Daugelis kitų gydomi dėl nudegimų.

Gaisras Matansaso – 140 tūkst. gyventojų turinčio miesto, esančio už 100 km į rytus nuo Havanos – pakraštyje kilo vėlai penktadienį, žaibui trenkus į vieną iš aštuonių bazės rezervuarų.

Pirmadienį vakarinės Matansaso provincijos gubernatorius pranešė, kad gaisras išplito į trečiąją saugyklą, įgriuvusią po dviejų kitų.

„Trečiasis rezervuaras taip pat įgriuvo, išsiliejus degalams iš antrosios“ talpyklos, pratrūkusios sekmadienį, valstybinei televizijai sakė gubernatorius Mario Sabinesas (Marijus Sabinesas).

Jo duomenimis, gaisro zona yra „labai didelė“, o lokalizavimo darbai „labai sudėtingi“.

Sekmadienį į Kubą iš Meksikos ir Venesuelos atvyko orlaiviai, ugniagesiai ir kiti specialistai su įranga, salų valstybei paprašius „draugiškų šalių“ pagalbos.

Pasak M. Sabineso, komandos ruošiasi operacijai, per kurią liepsnos bus malšinamos putomis, bet pasirengimas „gali užtrukti“.

Iš įvykio vietos apylinkių iš viso evakuota apie 1,9 tūkst. žmonių, nurodė pareigūnai.

„Intensyvėja kovos su gaisru darbai“, – pirmadienį per „Twitter“ pranešė Kubos prezidentūra, pridūrusi, kad ši diena bus „lemiama“ pastangoms suvaldyti liepsnas.

Vėlai penktadienį užsidegus pirmajai saugyklai, iki ankstyvo šeštadienio ryto ugnis persimetė į antrąjį rezervuarą.

Naktį į sekmadienį įgriuvo pirmosios dvi saugyklos, iš jų išsiliejo nafta. Po to įvykio buvo pranešta apie dar tris sužeistuosius.

Valstybinės naftos bendrovės CUPET duomenimis, pirmojoje talpykloje buvo apie 26 tūkst. kubinių metrų naftos – tai reiškia, kad buvo užpildyta maždaug pusė jos talpos.

Antrojoje buvo 52 tūkst. kubinių metrų mazuto. Lieka neaišku, kiek užpildyta buvo trečioji saugykla.

Ugniagesiai vandeniu aušino trečiąjį rezervuarą, kad jis neužsidegtų, bet šios pastangos galiausiai buvo nesėkmingos.

Degančioje degalų bazėje laikomas kuras Antonio Guiteraso (Antonijaus Giteraso) termofikacinei elektrinei – didžiausiai komunistinėje valstybėje.

Saloje, kur energetikos tinklai yra pasenę ir nuolat juntamas degalų stygius, pastaruoju metu buvo sunku pagaminti pakankamai elektros energijos, padidėjus suvartojimui karštą vasarą.

Nuo gegužės valdžia kai kuriuose regionuose turėjo išjungti elektros tiekimą iki 12 valandų per parą. Kubos vidurio regionuose tai išprovokavo mažiausiai 20 protestų.

 

GALERIJA

  • Išplitusį gaisrą Kubos degalų bazėje gesina sraigtasparniai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS