Istoriniame Italijos mafijos teismo procese nuteisti apie 200 kaltinamųjų | KaunoDiena.lt

ISTORINIAME ITALIJOS MAFIJOS TEISMO PROCESE NUTEISTI APIE 200 KALTINAMŲJŲ

  • 0

Italijos teismas pirmadienį nuteisė apie 200 kaltinamųjų istoriniame, kone trejus metus trukusiame procese dėl Kalabrijos mafijos „'Ndrangheta“ narių.

Daugiau kaip pusantros valandos pietinio Vibo Valentijos miesto teismo pirmininkė Brigida Cavasino (Bridžida Kavasino) skaitė kaltais pripažintųjų pavardes ir jiems skirtas bausmes, kurios svyravo nuo kelių mėnesių iki 30 metų nelaisvės, o visoje šalyje esančiuose kalėjimuose įkalinti asmenys visa tai stebėjo vaizdo ryšiu.

Kaltintojai prašė pripažinti kaltais 322 mafijozus ir jų bendrininkus tarnautojus, veikusius Kalabrijos regione. Keliolikai „'Ndrangheta“ veikėjų jie prašė skirti 30 metų nelaisvės.

Pirmadienį buvo nuteisti maždaug 200 kaltinamųjų, nors tik keturi aukščiausio rango nariai sulaukė griežčiausios prašytos bausmės. Likusieji buvo oficialiai arba faktiškai išteisinti.

Pirmą kartą per tokius teismo procesus kaltinamųjų sąraše buvo daug mafijai tiesiogiai nepriklausančių žmonių, įskaitant policijos aukšto rango pareigūną, kelis merus, kitus valstybės tarnautojus ir verslininkus.

Garsiausias iš jų buvo 70 metų buvęs parlamentaras, advokatas Giancarlo Pittelli (Džankarlas Pitelis). Įtariama, kad jis buvo mafijos organizatorius ir tarpininkas bendraujant su politikos, finansų pasauliais bei neteisėtomis masonų ložėmis. Prokurorai prašė skirti jam 17 metų už grotų, bet teismas nusprendė pasiųsti jį į kalėjimą 11 metų.

Kelios dešimtys teisiamųjų šeimos narių sėdėjo didžiulės, siauros teismo salės gale, žvilgčiodami į televizorių ekranus, kad pamatytų savo artimuosius, ir retkarčiais iš džiaugsmo apsiašarodami dėl švelnaus nuosprendžio.

Šiais nuosprendžiais, kuriuos bus galima apskųsti du kartus, baigėsi didžiausias Italijos mafijos teismo procesas per pastaruosius dešimtmečius, ir tai buvo didžiausias iki šiol smūgis vienam galingiausių pasaulyje organizuoto nusikalstamumo sindikatų.

Valdžios įtvirtinimas

„'Ndrangheta“ ne tik įsitvirtino skurdžiame pietiniame Italijos Kalabrijos regione, bet ir beveik monopolizavo kokaino prekybą Europoje, o dabar veikia daugiau kaip 40 pasaulio šalių.

Vibo Valentijos – provincijos neturtingame pietiniame Kalabrijos regione, kur susiformavo „'Ndrangheta“ – teismas nuo 2021-ųjų sausio išklausė tūkstančius valandų liudijimų, įskaitant daugiau kaip 50-ies buvusių mafijos narių.

Reikia išlaisvinti teritoriją. Reikia sukurti darbo vietų, investuoti daugiau pinigų į švietimą, mesti iššūkį žmonių mentalitetui, kurti pasitikėjimo institucijomis jausmą.

Jie ir kiti liudytojai detaliai papasakojo apie daugybę „'Ndrangheta“ brutalumo atvejų, jos valdžią vietos gyventojams, įskaitant smurtines pasalas, verslininkų reketavimą, valstybinių paraiškų klastojimą, ginklų kaupimą, balsų rinkimą ar „dėkingumo mokesčius“ galingiesiems.

Kaltinamieji priklausė aukščiausiam „'Ndrangheta“ klanui Vibo Valentijoje ar yra su juo susiję. Kaimiškoji Vibo Valentijos provincija yra viena skurdžiausių regione, mafija dusina jos ekonomiką, yra įsiskverbusi į valstybines institucijas ir dešimtmečius terorizuoja jos žmones.

Neabejotinas šios teritorijos bosas, 69 metų Luigi Mancuso (Luidžis Mankusas), pernai buvo išbrauktas iš kaltinamųjų byloje sąrašo, kad būtų teisiamas atskirai.

„Nenorime jūsų“

Šimtai advokatų ir kelios dešimtys žiniasklaidos atstovų pirmadienį dalyvavo skelbiant nuosprendį gerai apsaugotame teismo salės bunkeryje Lamecija Termėje.

Dalyvavo ir 67 metų Rocco Mangiardi (Rokas Mandžiardis), vietos verslininkas, vienas pirmųjų, 2009 metais teisme pasmerkęs „'Ndrangheta“ dėl turto prievartavimo.

R. Mangiardi, kuris nuo to laiko gyvena saugomas policijos, apgailestavo dėl mažo dalyvių skaičiaus svarbiausiu teismo proceso momentu.

„Ši teismo salė turėtų būti pilna piliečių, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Kad parodytume teisėjams, jog esame jų pusėje, o tada savo buvimu pasakytume mafiozams: „Mes jūsų nenorime“, – pridūrė jis.

Vibo Valentijos „'Ndrangheta“, kurios narių pravardės skamba kaip iš Holivudo filmų – Vilkas, Storulis, Saldainiukas, Ėriuko kulšis, buvo persmelkusi vietos ekonomiką, varė siaubą verslininkams ir ūkininkams, ir buvo saugoma dalies tarnautojų bei politikų.

Informatoriai – palyginti retas reiškinys šioje mafijoje dėl kraujo ryšių tarp jos narių – pasakojo, kaip ginklai būdavo slepiami kapinių koplyčiose, narkotikai vežami greitosios pagalbos automobiliais, o municipalinis vandens tiekimas nukreipiamas kanapių laukams.

Tie, kas nepritardavo mafijai, prie savo namų slenksčio rasdavo negyvų šuniukų, delfinų ar ožkų galvų, o prie parduotuvių fasadų – kūjų. Arba padegtus savo automobilius.

Tie, kam pasisekdavo mažiau, būdavo sumušami ar paauklėjami kulkomis. Kai kurių žmonių net palaikų niekas niekada nesurado.

Iššūkis mafijai

Ilgai tik gyvulių vagimis laikyta „'Ndrangheta“ klestėjo dešimtmečius, valdžiai tuo metu nukreipus savo pastangas į Sicilijos „Cosa Nostra“. Šios nariai buvo kaltinamieji dabar jau legendiniame 1986–1987 metų teismo procese Palerme.

Šiandien mafijos ekspertai mano, kad „'Ndrangheta“, kurią sudaro apie 150 Kalabrijos šeimų ir su jomis susijusių žmonių, per metus visame pasaulyje surenka daugiau kaip 50 mlrd. eurų iš narkotikų kontrabandos, lupikavimo, valstybės lėšų melžimo ir turto prievartavimo.

Kalabrijoje „'Ndrangheta“ prasigavo praktiškai į visas viešojo gyvenimo sritis, nuo merijų ir ligoninių iki teismų.

Tačiau dabar ji veikia daug plačiau – daugiau nei 40-yje valstybių, sako ekspertai.

Naudodamasi statytiniais, fiktyviomis kompanijomis ir elito malonėmis ši mafija neteisėtai gautus pinigus investuoja į teisėtą ekonomiką, taip dar labiau įtvirtindama savo valdžią.

Mafijos ekspertas Antonio Nicaso (Antonijus Nikasas) prieš nuosprendžio paskelbimą AFP sakė, kad nors šis teismo procesas yra svarbus, dar reikia daug nuveikti siekiant išnaikinti „'Ndrangheta“.

„Reikia išlaisvinti teritoriją. Reikia sukurti darbo vietų, investuoti daugiau pinigų į švietimą, mesti iššūkį žmonių mentalitetui, kurti pasitikėjimo institucijomis jausmą, – kalbėjo ekspertas. – Štai ko reikia, norint mesti iššūkį nusikalstamai organizacijai.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS