Kraupu: išlaisvintose Ukrainos teritorijose – dar daugiau rusų karių nusikaltimų įrodymų | KaunoDiena.lt

KRAUPU: IŠLAISVINTOSE UKRAINOS TERITORIJOSE – DAR DAUGIAU RUSŲ KARIŲ NUSIKALTIMŲ ĮRODYMŲ

  • 0

Iranietiški dronai išsiskiria savo garsu, kuris yra panašus į mopedo burzgimą. Būtent tokius garsus vieną naktį išgirdo netoli Kyjivo esančio miesto gyventojai. Negalutiniais duomenimis, į šį miestą, kuris yra gerokai arčiau Baltarusijos nei prie fronto linijų Donbase ar Charkivo srityje, naktį pataikė mažiausiai šeši tokie dronai, o jie neša 40 kilogramų bombas, pasakojama LNK reportaže.

Ukrainos kariškių duomenimis, bepiločiai apgriovė pastatus ir pataikė į infrastruktūros objektus, ten kilo stiprus gaisras.

Pastaruoju metu rusų kariai vis dažniau naudoja šiuos nebrangius, bet veiksmingus ginklus, nes pradėjo taupyti gerokai brangesnes sparnuotąsias raketas.

Iranas tebetvirtina, kad dronų Rusijai nepardavė. Kita vertus, Irano bepiločiai, nors ir ukrainiečiams pridaro problemų, negali sustabdyti kontrpuolimo, o jis, ypač dešiniakrantėje Chersono srityje, vyksta labai smarkiai. Ten jau išvaduota apie 1 tūkst. kvadratinių kilometrų.

Rusija tvirtina, kad priešingai nei per panišką atsitraukimą Charkivo srityje, dabar rusų karių pajėgos yra atitraukiamos organizuotai ir nemėto ginklų bei amunicijos, nors ukrainiečių nufilmuoti kadrai sako visai ką kitą.

Niūriausia, kad aptikta dar daugiau rusų karių nusikaltimų įrodymų. Tai ne tik kankinimų kameros, bet ir dėžė auksinių dantų protezų, kuriuos išlupo okupantai. Tai primena Kremliaus bei apskritai paskutiniojo šimtmečio Rusijos režimo panašumą į vokiečių nacistus.

Ta proga Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino įkurti tarptautinį tribunolą rusų karių nusikaltimams ištirti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Visus Rusijos okupantų nusikaltimus Ukrainos žemėje reikia ištirti, o nusikaltėlius – patraukti atsakomybėn. Privalome patraukti atsakomybėn ir tuos, kurių sprendimai visą tai pradėjo, tuos, kurie padarė pirminį nusikaltimą, kuriame sutelktas visas rusų okupantų blogis. Mes vis dar neturime institucinio pagrindo, kad Rusijos politinė ir karinė vadovybė būtų patraukta atsakomybėn už agresijos nusikaltimą“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Eiliniams išvaduotų Ukrainos miestų ir kaimų gyventojams dabar tenka ruoštis sunkiai žiemai, o tai tikrai nelengva, nes pastaruosius pusę metų jie gyvena savo apgriautų daugiabučių rūsiuose.

„Nebėra darbo, nėra pensijų, negauname algų, nieko nebeturime. Mūsų vaikai negauna atlyginimo ir neturi darbo. Ar tai gyvenimas? Nebegaliu daugiau to tverti“, – pasakojo ukrainietė.

225-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Sugrįžę Ukrainos policininkai ir komunalinės tarnybos bando padėti, tačiau iš pradžių reikia viską išminuoti.

„Mes čia – tik dvi dienas. Iš karto visko sutvarkyti negalime. Suprantame, kad jums reikia šviesos ir kitų dalykų“, – kalbėjo policijos pareigūnas.

Ukrainos vadovybė atmetė kaip niekinius Vladimiro Putino pasirašytus užgrobtų Luhansko, Donecko, Zaporižės ir Chersono sričių aneksijos dokumentus ir pasižadėjo visa tai atsikovoti. Taip pat ir Krymą. Tam JAV skyrė dar vieną 625 mln. dolerių karinės paramos paketą, į kurį įeina keturi didelio tikslumo raketų paleidimo įrenginiai ir daug amunicijos haubicoms.

„Mes labai atidžiai stebime ukrainiečių šaudmenų suvartojimo rodiklius ir karinių pajėgų tipus, kad įsitikintume, jog jie turi to, ko reikia kontrpuolimui“, – kalbėjo JAV gynybos sekretoriaus pavaduotoja Laura Cooper.

Rusų kariai vis labiau verčiami ieškoti netradicinių karybos būdų. Ką tik mobilizuoti rusų kariai susidūrė su rusiškai kariavimo metodais ir atrodo, kad per pastaruosius 100 ar dar daugiau metų jie visai nepasikeitė.

Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, Chersonas, Vladimiras Putinas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS