Įtampa dėl Kašmyro: Pakistanas uždarė oro erdvę, sako nenorįs karo su Indija | KaunoDiena.lt

ĮTAMPA DĖL KAŠMYRO: PAKISTANAS UŽDARĖ ORO ERDVĘ, SAKO NENORĮS KARO SU INDIJA

  • 0

Pakistanas „nenori eiti karo su Indija link“, trečiadienį pareiškė šios šalies kariškių atstovas, kuris kalbėjo kelios valandos po to, kai Islamabadas paskelbė savo oro erdvėje numušęs du Indijos karo lėktuvus. Taip pat Pakistanas trečiadienį uždarė savo oro erdvę, pranešė Civilinės aviacijos administracija ir kariškiai.

Incidentas pakurstė nuogąstavimus, kad gali kilti visapusiškas šių branduolinį ginklą turinčių kaimyninių valstybių konfliktas.

„Mes nenorime eskalacijos, nenorime eiti karo link“, – spaudos konferencijoje Ravalpindžio mieste, kur įsikūrusi kariuomenės vadovybė, sakė generolas majoras Asifas Ghafooras (Asifas Gafūras). Jis ragino pradėti derybas su Indija.

Pasak A. Ghafooro, indų lėktuvai buvo numušti Pakistano lėktuvams anksčiau trečiadienį kirtus Kontrolės liniją – de facto sieną ginčijamame Kašmyre – ir įskridus į Indiją pademonstruoti karinės jėgos. Ten pakistaniečių lėktuvai smogė nekariniams taikiniams, įskaitant tiekimo sandėlius.

Vėliau du Indijos lėktuvai kirto Kontrolės liniją ir įskrido į Pakistano oro erdvę, sakė A. Ghafooras.

„Mūsų lėktuvai buvo pasirengę ir mes juos abu numušėme“, – sakė jis.

Kariškis pridūrė, kad pakistaniečiai paėmė į nelaisvę tris indų lakūnus, nors vėlesniuose pranešimuose minimi du belaisviai.

„Visi trys kariškiai areštuoti. Vienas jų buvo sužeistas ir yra gydomas karinėje ligoninėje“, – nurodė jis.

Indija tai neigia ir sako, kad jokie jos pilotai ar lėktuvai nėra dingę.

Šaltiniai Indijoje patvirtino, kad Pakistano naikintuvai pažeidė Indijos oro erdvę Kašmyre, bet sakė, kad jie buvo priversti grįžti už Kontrolės linijos.

Šis incidentas yra naujausias iš pavojingos įvykių tarp abiejų šalių virtinės. Didelė įtampa tarp Indijos ir Pakistano tvyro nuo vasario 14-osios, kai per mirtininko išpuolį Indijos Kašmyre žuvo 40 karių.

Indija skelbia numušusi Pakistano naikintuvą ir praradusi vieną savo lėktuvą

Indijos pajėgos trečiadienį numušė vieną Pakistano naikintuvą, bet taip pat prarado vieną iš savo karo lėktuvų, pranešė Užsienio reikalų ministerijos Delyje atstovas.

Pakistano lėktuvas buvo numuštas dalyvaudamas operacijoje, kurios tikslas buvo „smogti kariniams objektams Indijos pusėje“, per spaudos konferenciją sakė URM atstovas Rajeeshas Kumaras (Radžešas Kumaras).

„Antžeminės pajėgos stebėjo krintantį pakistaniečių orlaivį Pakistano pusėje“, – pridūrė jis.

„Deja, per šį susirėmimą netekome vieno (naikintuvo) MiG-21. Pilotas yra dingęs per kovos veiksmus. Pakistanas teigia, kad jis yra jų rankose“, – sakė R. Kumaras.

Pakistanas uždarė savo oro erdvę

Civilinės aviacijos administracija socialiniame tinkle „Twitter“ parašė „oficialiai uždariusi savo oro erdvę iki atskiro pranešimo“, o Pakistano kariškių atstovas sakė, kad toks sprendimas buvo priimtas „dėl susidariusios padėties“.

Šaltinis aviacijos administracijoje naujienų agentūrai AFP sakė, kad visoms oro bendrovėms nurodyta „iki atskiro pranešimo sustabdyti savo veiklą Pakistane“.

Pakistano premjeras siūlo Indijai derybas

Pakistano ministras pirmininkas Imranas Khanas (Imranas Chanas) trečiadienį paragino surengti derybas su Indija.

„Dar kartą kviečiu Indiją atvykti prie derybų stalo“, - per televiziją sakė I. Khanas, ir anksčiau kvietęs Delį dialogo.

„Sveikas protas turėtų nugalėti“, – pridūrė jis, taip pat užsiminė apie abiejų šalių branduolinius arsenalus.

„Jeigu nuo čia prasidės eskalavimas, kur jis judės?“ – klausė premjeras.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS