Izraelio kariuomenė: kariai vasarį šaudė į palestiniečius, kurie „kėlė grėsmę“ pajėgoms | KaunoDiena.lt

IZRAELIO KARIUOMENĖ: KARIAI VASARĮ ŠAUDĖ Į PALESTINIEČIUS, KURIE „KĖLĖ GRĖSMĘ“ PAJĖGOMS

  • 6

Izraelio kariuomenė penktadienį pranešė, kad peržiūrėjus mirtino incidento, per kurį, žmonėms veržiantis prie humanitarinės pagalbos konvojaus, anot grupuotės „Hamas“, žuvo 115 palestiniečių, aplinkybes, nustatyta, jog kariai šaudė į įtariamuosius, priartėjusius prie netoliese buvusių pajėgų.

„Atlikus [...] peržiūrą nustatyta, kad IDF (Izraelio kariuomenės) kariai nešaudė į humanitarinį konvojų, tačiau šaudė į įtariamuosius, kurie priartėjo prie pajėgų netoliese ir kėlė joms grėsmę“, – apie praėjusio mėnesio pabaigoje įvykusį incidentą rašoma išplatintame pranešime.

Islamistų grupuotės „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija vasario 29-ąją pranešė, kad 115 palestiniečių žuvo, o dar keli šimtai žmonių buvo sužeisti Izraelio kariams šioje palestiniečių teritorijoje apšaudžius civilius gyventojus, susirinkusius į pagalbos skirstymo punktą.

Izraelio šaltiniai tada patvirtino, kad kariai šaudė į minią, manydami, kad ji kėlė grėsmę. Incidentas įvyko prieš aušrą Gazos mieste, esančiame apgultos teritorijos šiaurėje.

Vakarų lyderiai reiškė susirūpinimą ir ragino atlikti išsamų tyrimą dėl šio incidento.

Tuo metu Izraelio kariuomenė teigė, kad tūkstančiams žmonių apsupus konvojų kilo spūstis.

Plėšikavimo metu civiliai gyventojai smarkiai nukentėjo nuo spūsties ir žmones pervažiuojančių sunkvežimių.

Liudininkai pasakojo, kad ankstų rytą Gazos mieste tūkstančiai žmonių veržėsi prie pagalbos sunkvežimių ir kad kariai „šaudė į minią, kai žmonės per daug priartėjo prie tankų“.

Kitą dieną po incidento Gazos miesto ligoninėje „al Shifa“ apsilankiusi Jungtinių Tautų deleguota komanda pranešė, kad dešimtys palestiniečių pacientų turėjo daug šautinių žaizdų.

Penktadienį pareiškime kariuomenė nurodė, kad apie 12 tūkst. palestiniečių susibūrė prie pagalbos sunkvežimių ir pradėjo imti atsargas.

„Plėšikavimo metu civiliai gyventojai smarkiai nukentėjo nuo spūsties ir žmones pervažiuojančių sunkvežimių“, – teigė kariuomenė.

Tuo metu „kelios dešimtys Gazos Ruožo gyventojų ėjo link netoliese esančių IDF pajėgų, iki kelių metrų nuo jų, ir tuo metu kėlė realią grėsmę pajėgoms“, sakoma pranešime.

Kariuomenė teigė, jog kariai „atidengė įspėjamąją ugnį, kad atitolintų įtariamuosius“, o jiems toliau judant į priekį, „kariai šaudė tiksliai į tam tikrą skaičių įtariamųjų, kad pašalintų grėsmę“.

Apie tai pranešta praėjus daugiau nei penkiems mėnesiams po Gazos Ruože vykstančio karo su „Hamas“ pradžios.

Spalio 7 dieną ši palestiniečių kovotojų grupuotė surengė pražūtingą išpuolį Izraelio pietuose, per kurį žuvo daugiau kaip 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo AFP vertinimas, pagrįstas oficialiais Izraelio duomenimis.

Per išpuolį Gazos Ruožo kovotojai taip pat paėmė apie 250 įkaitų, izraeliečių ir užsieniečių, kurių dalis buvo paleista per lapkritį savaitę trukusias paliaubas. Izraelis mano, kad Gazos Ruože dar yra likę 99 gyvi įkaitai ir 31 žuvusysis.

Izraelio kariuomenė į beprecedentę „Hamas“ spalio 7-osios ataką atsakė intensyviu puolimu ir per jį šioje teritorijoje, jos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, jau žuvo mažiausiai 30 tūkst. 878 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

dušanski pasekėjai

Turės būti teisiami kartu su kremliaus iškrypėlių gauja Hagoje.

Rabinas \\\\\.../////

Kas pasakys jog tai ne žydų genocidas?

senas kavenskas

Kaip tai po truputį , ,,step by step'' , nepastebimai stumiama nuomonė , kad tie Hamas banditai , žudikai ir prievartautojai vos ne kokie tai ,,robin hudai'' ! teisuoliai , svieto lygintojai ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS