Izraelio kariuomenė teigia užtvindžiusi „Hamas“ tunelių sistemą po Gazos Ruožu | KaunoDiena.lt

IZRAELIO KARIUOMENĖ TEIGIA UŽTVINDŽIUSI „HAMAS“ TUNELIŲ SISTEMĄ PO GAZOS RUOŽU

  • 1

Izraelio kariuomenė antradienį pranešė, kad nukreipia vandenį į tunelius Gazos Ruože, siekdama sunaikinti išsiplėtusį požeminį tinklą, kurį „Hamas“ kovotojai naudoja išpuoliams prieš Izraelį rengti.

„Tai dalis priemonių, kurias IDF (Izraelio kariuomenė) naudoja siekdama neutralizuoti „Hamas“ požeminių tunelių tinklo grėsmę“, – sakoma kariuomenės pareiškime.

Tunelių sistemoje, kurią Izraelio kariuomenė vadina „Gazos Ruožo metro“, spalį, prasidėjus karui, buvo 1 300 tunelių, ilgesnių nei 500 km, rodo JAV karinės akademijos Vest Pointe atliktas tyrimas.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengto išpuolio prieš Izraelį metu žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP oficialūs duomenys.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože liko apie 132 iš jų, įskaitant mažiausiai 28 žuvusių belaisvių kūnus.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio karinį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 26 751 žmogus, daugiausia moterys ir vaikai.

Izraelio kariuomenė teigia, kad daug „Hamas“ paimtų įkaitų buvo arba tebėra laikomi didžiuliame tunelių tinkle.

Gruodį, kai kurios Izraelio žiniasklaidos priemonės pranešė, kad kariuomenė ketina tunelius užtvenkti jūros vandeniu, pumpuojamu iš Viduržemio jūros.

Tačiau ekspertai perspėjo, kad tai keltų didžiulį pavojų Gazos Ruožo civiliams gyventojams.

„Tai smarkiai pakenks ir taip trapiai Gazos Ruožo vandens ir kanalizacijos infrastruktūrai“, – gruodį perspėjo tuometinė Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos koordinatorė palestiniečių teritorijose Lynne Hastings (Lin Heistings).

„Dėl padidėjusio slėgio ir jūros vandens prasiskverbimo į Gazos Ruožą netgi kyla pavojus, kad gali sugriūti pastatai ir keliai“, – pridūrė ji.

Antradienį kariuomenė pareiškė, kad ji pasirūpino, jog „nebūtų pažeisti vietovės požeminiai vandenys“.

„Vanduo buvo pumpuojamas tik tinkamose tunelių trasose ir vietose, kiekvienu atveju parenkant tinkamą veikimo būdą“, – teigiama kariuomenės pranešime.

„Tai viena iš daugelio pastaraisiais metais IDF ir Izraelio saugumo institucijų sukurtų priemonių, skirtų veikti prieš „Hamas“ požeminę infrastruktūrą Gazos Ruože“, – priduriama jame.

2007 metais į valdžią atėjus „Hamas“, tunelių labirintas iš pradžių buvo naudojamas apeiti Izraelio vykdomą Gazos Ruožo blokadą, kad būtų galima kontrabanda gabenti žmones, prekes ir ginklus į Egiptą ir iš jo.

Po 2014 metais Izraelio ir „Hamas“ karo ji išplėtė šį tinklą ir naudoja jį Gazos Ruože, kad galėtų rengti raketų atakas prieš Izraelį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pilietis

Žydu teroristai toliau siauteja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS