Izraelis: B. Netanyahu įsakė kariuomenei parengti Rafos gyventojų evakuacijos planą | KaunoDiena.lt

IZRAELIS: B. NETANYAHU ĮSAKĖ KARIUOMENEI PARENGTI RAFOS GYVENTOJŲ EVAKUACIJOS PLANĄ

  • 4

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) įsakė kariuomenės pareigūnams parengti planus, kaip „evakuoti“ Rafą – miestą, kur šiuo metu glaudžiasi pusė iš 2,4 mln. Gazos Ruožo gyventojų, penktadienį pranešė jo biuras.

Premjeras nurodė pareigūnams „pateikti ministrų kabinetui bendrą planą, kaip evakuoti gyventojus ir sunaikinti mieste įsikūrusius islamistų grupuotės „Hamas“ batalionus“, sakoma jo biuro pranešime.

Jis anksčiau buvo teigęs, kad įsakė Izraelio kariuomenei „ruoštis veikti“ Rafoje – paskutiniame dideliame Gazos Ruožo mieste, kurio Izraelio sausumos pajėgos dar nepuolė.

Penktadienį Rafoje Izraelis surengė naujų smūgių, nors prieš tai Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pareiškė kol kas griežčiausią priekaištą amerikiečių sąjungininkui Izraeliui ir perspėjo, kad jo atsakas į spalio 7 dienos „Hamas“ išpuolį yra „perdėtas“.

Vašingtonas yra pagrindinis Izraelio tarptautinis rėmėjas, teikiantis šaliai milijardus dolerių (eurų) karinės pagalbos.

Tačiau JAV Valstybės departamentas pareiškė, kad nepalaiko sausumos puolimo Rafoje, ir įspėjo, kad, jei tokia operacija nebus tinkamai suplanuota, mieste gresia katastrofa.

Reikšdamas vis didesnį nusivylimą Izraelio vadovybe, J. Bidenas pareiškė, kad Izraelio karinis atsakas į spalio 7 dienos išpuolį peržengė ribas.

„Kaip žinote, laikausi nuomonės, kad atsakas Gazoje, Gazos Ruože, buvo perdėtas, – teigė JAV prezidentas. – Yra daug nekaltų žmonių, kurie badauja, [...] patenka į bėdą ir miršta, ir tai turi liautis.“

Liudininkai pranešė apie naujus smūgius Rafoje, Izraelio kariškiams suintensyvinus antskrydžius.

Naujienų agentūros AFP darytose nuotraukose matyti nuniokotos Rafos gatvės, kuriose žmonės stovėjo eilėse prie vis labiau trūkstamo vandens.

„Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per naktinį bombardavimą žuvo daugiau kaip 100 žmonių, įskaitant mažiausiai aštuonis Rafoje.

Penktadienį Izraelio kariuomenė pranešė, kad jos pajėgos per praėjusią dieną Kan Junise, didžiausiame Pietų Gazos Ruožo mieste, „likvidavo 15 teroristų“. Ji taip pat pranešė apie kovas centrinėje ir šiaurinėje Gazos Ruožo dalyse.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį, per kurį žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo AFP vertinimas, pagrįstas oficialiais Izraelio duomenimis.

Atsakydamas į tai Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir pradėjo oro smūgius bei antžeminį puolimą, per kuriuos, „Hamas“ Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai 27 947 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Kovotojai pagrobė 250 įkaitų, iš kurių 132 vis dar yra Gazos Ruože, o 29, kaip manoma, yra žuvę, praneša Izraelis.

„Nerimas ir panika“

Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis, kalbėdamas apie galimą sausumos puolimą Rafoje, sakė, kad Vašingtonas „dar nematė jokių rimtų tokios operacijos planavimo įrodymų“.

Pažymėjęs, kad šis miestas taip pat yra labai svarbus humanitarinės pagalbos įvažiavimo punktas, jis pridūrė, kad tokio puolimo JAV nepalaikys.

„Tokią operaciją vykdyti dabar be jokio planavimo ir apgalvojimo teritorijoje [...] būtų katastrofa“, – teigė V. Patelis.

Jis pridūrė, kad šią savaitę Jeruzalėje vykusių derybų metu valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) tiesiogiai perdavė Vašingtono susirūpinimą B. Netanyahu.

JT vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pareiškė, kad žinia apie būsimą Izraelio veržimąsi į Rafą kelia nerimą, ir sakė, kad tai „dar labiau padidins tai, kas ir taip yra humanitarinis košmaras, turintis nenusakomų pasekmių regionui“.

Jungtinių Tautų agentūra palestiniečiams remti (UNRWA) perspėjo dėl didelio masto Izraelio operacijos Rafoje.

„Rafoje jaučiamas augantis nerimas ir panika. Žmonės visiškai nežino, kur eiti po Rafos“, – teigė jos vadovas Philippe'as Lazzarini (Filipas Lazarinis).

Kalbėdamas apie derybas dėl paliaubų, A. Blinkenas primygtinai tvirtino, kad vis dar mato galimybių susitarti dėl kovų nutraukimo ir Izraelio įkaitų grąžinimo namo, net ir po to, kai B. Netanyahu atmetė „Hamas“ reikalavimus.

Penktadienį Kaire vyko naujos derybos su Kataro ir „Hamas“ derybininkais, siekiant nutraukti ugnį Gazos Ruože ir susitarti dėl apsikeitimo įkaitais ir kaliniais.

Vienas „Hamas“ šaltinis AFP sakė, kad iki šiol Egipto sostinėje vyko pozityvios ir geros diskusijos, ir išreiškė viltį, kad bus pasiekta daugiau pažangos.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nieko tokio

Po vieną išnaikinti žydes, išgaudyti jas iš visur bus dar įdomiau. Daug adrenalino teikianti atrakcija. Pagauna žydę, priduria per visus galus ir utilizuoti su chloro kaukėmis kaip žalingą gamtai. Ir iš visur jas išgaudys, ypač atrėpliojusias su savo išsigimusiais vaikais į Lietuvą. Be jokio gailesčio jas sunaikins kaip grėsmę žmonijai. Tai ne žmonės, tai išsigimę gyvuliai.

pasaulis turi apsivalyti nuo mėšlo

Izraelis nuo arabiško, ukraina nuo burliokiško

tik

koks dar bidartistas ? konkreciai patys zydai musa patys rekia ir per sia sorosyne makulatura pateikia /avinams/ skanios/ zolytes/ z /vertybines/ p=0
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS