J. Bidenas atmeta galimybę siųsti į Ukrainą raketų sistemas, galinčias smogti Rusijai | KaunoDiena.lt

J. BIDENAS ATMETA GALIMYBĘ SIŲSTI Į UKRAINĄ RAKETŲ SISTEMAS, GALINČIAS SMOGTI RUSIJAI

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė, kad nesiųs į Ukrainą raketų sistemų, kurios galėtų smogti taikiniams Rusijos teritorijoje, nepaisant skubių Kyjivo prašymų suteikti tokius ginklus.

„Mes nesiųsime į Ukrainą raketų sistemų, kurios gali smogti Rusijai“, – žurnalistams sakė J. Bidenas.

Provakarietiška Ukraina gavo didelę JAV karinę pagalbą nuo to laiko, kai Rusija vasario pabaigoje įsiveržė į kaimyninę šalį, tačiau teigia, kad jai reikia tolimojo nuotolio raketų, tokių pačių, kokias naudoja Maskvos pajėgos.

Kyjivas paprašė JAV mobiliųjų ilgojo nuotolio raketų M270, MLRS ir „M142 Himars“ baterijų, galinčių vienu metu paleisti kelias raketas, kurių nuotolis siekia iki 300 kilometrų, t. y. aštuonis ar daugiau kartų nei artilerijos atstumas lauke. Tai gali suteikti Ukrainos pajėgoms galimybę labai tiksliai pasiekti taikinius, esančius toli už Rusijos sienos, nors neaišku, ar toks yra jų ketinimas.

„Jei Vakarai tikrai nori Ukrainos pergalės, gal laikas suteikti mums ilgojo nuotolio MLRS? – neseniai tviteryje parašė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailo Podoliakas. – Sunku kovoti, kai tave užpuola iš 70 kilometrų atstumo ir neturi kuo priešintis“.

Anksčiau gegužę Jungtinės Valstijos paskelbė apie dar vieną 40 mlrd. dolerių pagalbos paketą, sklandė spėlionės, kad į jį įeina ir šie ginklai.

Nepavykus ankstyvosiose karo stadijose užimti Kyjivo, Rusijos armija susiaurino savo dėmesį, nepaliaujamai iš artilerijos ir raketomis apšaudydama Ukrainos miestus, kad išplėstų savo kontrolę. Maskvos pajėgos tęsia spaudimą rytiniame Donbaso regione, stiprindamos dviejų Severodonecko ir Lysyčiansko miestų puolimą.

Ukrainos pajėgos savaitgalį pasistūmėjo pietiniame regione aplink Chersoną, prezidentui V. Zelenskiui siekiant sustiprinti ir taip didelį tarptautinį spaudimą Maskvai.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, Joe Bidenas, raketų sistemos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS