J. Bidenas: JAV padėjo Izraeliui atremti beveik visas Irano atakas | KaunoDiena.lt

J. BIDENAS: JAV PADĖJO IZRAELIUI ATREMTI BEVEIK VISAS IRANO ATAKAS

  • 15

Amerikiečių prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sekmadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų pajėgos padėjo Izraeliui numušti beveik visus šeštadienį Irano paleistus dronus ir raketas, tačiau, regis, siekė atkalbėti pagrindinį JAV sąjungininką nuo atsakomųjų veiksmų prieš Teheraną, sakydamas, kad Izraelis dabar parodė savo jėgą.

J. Bidenas pridūrė, kad sekmadienį sušaukė kitus Didžiojo septyneto (G-7) šalių vadovus koordinuoti diplomatinio atsako Teheranui. Tai dar vienas ženklas, rodantis, kad jis stengiasi išvengti bet kokio tolesnio karinio eskalavimo, kuris galėtų įžiebti platesnį Artimųjų Rytų konfliktą.

JAV prezidentas sakė, kad paskambino Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) ir dar sykį patvirtino, kad Vašingtonas neabejotinai remia Izraelį, nepaisant pastaruoju metu įtemptų santykių dėl Izraelio vykdomo karo Gazos Ruože.

Tai aiški žinia priešams, kad jie negali veiksmingai grasinti Izraelio saugumui.

„Pasakiau jam, kad Izraelis pademonstravo nepaprastą gebėjimą apsiginti ir atremti net precedento neturinčius išpuolius – tai aiški žinia priešams, kad jie negali veiksmingai grasinti Izraelio saugumui“, – teigė jis.

Jis tvirtino, kad pastarosiomis dienomis įsakė į Artimuosius Rytus nukreipti JAV karinius orlaivius ir priešraketinės gynybos eskadrinius minininkus, paaiškėjus tikėtinai grėsmei po numanomo Izraelio smūgio iraniečiams Damaske.

„Dėl šių misijų ir nepaprastų mūsų karių įgūdžių mes padėjome Izraeliui numušti beveik visus dronus ir raketas“, – sakė J. Bidenas.

J. Bidenas teigė, kad sekmadienį „sukvies savo kolegas G-7 lyderius koordinuoti vieningą diplomatinį atsaką į įžūlų Irano išpuolį“.

Jo komentaruose užsiminta, kad JAV balansuoja tarp paramos savo sąjungininkei ir siekio sumažinti įtampą, baiminantis, kad Vašingtonas gali būti įtrauktas į dar vieną karą Artimuosiuose Rytuose.

Šie nuogąstavimai sustiprėjo po to, kai balandžio 1 dieną per numanomą Izraelio smūgį buvo sulygintas su žeme Irano diplomatinis pastatas Damaske ir žuvo septyni elitinės Revoliucinės gvardijos nariai, įskaitant du generolus.

Po dronų smūgių Teheranas sekmadienį perspėjo Jungtines Valstijas nesikišti į jo konfliktą su Izraeliu.

Deeskalacija

Tačiau JAV žiniasklaida pranešė, kad J. Bidenas siekė deeskaluoti padėtį.

JAV naujienų svetainė „Axios“ nurodė, kad J. Bidenas pareiškė B. Netanyahu nepritarsiantis Izraelio kontratakai prieš Iraną ir kad šis turėtų „priimti pergalę“.

Amerikiečių transliuotojas NBC teigė, kad jis privačiai išreiškė susirūpinimą kitiems, jog B. Netanyahu bando įtraukti Jungtines Valstijas į platesnį konfliktą.

Anksčiau šeštadienį J. Bidenas nutraukė savaitgalio kelionę į savo gimtąją Delavero valstiją, kad galėtų dalyvauti skubiose konsultacijose su svarbiausiais nacionalinio saugumo pareigūnais Vašingtone.

Jis paskelbė nuotrauką iš susitikimo Baltųjų rūmų Situacijų kambaryje. Skubiose konsultacijose dalyvavo tokie pareigūnai kaip gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas), valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ir JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas).

JAV prezidento rinkimų metais atidžiai stebima, kaip J. Bidenas sprendžia Artimųjų Rytų konfliktą.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), tikėtinas J. Bideno varžovas lapkritį vyksiančiuose rinkimuose, pareiškė, kad dabartinis šalies lyderis demonstruoja silpnumą.

„Telaimina Dievas Izraelio tautą. Dabar jie yra puolami. Taip yra todėl, kad mes rodome didelį silpnumą“, – sakė respublikonas D. Trumpas per rinkimų kampanijos mitingą Pensilvanijoje.

Anksčiau tą pačią dieną įtampa padidėjo, kai Irano revoliucinė gvardija netoli Ormūzo sąsiaurio užgrobė su Izraeliu susijusį konteinerius gabenantį laivą, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Baltieji rūmai pasmerkė Britanijai priklausančio laivo užgrobimą kaip „piratavimo aktą“.

Ormūzo sąsiauris – svarbus jūrų kelias tarp Persijos įlankos ir Indijos vandenyno, per kurį, JAV Energetikos informacijos administracijos duomenimis, keliauja penktadalis pasaulinės naftos gavybos.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

To bidonui

Ateis trampas siks ant taves ir nejus o tu nieto padaryt negalesi nebent kalasa dúos nu si soviniais neaisku ar bus sekanciai detuvei.

Jemelios viduriuoja-

geriausias atsakas .

Bidonas \\\\\..../////

žydas?____Duok Dieve kad jis neliktų prezu 2-ai kadencijai,jis jau šika ir nejunta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS