JAV siūlo panaudoti Rusijos oligarchų turtą Ukrainos karo nuostoliams kompensuoti | KaunoDiena.lt

JAV SIŪLO PANAUDOTI RUSIJOS OLIGARCHŲ TURTĄ UKRAINOS KARO NUOSTOLIAMS KOMPENSUOTI

Baltieji rūmai ketvirtadienį pasiūlė naudoti konfiskuotą Rusijos oligarchų turtą kompensuoti Ukrainai nuostolius, patirtus dėl Maskvos karinės invazijos.

Tai leistų „perduoti Ukrainai pajamas už nusavintą kleptokratinį turtą, kad būtų atlyginta Rusijos agresijos žala“, sakoma Baltųjų rūmų paskelbtame pranešime.

Kompensavimo idėja yra dalis naujai siūlomų taisyklių, turinčių ekonominę naštą Kremliui, prieš du mėnesius pasiuntusiam savo pajėgas į kaimyninę provakarietišką šalį, siekiant nuversti jos vyriausybę ir užgrobti teritorijų.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) planuoja vėliau ketvirtadienį paskelbti siūlomus teisės aktus kartu su prašymu Kongresui padidinti Ukrainos kariuomenei skiriamą finansavimą.

Nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną Vašingtonas jau yra skyręs Ukrainai daugiau kaip 3 mlrd. dolerių (2,86 mlrd. eurų) vertės ginkluotės . Dabar Baltieji rūmai tikisi užtikrinti pakankamai lėšų, kad jų užtektų iki spalio.

Be karinės pagalbos, kuri iš pradžių labai atsargi ir apėmė daugiausiai gynybinius pėstininkų ginklus ir amuniciją, bet dabar aprėpia net ir sunkiąją artileriją ar prieštankinius dronus, Vašingtonas vadovauja Vakarų pastangoms griežtinti sankcijų spaudimą, kad Rusija būtų izoliuota nuo likusio pasaulio, o jos elitas sulauktų atlygio už paramą Kremliaus režimui.

Iki šiol Europos Sąjungos narės yra įšaldžiusios Rusijos turto, vertinamo daugiau kaip 30 mlrd. dolerių (28,6 mlrd. eurų), įskaitant beveik 7 mln. dolerių (6,67 mlrd. eurų) vertės oligarchams priklausančių prabangos prekių ir objektų, įskaitant jachtas, meno kūrinius, nekilnojamąjį turtą ir orlaivius, nurodė Baltieji rūmai.

Jungtinės Valstijos yra „pritaikiusios sankcijas ir užblokavusios laivų ir orlaivių, kurių vertė – daugiau kaip 1 mlrd. dolerių (953 mln. eurų), taip pat įšaldžiusi šimtus milijonų dolerių vertės aktyvų JAV sąskaitose, priklausančiose Rusijos elito nariams“.

Šį mėnesį Ispanija, JAV prašymu, areštavo 90 mln. dolerių (85,8 mln. eurų) vertės superjachtą, priklausančią rusų milijardieriui Viktorui Vekselbergui, prezidento Vladimiro Putino sąjungininkui.

J. Bideno siūlomas teisės aktų paketas taip pat leistų padidinti teisinį spaudimą oligarchams, per daugelį metų įgudusiems perkėlinėti ir dangstyti savo turtą.

Vienas iš siūlymų – leisti areštuoti turtą, kuriuo naudojamasi sankcijoms apeiti. Kitas – išplėsti JAV prokurorams prieinamas priemones, dvigubai pailginti laiką tyrimams dėl įtariamo pinigų plovimo vykdyti (nuo penkerių iki 10 metų), taip pat taikyti prieš pinigų prievartavimą nukreiptus įstatymus, anksčiau daugiausiai naudotus kovai su organizuotu nusikalstamu, kovai su sankcijų vengimu.

J. Bidenas planuoja „pasakyti kalbą apie paramą ukrainiečiams, ginantiems savo šalį ir laisvę nuo Rusijos brutalaus karo“ 10 val. 45 min. vietos (17 val. 45 min. Lietuvos) laiku, sakoma Baltųjų rūmų spaudos tarnybos pranešime.

Gairės: karas Ukrainoje, nuostoliai, oligarchų turtas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS