Jemene 10 mln. žmonių patiria didelį maisto trūkumą | KaunoDiena.lt

JEMENE 10 MLN. ŽMONIŲ PATIRIA DIDELĮ MAISTO TRŪKUMĄ

Jemene beveik 10 mln. žmonių patiria didelį maisto trūkumą ir reikia imtis skubių veiksmų norint išvengti bado, penktadienį paskelbė Jungtinių Tautų (JT) Pasaulio maisto programa (WFP).

WFP teigė, kad iki metų pabaigos reikia surinkti 737 mln. dolerių (651 mln. eurų) norint pratęsti pagalbos programą karo draskomoje šalyje, kurią, anot JT, yra sukausčiusi blogiausia pasaulio humanitarinė krizė.

„Humanitarinė krizė blogėja nerimą keliančiu tempu“, – Ženevoje vykusios virtualios konferencijos metu sakė WFO atstovė Elisabeth Byrs.

„Turime dabar pat imtis veiksmų. Jei lauksime paskelbiant badą, jau bus per vėlu, kadangi žmonės jau bus pradėję mirti“, – pridūrė ji.

Ji taip pat sakė, kad jau imama pastebėti bado ženklų.

„Jemenas su krize susiduria keliais frontais. Importas yra susitraukęs, maisto kainos smarkiai auga, rijalas sparčiai nuvertėja, o užsienio valiutų rezervai yra beveik išeikvoti“, – sakė E. Byrs.

Atstovė teigė, kad su maistu susijusių problemų Jemene patiria daugiau nei 20 mln. žmonių, iš kurių 13 mln. gauna humanitarinę maisto pagalbą.

Tuo tarpu dviem milijonams vaikų ir vienam milijonui nėščių ar krūtimi žindančių moterų reikia skubios pagalbos dėl su prasta mityba susijusio nusilpimo.

2015 metų kovą eskalavo karas tarp Irano remiamų husių sukilėlių ir vyriausybės pajėgų, kai Saudo Arabijos vedama karinė koalicija įsitraukė į konfliktą ir ėmėsi priešintis sukilėliams, kontroliuojantiems didelę Jemeno dalį, įskaitant ir sostinę Saną.

Konflikto metu žuvo dešimtys tūkstančių žmonių, apie 4 mln. buvo priversti palikti savo namus, o 80 proc. iš šalies 29 mln. gyventojų yra priklausomi nuo pagalbos, kad galėtų išgyventi.

Šalyje taip pat nevaržomai siautėja koronaviruso pandemija.

Birželį vykusios pagalbos teikėjų konferencijos, kurios viena rengėjų buvo Saudo Arabija, metu JT pavyko surinkti tik apie pusę Jemenui reikalingos 2,41 mlrd. dolerių pagalbos sumos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

anonimui

esi ruskelių kolonistas,antraip žinotum kad Lietuvoje nei karo metu nei po karo bado nebuvo,.atvirksčiai-lietuviai turėjo šerti osvoboditelius

Anonimas

Būtų gerai, kad niekas nepadėtų kvailiems lietuviams, kai po karo dvės badu. Tinginiai jie ir slunkiai, priprato būti Europos išlaikomi...

Aha

reikia padet? o kur tas jemenas ir koki ryšį turi su lietuva? tinginiai jie tai ir neturi ka valgyti - nebus jemeno nebus alkanu suodžių

SUSIJUSIOS NAUJIENOS