JT tyrimas: Rusija atsakinga už plačiai paplitusius ir sistemingus kankinimus Ukrainoje | KaunoDiena.lt

JT TYRIMAS: RUSIJA ATSAKINGA UŽ PLAČIAI PAPLITUSIUS IR SISTEMINGUS KANKINIMUS UKRAINOJE

  • 0

Jungtinių Tautų tyrėjai penktadienį pareiškė, kad Rusija Ukrainoje toliau vykdo sunkius teisių pažeidimus ir karo nusikaltimus, įskaitant sistemingus kankinimus ir prievartavimus.

Maskva jau daugiau nei dvejus metus tęsia savo plataus masto karą Ukrainoje ir pastaruoju metu pasiekė teritorinių laimėjimų mūšio lauke.

Aukšto lygio Tyrimo komisija (COI) dėl teisių padėties Ukrainoje nuo plataus masto invazijos pradžios pareiškė, kad rado naujų plačiai paplitusių pažeidimų įrodymų.

Ji taip pat išreiškė susirūpinimą dėl nuolatinio sprogstamųjų ginklų naudojimo civilių gyventojų teritorijose ir patvirtino, kad „Rusijos ginkluotosios pajėgos nekreipia dėmesio į galimą žalą civiliams“.

„Įrodymai rodo, kad Rusijos valdžios institucijos pažeidė tarptautines žmogaus teises ir tarptautinę humanitarinę teisę bei įvykdė atitinkamus karo nusikaltimus“, – žurnalistams sakė COI vadovas Erikas Mose (Erikas Miosė)

„Norint įvertinti, ar kai kurios nustatytos situacijos gali būti laikomos nusikaltimais žmoniškumui, reikia atlikti tolesnius tyrimus“, – pridūrė jis.

Patvirtindamos ankstesnes išvadas, JT teigė, kad Rusijos pareigūnų vykdomi kankinimai „plačiai paplitę ir sistemingi“ tiek Ukrainoje, tiek Rusijoje.

Tyrėjai sakė, kad naujausią ataskaitą parengė po to, kai per 16 atskirų vizitų Ukrainoje pasikalbėjo su daugiau kaip 800 žmonių.

Komanda nustatė, kad Rusijos elgesys su ukrainiečių karo belaisviais buvo siaubingas.

Ataskaitoje „taip pat išsamiai aprašomi seksualinio pobūdžio kankinimo atvejai ir grasinimai išprievartauti karo belaisvius vyrus“, teigė tyrėjai.

COI taip pat rado „papildomų įrodymų“, kad ukrainiečių vaikai buvo neteisėtai perkelti į Rusijos kontroliuojamas teritorijas.

Tyrėjai pirmą kartą ištyrė, kaip Rusija grobia Ukrainos kultūros objektus ir archyvinius dokumentus, ypač iš Chersono miesto, kurį Rusijos pajėgos okupavo 2022 metų kovą, o maždaug po aštuonių mėnesių Ukraina išlaisvino.

Paskutinėmis okupacijos savaitėmis, 2022 metų spalį ir lapkritį, į okupuotą Krymą „Rusijos valdžia perkėlė kultūros objektus iš Chersono regioninio meno muziejaus ir archyvinius dokumentus iš Chersono srities valstybinio archyvo“.

„Abiejų institucijų darbuotojų skaičiavimais, iš muziejaus buvo išvežta daugiau kaip 10 tūkst. eksponatų, o iš Valstybinio archyvo pagrindinio pastato – 70 proc. dokumentų“, – sakoma ataskaitoje.

JT ataskaitoje šis kultūros pasisavinimas apibūdinamas kaip karo nusikaltimas.

 

Gairės: karas Ukrainoje, karo nusikaltimai, Rusija, Jungtinių Tautų tyrėjai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS