JT Vaiko teisių komitetas: kare, kuriame žūsta tūkstančiai vaikų, nėra nugalėtojų | KaunoDiena.lt

JT VAIKO TEISIŲ KOMITETAS: KARE, KURIAME ŽŪSTA TŪKSTANČIAI VAIKŲ, NĖRA NUGALĖTOJŲ

  • 7

Jungtinių Tautų Vaiko teisių komitetas pareiškė, kad kare, kuriame žūsta tūkstančiai vaikų, nėra nugalėtojų, ir pasmerkė vis didėjančius šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus Gazos Ruože.

Komitetas, stebintis, kaip šalys laikosi tarptautinės Vaiko teisių konvencijos, išreiškė pasipiktinimą dėl didelių vaikų kančių per Izraelio ir „Hamas“ konfliktą.

„Gazos Ruože kiekvieną minutę daugėja šiurkščių žmogaus teisių pažeidimų prieš vaikus, o kare, kuriame žūsta tūkstančiai vaikų, nėra nugalėtojų“, – sakoma komiteto pareiškime.

Izraelis Gazos Ruožo bombardavimą pradėjo po to, kai spalio 7 dieną per sieną įsiveržę „Hamas“ ginkluoti užpuolikai nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir, anot Izraelio pareigūnų, pagrobė daugiau kaip 240 žmonių.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau nei 8,7 tūkst. žmonių, o daugiau nei 22 tūkst. žmonių buvo sužeisti.

JT komitetas griežtai smerkia Izraelio atakų prieš civilius taikinius Gazos Ruože eskalavimą, per kurį nuo spalio 7-osios žuvo daugiau kaip 3,5 tūkst. vaikų.

Raginame nedelsiant paleisti vaikus įkaitus kartu su jų globėjais.

„Mes taip pat esame labai susirūpinę dėl vaikų, kurie vis dar laikomi įkaitais“, – sakoma pranešime.

„Komitetas ragina nutraukti vaikų gyvenimams daromą didžiulę žalą okupuotose Palestiniečių teritorijose. Prisidedame prie tų, kurie ragina nedelsiant nutraukti ugnį. Raginame nedelsiant paleisti vaikus įkaitus kartu su jų globėjais“, – sakoma nepriklausomo komiteto pareiškime.

Komitetą sudaro 18 nepriklausomų ekspertų iš viso pasaulio.

Ekspertai teigė, kad buvo „gauta daug pranešimų apie tarptautinės humanitarinės teisės draudžiamus veiksmus, įskaitant kūno sužalojimus, sužeidimus, pagrobimus, prievartinį perkėlimą, nesuteikimą medicininės priežiūros, maisto ir vandens“.

Komitetas teigė, kad ginkluoti konfliktai visų pirma kenkia vaikams, visą gyvenimą daro įtaką jų fizinei ir psichinei sveikatai, vystymuisi ir galiausiai naudojimuisi visomis jų teisėmis.

Išgyvenę vaikai kenčia, kai netenka tėvų, kitų šeimos narių ir draugų, taip pat kai tampa katastrofiškų įvykių liudininkais, pridūrė komitetas.

Ekspertai paragino visas šalis apsaugoti visus vaikus ir suteikti jiems būtiną medicininę ir psichologinę pagalbą.

„Paliaubos turėtų būti diskusijų, kuriomis siekiama užtikrinti teisingą ir ilgalaikę taiką regione, kad visi vaikai galėtų visapusiškai naudotis visomis savo teisėmis, pradžia“, – teigė komitetas.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

jjjhu

visiskai palaikau Izraeli!!!

Nepalaikytumėt

Teroristinių valstybių, nebūtų žučių vaikų , senjorų , jaunų vyrų , moterų ir t.t.

Turi tikrinti visas tarptautines organizacijas

Tai šėryklos ale aktyvistams. Jie palaiko teroristus, rusiją, palestiną. Neatsimenu, kad amnesti internationas, jt ar pan. rėktų kovotu už pagrobtus Ukrainos, Izraelio vaikus ar kai buvo rusijos blokada, nepriklausomybės pradžioje, kai tirpdėm sniega. Jie turi atsakyti uz kiekvieną išleitą eurą ir turi būt baudžiami, jei nors vienas pateko teroristams, kaip dabar degalai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS