Jungtinė Karalystė ir Nyderlandai žada naikintuvų Ukrainai | KaunoDiena.lt

JUNGTINĖ KARALYSTĖ IR NYDERLANDAI ŽADA NAIKINTUVŲ UKRAINAI

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) ir Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) antradienį pažadėjo kurti tarptautinę koaliciją dėl Ukrainos rėmimo naikintuvais.

„Ministras pirmininkas ir premjeras Rutte sutarė, jog sieks suburti tarptautinę koaliciją, kad Ukrainai būtų suteikta kovinių aviacijos pajėgumų, remiant viską – nuo apmokymo iki lėktuvų F-16 parūpinimo“, – sakoma R. Sunako biuro atstovo pareiškime po Europos Tarybos viršūnių susitikimo Islandijoje.

Pirmadienį apsilankęs R. Sunako užmiesčio rezidencijoje Čekerse netoli Londono, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad tikisi greitai pasiekti susitarimą dėl naikintuvų iš Vakarų partnerių jo šaliai.

Vakarų šalys kol kas atsisako atsiųsti su Rusija kovojančiai Ukrainai modernių karo lėktuvų, kad ji galėtų kontroliuoti savo dangų.

Tačiau R. Sunakas pirmadienį sakė, kad JK rengiasi atidaryti mokyklą ukrainiečių pilotams.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) taip pat pasiūlė mokyti ukrainiečių naikintuvų pilotus, bet atmetė galimybę nusiųsti Kyjivui karo lėktuvų.

Savo vakaro kreipimesi reaguodamas į šiuos pažadus V. Zelenskis tai pavadino gera koalicijos pradžia ir pridūrė: „Ačiū visiems.“

R. Sunako atstovo teigimu, ministras pirmininkas taip pat pakartojo savo įsitikinimą, kad Ukraina turi priklausyti NATO, o lyderiai sutarė, kad sąjungininkėms svarbu teikti ilgalaikę saugumo pagalbą Ukrainai.

Gairės: naikintuvai, parama Ukrainai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS