Ką žinome apie dingusį povandeninį laivą, rengusį ekspedicijas į „Titaniko“ nuolaužų vietą | KaunoDiena.lt

KĄ ŽINOME APIE DINGUSĮ POVANDENINĮ LAIVĄ, RENGUSĮ EKSPEDICIJAS Į „TITANIKO“ NUOLAUŽŲ VIETĄ

  • 4

Šiaurės Atlante ieškoma dingusio povandeninio laivo, kuris su penkiais keleiviais leidosi į ekspediciją, skirtą aplankyti legendinio „Titaniko“ nuolaužas.

Didžiausią baimę kelia faktas, jog šiam žmonių skaičiui laive deguonies užtenka tik keturioms paroms.

Kol kas žinoma tiek:

Kas įvyko?

Pasak valdžios institucijų, 6,5 m ilgio laivas į vandenyno gelmes pradėjo leistis sekmadienį, tačiau mažiau nei po dviejų valandų su juo buvo prarastas ryšys.

Bendrovė „OceanGate Expeditions“, kuriai jis priklauso, vėlai pirmadienį naujienų agentūrai AFP pareiškime nurodė, kad „jau kurį laiką nepavyksta užmegzti ryšio su vienu iš mūsų povandeninių tyrinėjimų aparatų, kuris šiuo metu lankosi „Titaniko“ nuolaužų vietoje“.

Įmonė nardymui į šią vietą naudoja povandeninį laivą „Titan“. Jos interneto svetainėje rašoma, kad vienos vietos kaina laive – 250 tūkst. JAV dolerių (maždaug 229 tūkst. eurų).

Keleiviai

Vienas iš keleivių identifikuotas kaip britų verslininkas Hamishas Hardingas (Hamišas Hardingas), kurio aviacijos įmonė apie jo ekspediciją buvo pranešusi socialiniuose tinkluose.

58 metų aviatorius, bendrovės „Action Aviation“ pirmininkas, sekmadienį savo „Instagram“ paskyroje parašė, kad didžiuojasi galėdamas prisijungti prie misijos „Titanikas“.

Tarp įgulos narių taip pat yra Pakistano verslininkas Shahzadas Dawoodas (Šahzadas Davudas) ir jo sūnus Sulemanas.

„Šiuo metu ryšys su jų povandeniniu keleiviniu laivu prarastas ir turima nedaug informacijos“, – sakoma jų šeimos pareiškime.

S. Dawoodas yra Karačyje įsikūrusio konglomerato „Engro“, investuojančio į energetiką, žemės ūkį, naftos ir chemijos produktus bei telekomunikacijas, vicepirmininkas.

Dingimo vieta

Paieškos komanda tyrinėja atokią Šiaurės Atlanto zoną, kurioje už 650 km nuo Niufaundlando Kanadoje krantų, apie 4 000 metrų gylyje guli „Titanikas“.

Naujausia informacija

JAV pakrančių apsaugos tarnyba teigia į gelbėjimo operaciją paleidusi du lėktuvus, o kanadiečiai išsiuntė lėktuvą ir laivą.

Esminis veiksnys yra laikas, kadangi penki dingusiame laive esantys žmonės aprūpinti deguonimi gali išbūti ne ilgiau kaip keturias paras.

JAV pakrančių apsaugos tarnybos kontradmirolas Johnas Maugeris (Džonas Mogeris) pirmadienį Bostone žurnalistams sakė, kad, jo manymu, dar liko 70 ar daugiau valandų. 

Tačiau nesulaukusi jokių pranešimų apie pastebėtą laivą ar ryšio signalų, jo komanda sustabdė skrydžius.

J. Maugeris nurodė, kad paieškos operacijoms naktį vadovaus JAV nacionalinė gvardija ir „OceanGate Expeditions“.

„Titaniko“ legenda

46 000 tonų milžinas per savo pirmąją kelionę iš Anglijos į Niujorką 1912 metų balandį atsitrenkė į ledkalnį ir nuskendo.

Iš juo plaukusių 2 224 keleivių ir įgulos narių žuvo daugiau kaip 1 500 žmonių, tarp kurių buvo ir magnatų bei aristokratų.

Žmonių domėjimąsi šia katastrofa didino ir kelionę lydėjusi puikybė, nes laivas buvo giriamas kaip nepaskandinamas pramonės amžiaus stebuklas.

Kai kurie taip pat įžvelgė diskriminaciją – didžioji dauguma žuvusių keleivių plaukė antrąja arba trečiąja klase.

1985 metais JAV ir Prancūzijos ekspedicijai aptikus sudužusį laivą, susižavėjimas istorija dar labiau išaugo.

1997 metais buvo sukurtas legendinis kino filmas, prasidėjo pelningas, bet rizikingas povandeninis turizmas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

nėra

nėra ko landžioti po kapus

dugne

daug vietos ,o gelda buvo nepatikima.

Pakrante

Žmonės ieško nuotykių ant savo subines !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS