Kalifornijoje siaučiant dideliems miškų gaisrams dingusiais laikomi penki žmonės | KaunoDiena.lt

KALIFORNIJOJE SIAUČIANT DIDELIEMS MIŠKŲ GAISRAMS DINGUSIAIS LAIKOMI PENKI ŽMONĖS

  • 1

Šiaurinėje Kalifornijos dalyje siaučiant didelio masto miškų gaisrams, ieškoma penkių žmonių, kurie yra laikomi dingusiais be žinios, šeštadienį pranešė JAV tarnybos.

Ugnis iki pelenų sudegino du miestelius.

Vadinamasis „Dixie“ gaisras – didžiausias aktyvus miško gaisras Jungtinėse Valstijose – neseniai tapo trečiu didžiausiu gaisru Kalifornijos istorijoje. Remiantis šeštadienio duomenimis, ugnis keturiose apygardose sunaikino 180 782 hektarus miško ir pagal šį rodiklį pralenkė didžiulį „Bootleg“ gaisrą Oregono valstijos pietuose.

„Dixie“ gaisras šiuo metu 21 proc. suvaldytas, nurodoma tinklalapyje „CalFire“. Jame taip pat skelbiama, kad per gaisrą iki šiol buvo sužeisti trys ugniagesiai.

Nors gaisras ir toliau plečiasi, pareigūnai šeštadienį nurodė, kad vėsesnis ir ramesnis oras leido ugniagesiams kiek atsikvėpti. Panašios oro sąlygos prognozuojamos ir sekmadienį.

Pranešama, kad penki kiti dingusiais laikyti asmenys atsirado. Tarnybos tūkstančius vietos gyventojų ragina evakuotis, tačiau kartais pareigūnai susiduria su ginkluotų gyventojų nenoru išvykti, šeštadienį pranešė laikraštis „The Los Angeles Times“.

„Dixie“ gaisrą šiuo metu gesina daugiau nei 5 tūkst. ugniagesių. Gaisras yra toks didelis, kad kylantys dūmų stulpai yra matomi iš kosmoso.

Remiantis preliminariais tyrimo duomenimis, gaisras kilo tuomet, kai medis nukrito ant elektros kabelio, priklausančio privačiai regioniniai bendrovei „Pacific Gas & Company“ (PG&E). Ši anksčiau buvo kaltinama dėl 2018 metais siautėjusio didžiulio „Camp“ gaisro, kuris nusinešė 86 gyvybes.

Liepos pabaigoje degančių plotų dydis Kalifornijoje, palyginti su 2020-aisiais, buvo daugiau nei 250 proc. didesnis. Dėl to 2021-ieji yra laikomi didžiausio gaisringumo metais šiuolaikinėje valstijos istorijoje.

Mokslininkai sako, kad klimato kaitos paskatinta ilgalaikė sausra vakarinėje JAV dalyje išdegino didelius žemės plotus ir dėl to smarkiai išaugo gaisrų grėsmė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kodel jokios zinios is PA kur atograzu miskai buktai ju nera tik rusija graikija turkai? tai klimato kaita nepaaiskinsi?======

SUSIJUSIOS NAUJIENOS