Kaltinimai privers praregėti? | KaunoDiena.lt

KALTINIMAI PRIVERS PRAREGĖTI?

Kol maždaug 2,2 mln. Gazos Ruožo gyventojų kenčia nuo didelio bado, epidemijų ir medicininės pagalbos stygiaus, pagrindinė čia dirbanti humanitarinė organizacija išgyvena didžiausią krizę nuo pat savo įkūrimo. Kaltinimai sunkūs: viena ranka dalydami duoną Jungtinių Tautų (JT) darbuotojai padeda žudikams.

Padėjėjai ar žudikai?

Praėjusią savaitę Izraelis apkaltino kelis UNRWA darbuotojus dalyvavus spalio 7-ąją „Hamas“ surengtame žiauriame išpuolyje, per kurį buvo nužudyta apie 1,5 tūkst. Izraelio gyventojų, dar apie 130 pagrobti ir laikomi įkaitais.

Dvylika po JT agentūros sparnu prisiglaudusių teroristų, atrodo, – tik ledkalnio viršūnė. Izraelio žvalgybos parengtame dokumente, kurį cituoja agentūra „Reuters“, kalbama apie 190 UNRWA darbuotojų, įskaitant mokytojus, kurie dirbo „Hamas“ arba „Islamo džihadui“.

Tarp teroristams dirbančių agentūros darbuotojų – mokyklos konsultantas, padėjęs savo sūnui per spalio 7-osios išpuolį pagrobti izraelietę. Kitas UNRWA darbuotojas, socialinis darbuotojas, kaltinamas padėjęs į Gazos Ruožą atgabenti nužudyto Izraelio kareivio kūną, koordinavęs automobilių, kuriais naudojosi pagrobėjai, judėjimą, tiekęs ginklus.

Dar vienas UNRWA darbuotojas kaltinamas dalyvavęs žudynėse Be’eri kibuce, kur žuvo kas dešimtas gyventojas. Ketvirtasis – dalyvavęs išpuolyje prieš karinę bazę Re’ime ir žudynėse festivalyje „Nova“, kur žuvo daugiau kaip 360 žmonių, o kai kurie iš jų prieš mirtį buvo žiauriai kankinti.

Vienas iš paleistų įkaitų sakė buvęs kalinamas UNRWA mokyklos mokytojo namuose. Per operaciją Gazos Ruože randama šiose ugdymo įstaigose naudojamų vadovėlių, kuriuose atvirai skatinama nekęsti žydų.

Izraelio pareigūnas agentūrai „Reuters“ paaiškino, kad minėti 190 žmonių buvo „apmokyti kovotojai, žudikai“, o vidutiniškai 10 proc. UNRWA darbuotojų yra vienaip ar kitaip susiję su „Hamas“ ir „Islamo džihadu“, o maždaug pusės artimieji ar šeimos nariai priklauso teroristinėms grupuotėms.

„Remiantis žvalgybos informacija, dokumentais ir pažymėjimais, kurie buvo rasti per mūšius, galima identifikuoti apie 190 „Hamas“ ir „Islamo džihado“ teroristų, kurie veikia kaip UNRWA darbuotojai“, – sakoma ataskaitoje. Dokumente taip pat teigiama, kad „Hamas" „metodiškai ir sąmoningai įrengė savo teroristinę infrastruktūrą įvairiuose JT objektuose“, įskaitant mokyklas.

Izraelio vyriausybės atstovas spaudai Eylonas Levy pareiškė, kad agentūra buvo iš esmės sukompromituota, ir išsakė kaltinimus organizacijai, kad ji „masiškai samdo teroristus, leidžia savo infrastruktūrą naudoti „Hamas“ karinei veiklai ir pasikliauja „Hamas“ skirstydama pagalbą Gazos Ruože“.

UNRWA ir toliau bus perpildyta „Hamas“ narių, tačiau ji bus reikalinga.

Finansinis botagas

UNRWA pareiškė, kad ėmėsi skubių veiksmų dėl Izraelio kaltinimų, jog dvylika jos darbuotojų dalyvavo „Hamas“ išpuoliuose, tačiau Izraelis paragino atsistatydinti agentūros vadovą Philippe’ą Lazzarini.

Po šių įtarimų šešiolika šalių, įskaitant tokias pagrindines donores kaip JAV, Vokietija, Didžioji Britanija ir Švedija, sustabdė JT agentūros finansavimą – iš viso 440 mln. dolerių (407 mln. eurų). ES pareikalavo skubiai atlikti UNRWA auditą ir pareiškė peržiūrėsianti jai skiriamą finansavimą.

Izraelio žiniasklaida abejoja, kad Vakarų valstybės, turinčios puikias žvalgybos struktūras, galėjo nežinoti pagrindinių faktų apie UNRWA.

Taikos metu trys ketvirtadaliai Gazos Ruožo gyventojų yra priklausomi nuo šios agentūros. Joje vien Gazoje dirba apie 13 tūkst. žmonių – po palestiniečių savivaldos struktūrų ir „Hamas“ tai trečiasis pagal dydį darbdavys ruože. „Hamas“ – didžiausias politinis, socialinis ir religinis judėjimas, jau beveik septyniolika metų dominuojantis visose Gazos Ruožo visuomeninio gyvenimo srityse. Tad naivu tikėtis, kad JT agentūros ir teroristų keliai nesusikirstų.

JT generalinis sekretorius Antonio Gutteresas UNRWA pavadino esmine pagalbos Gazos Ruožui priemone. Antradienį paskelbtame bendrame JT agentūrų vadovų pareiškime teigiama, kad, panaikinus finansavimą UNRWA, kyla grėsmė humanitarinei sistemai palestiniečių anklave.

JT teigimu, agentūra pinigų pakaks tik iki vasario pabaigos, tačiau didžiausios donorės – JAV – ambasadorė prie JT Linda Thomas Greenfield pareiškė, kad pagrindinė sąlyga paramai atnaujinti – esminės agentūros permainos.

Pavojinga priklausomybė

Paradoksas, tačiau, finansuotojams laikinai sustabdžius paramą palestiniečiais besirūpinančiai organizacijai, nutraukti bendradarbiavimo pats Izraelis kol kas negali: anot JT pagalbos Gazos Ruože koordinatorės Sigrid Kaag, jokia organizacija negali atstoti ar pakeisti milžiniškų UNRWA pajėgumų.

Specialus Izraelio vyriausybės veiklos palestiniečių teritorijose koordinavimo padalinys atidžiai stebi kiekvieną Gazos gyventojams skirtą humanitarinę pagalbą per Izraelio Kerem Šalomo ir Egipto Rafaho perėjas gabenantį sunkvežimį.

Tarptautiniam Teisingumo Teismui įspėjus Izraelį, kad atsisakymas teikti humanitarinę pagalbą Gazos Ruožui gali būti laikomas genocido aktu, žydų valstybė negali nutraukti bendradarbiavimo su terorizmu įtariama agentūra.

Anot laikraščio „Haaretz“, tik laiko klausimas, kada Vakarų šalių vyriausybės nuspręs atnaujinti UNRWA finansavimą. „Jos tvirtins, kad yra patenkintos P. Lazzarini įdiegtomis procedūromis, arba išsakys kokį nors diplomatinį melą. UNRWA ir toliau bus perpildyta „Hamas“ narių, tačiau ji bus reikalinga“, – mano apžvalgininkas Anshelis Pfefferis, kartojantis už Izraelio ribų nenoriai pripažįstamą faktą: agentūra yra daug platesnės problemos simptomas, o ne jos priežastis.

1949 m. kaip laikina pagalbos programa, kurios veikla kas trejus metus turi būti pratęsiama, įkurta UNRWA – vienintelė JT agentūra, užsiimanti viena konkrečia pabėgėlių grupe. Visas kitas pabėgėlių krizes pasaulyje sprendžia JT vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras.

Šios savarankiškos organizacijos gyvavimas priklauso nuo palestiniečių pabėgėlių skaičiaus: šis statusas suteikiamas jau ketvirtajai kartai, praėjus 75 metams, kai jų proseneliai – britų valdomos Palestinos arabai, nepritarę žydų valstybės įkūrimui, – tapo pabėgėliais. Taip, anot kritikų, ši organizacija pasidarė savitikslė, o ne tapo priemone sprendimui rasti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

taip

ir tie amzini zmonijos priesai uzvalde jav ja griauna nes tai 1e kliutis i visiska viespatavyma zemes ,,,,,,,o

D.

Taip, padeda "žudikams", jei tokiais laikomi kūdikiai ir mažamečiai vaikai, seneliai ir sužaloti žmonės... Vadinasi, jei maitina ir gydo GENOCIDO AUKAS, tai jie yra "nusikaltėliai" ?! Labai jau greit žydai pamiršo savo amžiną rėkimą apie holokaustą ir genocidą jų atžvilgiu nes naikina palestiniečių tautą ir jų namus bei žemę...

Faktas

JAV ir Europa žudikų ir teroristų gauja. Jų gyvenimo vertybės: žudyti, vogti ir naikinti kitas valstybes.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS