Karas: dėl rusų karių apšaudymo išjungtas vienas iš Zaporižios AE reaktorių | KaunoDiena.lt

KARAS: DĖL RUSŲ KARIŲ APŠAUDYMO IŠJUNGTAS VIENAS IŠ ZAPORIŽIOS AE REAKTORIŲ

Ukrainos pareigūnai ketvirtadienį apkaltino Rusiją prieš Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektorių vizitą apšaudžius miestą, kuriame įsikūrusi Zaporižios atominė elektrinė.

Nuo aušros Maskvos kariai „apšaudo Enerhodarą iš minosvaidžių ir naudojo automatinius ginklus bei raketas“, platformoje „Telegram“ pranešė meras Dmytro Orlovas, paskelbęs nuotraukas, kuriose matyti apgadinti pastatai, iš kurių veržiasi dūmai Rusijos okupuotoje teritorijoje.

„Reikalaujame, kad Rusija nutrauktų savo provokacijas ir suteiktų TATENA prieigą prie šio Ukrainos branduolinio objekto“, – sakė D. Orlovas.

TATENA inspektoriai, vykstantys į Rusijos kontroliuojamą elektrinę, esančią kovų fronto linijoje Pietų Ukrainoje, siekia užkirsti kelią „branduolinei avarijai“, trečiadienį pareiškė agentūros vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis).

Reikalaujame, kad Rusija nutrauktų savo provokacijas ir suteiktų TATENA prieigą prie šio Ukrainos branduolinio objekto.

Zaporižios AE, kuri yra didžiausias branduolinis objektas Europoje, apylinkės pastarosiomis dienomis buvo ne kartą apšaudomos, o Kyjivas ir Maskva kaltina dėl to viena kitą.

Ši situacija kelia susirūpinimą tarptautinėje arenoje, ir TATENA vadovas su savo 13 ekspertų grupe turi patikrinti Zaporižios AE.

Išvakarėse R. Grossi sakė, kad jo komanda misiją pradės ketvirtadienį ir kad jo agentūra bandys pasiekti „nuolatinį buvimą“ šiame objekte.

Elektrinę nuo kovo mėnesio yra užėmusios Rusijos pajėgos, o Ukraina kaltina Rusiją dislokavus joje šimtus karių ir laikant ten šaudmenis.

Meras praneša apie dešimt sprogimų netoli Melitopolio

Netoli Rusijos pajėgų užimto Ukrainos Melitopolio miesto driokstelėjo dešimt sprogimų, „Telegram“ kanale pranešė meras Ivanas Fiodorovas. Sprogimai, anot jo, nugriaudėjo į pietus nuo miesto. Mero duomenimis, Rusija čia laikė karinę įrangą.

Melitopolis jau seniai yra ukrainiečių vykdomų sabotažo aktų vieta.

Melitopolis yra Zaporižios srityje, jame prieš Rusijos invaziją gyveno per 150 tūkst. žmonių.

Ragina evakuotis

Raginu evakuotis iš Donecko, Chersono, Zaporižios ir dalies Charkivo iki šaltų orų pradžios.

Ukrainos vyriausybė paragino kautynių apimtų teritorijų šalies rytuose ir pietuose gyventojus nelaukti šaltojo sezono pradžios ir evakuotis.

„Raginu evakuotis iš Donecko, Chersono, Zaporižios ir dalies Charkivo iki šaltų orų pradžios“, – Ukrainos televizijai trečiadienį pareiškė šalies vicepremjerė Iryna Vereščuk. Ji paragino šių sričių gyventojus negrįžti į šias teritorijas iki kito pavasario. Grįžimas nerekomenduojamas net ir tokiu atveju, jei ten pavyktų sutvarkyti su šildymu susijusias problemas.

Ukrainos vyriausybė dėl Rusijos sukelto karo savo šaliai prognozuoja sunkią žiemą. Dėl žalos infrastruktūrai šildymas bei elektros ir vandens tiekimas kai kuriose šalies dalyse bus sutrikęs ar neveiks visiškai.

V. Zelenskis vaizdo ryšiu kreipėsi į Venecijos kino festivalio dalyvius

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vaizdo ryšiu kreipėsi į trečiadienį prasidėjusio Venecijos kino festivalio dalyvius.

„Esu dėkingas už suteiktą galimybę čia pakalbėti apie mūsų situaciją“, – teigė V. Zelenskis.

„Mūsų istorija yra faktais paremta, ne 120 minučių, o 189 dienų trukmės drama apie žudikus, skerdikus, tai – tragedija, kurioje neskamba (kompozitoriaus Enijaus) Morikonės muzika, tai – siaubo filmas apie sprogimus ir mirtį“, – pridūrė Ukrainos prezidentas.

Po jo kalbos ekrane buvo parodyti per Rusijos sukeltą karą iki šiol žuvusių Ukrainos vaikų ir paauglių vardai.

10 dienų truksiančiame Venecijos kino festivalyje numatomi solidarumo su Ukraina renginiai.

Rusijoje prasideda karinės pratybos „Vostok 2022“

Rusijoje ketvirtadienį prasideda karinės pratybos „Vostok 2022“, kuriose dalyvaus daugiau nei 50 tūkst. karių.

Kaip Maskva skelbė anksčiau, šios beveik savaitę truksiančios pratybos vyks Rytų Sibire, Tolimuosiuose Rytuose ir Japonijos jūroje. Jose dalyvaus kariai iš Rusijos, Baltarusijos, Kinijos, Mongolijos ir Indijos. Pasak Rusijos gynybos ministerijos, šių pratybų metu bus naudojama daugiau kaip 5 tūkst. karinių transporto priemonių, 140 lėktuvų ir 60 karo laivų.

Manoma, kad Maskva sieks pasinaudoti šiais manevrais kaip galimybe pademonstruoti savo glaudžius ryšius su kitomis valstybėmis. Šiuo metu tarp Rusijos ir Vakarų tvyro didžiulė įtampa dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Nuo karo pradžios Ukrainoje užfiksuota jau per 31 tūkst. Rusijos karo nusikaltimų

Nuo karo pradžios Ukrainoje užfiksuoti jau 31 059 Rusijos karo nusikaltimai, praneša agentūra „Ukrinform“, remdamasi Generaline prokuratūra Kyjive.

Prokuratūros duomenimis, iš šių nusikaltimų 29 877 susiję su karo teisės pažeidimais, 73 – su karo veiksmų planavimu, o dar 30 – su karo propagandos sklaida. Be to, užfiksuoti dar 14 488 nusikaltimai šalies nacionaliniam saugumui.

Anot prokuratūros, karas iki šiol pasiglemžė 379 vaikų gyvybes. Dar 735 vaikai sužeisti.

Nepaisydami Enerhodaro apšaudymo, TATENA inspektoriai teigia vis vien vykstantys į Zaporižios AE

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektoriai ketvirtadienį pažadėjo neatšaukti savo vizito į Ukrainos Zaporižios atominę elektrinę, nepaisydami to, kad ankstų rytą buvo apšaudytas Enerhodaro miestas, kuriame įsikūręs šis objektas.

„Esame supažindinti su dabartine situacija. Šį rytą, prieš kelias minutes, būta karinių veiksmų... tačiau mes nesustosime, – žurnalistams teigė TATENA vadovas Rafaelis Grossi. – Turime atlikti labai svarbią misiją.“

Ukrainoje užfiksuota jau per 31 tūkst. Rusijos karo nusikaltimų

Nuo karo pradžios Ukrainoje užfiksuoti jau 31 059 Rusijos karo nusikaltimai, praneša agentūra „Ukrinform“, remdamasi Generaline prokuratūra Kyjive.

Prokuratūros duomenimis, iš šių nusikaltimų 29 877 susiję su karo teisės pažeidimais, 73 – su karo veiksmų planavimu, o dar 30 – su karo propagandos sklaida. Be to, užfiksuoti dar 14 488 nusikaltimai šalies nacionaliniam saugumui.

Anot prokuratūros, karas iki šiol pasiglemžė 379 vaikų gyvybes. Dar 735 vaikai sužeisti.

TRKK vadovas: „laikas liautis žaisti su ugnimi“ aplink Zaporižios AE

Raudonasis Kryžius ketvirtadienį paragino sustabdyti visas karines operacijas aplink Rusijos kontroliuojamą Zaporižios atominę elektrinę pietų Ukrainoje ir perspėjo, kad smūgio pasekmės gali būti „katastrofiškos“.

Jo pastabos nuskambėjo tuo metu, kai į Zaporižios atominę elektrinę, esančią Rusijos ir Ukrainos pajėgų fronto linijoje, keliauja inspektorių grupė iš Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA).

„Pats laikas liautis žaisti su ugnimi ir imtis konkrečių priemonių, kad šis ir kiti panašūs objektai būtų apsaugoti nuo bet kokių karinių operacijų“, – žurnalistams Kyjive sakė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) generalinis direktorius Robertas Mardini (Robertas Mardinis).

„Dėl menkiausio apsiskaičiavimo gali kilti nuostolių, dėl kurių gailėsimės dešimtmečius“, – pridūrė jis.

Teritorija aplink elektrinę – didžiausią Europos branduolinį objektą – ne kartą buvo apšaudoma, o abi pusės kaltina dėl to viena kitą.

Ši situacija kelia susirūpinimą tarptautinėje arenoje, ir TATENA vadovas su savo 13 ekspertų grupe turi patikrinti Zaporižios AE.

R. Mardini teigė, kad tai, jog TATENA komanda vyksta tikrinti elektrinės, „teikia vilčių“, nes rizika yra „milžiniška“.

„Kai pavojingos vietos tampa mūšio lauku, pasekmės milijonams žmonių ir aplinkai gali būti katastrofiškos ir tęstis daugelį metų“, – sakė jis.

„Branduolinio nuotėkio atveju humanitarinę pagalbą suteikti bus sunku, o gal net neįmanoma“, – perspėjo TRKK vadovas.

Ukrainos pareigūnai anksčiau ketvirtadienį apkaltino Rusiją apšaudžius miestą, kuriame įsikūrusi Zaporižios atominė elektrinė, prieš TATENA inspektorių vizitą.

Rusija savo ruožtu apkaltino Ukrainą atsiuntus prie Zaporižios AE iki 60 „diversantų“.

TATENA inspektoriai, vykstantys į Rusijos kontroliuojamą elektrinę, esančią kovų fronto linijoje Pietų Ukrainoje, siekia užkirsti kelią „branduolinei avarijai“, trečiadienį pareiškė agentūros vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis).

Jis sakė, kad jo agentūra bandys pasiekti „nuolatinį buvimą“ Zaporižios AE.

Elektrinę nuo kovo mėnesio yra užėmusios Rusijos pajėgos, o Ukraina kaltina Rusiją dislokavus joje šimtus karių ir laikant ten šaudmenis.

„Enerhoatom“: dėl rusų karių apšaudymo išjungtas vienas iš Zaporižios AE reaktorių

Vienas iš šešių reaktorių Rusijos kontroliuojamoje Zaporižios atominėje elektrinėje pietų Ukrainoje ketvirtadienį buvo išjungtas, ėmusis apsaugos priemonių po apšaudymo toje teritorijoje, pranešė Ukrainos branduolinės energetikos agentūra.

„Šiandien 4 val. 57 min. (vietos ir Lietuvos laiku) dėl dar vieno Rusijos okupacinių pajėgų apšaudymo iš minosvaidžių Zaporižios atominės elektrinės teritorijoje suveikė avarinė apsauga ir buvo sustabdytas veikiantis 5-asis energijos blokas“, – pranešė „Enerhoatom“, turėdama omenyje reaktorių.

Ukrainoje žuvo savanoris medikas iš Jungtinės Karalystės

Ukrainoje žuvo britas, savanoriškai dirbęs mediku karo draskomoje šalyje, ketvirtadienį pranešė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerija.

Craigo Mackintosho (Kreigo Makintošo) sesuo pranešė, kad savanoris žuvo rugpjūčio 24 dieną, ir internetu pradėjo rinkti lėšas jo kūno pargabenimui.

„Mūsų brolis drąsiai pasisiūlė vykti savanoriu... kaip medikas, kad padėtų gelbėti gyvybes šioje karo niokojamoje šalyje“, – lėšų rinkimo platformos „GoFundMe“ puslapyje rašė Lorna Mackintosh (Lorna Makintoš).

„Jis prarado gyvybę atlikdamas savo pareigą ir padėdamas kitiems. Šis pasiaukojantis žmogus šiuo metu yra įstrigęs Ukrainos morge ir nėra jokios pagalbos, kuri padėtų jį sugrąžinti namo“, – pridūrė ji.

Moteriai per platformą jau pavyko surinkti beveik dukart daugiau nei 4,5 tūkst. svarų (5,2 tūkst. eurų), kurių reikia jos brolio palaikų pargabenimui į JK.

„Jis turi grįžti namo, kad turėtų laidotuvių apeigas, kurių nusipelnė. Tikro didvyrio laidotuvių apeigas šeimos ir draugų apsuptyje“, – pridūrė ji.

Užsienio reikalų, sandraugos ir plėtros biuras (FCDO) pranešė, kad remia iš Norfolko rytų Anglijoje kilusio C. Mackintosho šeimą.

Ukrainos duomenimis, nuo karo pradžios Rusija jau neteko apie 48 350 karių

Rusija nuo invazijos pradžios vasario 24-ąją Ukrainoje jau neteko maždaug 48 350 karių, praneša agentūra „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generaliniu štabu.

Štabo duomenimis, iki rugsėjo 1-osios Maskvos pajėgos taip pat neteko 1 997 tankų, 4 345 šarvuotųjų kovos mašinų, 1 115 artilerijos sistemų, 287 reaktyvinės salvinės ugnies sistemų, 153 oro gynybos sistemų, 234 lėktuvų, 205 sraigtasparnių, 3 239 automobilių ir degalų cisternų, 15 laivų, 851 drono, 104 specialiosios technikos vienetų ir 196 sparnuotųjų raketų.

 

Šie duomenys tikslinami. Jų rinkimą sunkina besitęsiančios intensyvios kautynės.

Rusija pareiškė, esą Ukraina prie Zaporižios AE dislokavo dešimtis diversantų

Rusija ketvirtadienį apkaltino Ukrainą, esą ši prie Zaporižios atominės elektrinės prieš numatomą Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektorių vizitą dislokavo kelias dešimtis diversantų.

„Apie 6 val. ryto už maždaug 3 km nuo Zaporižios AE nusileido dvi Ukrainos kariuomenės diversantų grupės, kurias sudaro iki 60 žmonių“, – pareiškė Rusijos gynybos ministerija ir pridūrė, kad rusų kariai „ėmėsi priemonių priešui sunaikinti“.

Karas Ukrainoje jau pražudė 380 vaikų

Nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 d. iki rugsėjo 1 d. Ukrainoje jau žuvo 380 vaikų, praneša agentūra „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos generaline prokuratūra.

Prokuratūros duomenimis, sužeisti dar 736 vaikai. Pažymima, kad šie duomenys nėra galutiniai.

„Lukoil“ valdybos pirmininkas R. Maganovas mirė galimai iškritęs pro langą

Rusijos naftos bendrovė „Lukoil“ ketvirtadienį pranešė, kad jos valdybos pirmininkas Ravilis Maganovas mirė po „sunkios ligos“, o Rusijos žiniasklaida citavo šaltinius, teigiančius, kad 67 metų vyras mirė iškritęs pro ligoninės langą.

„Su giliu apgailestavimu pranešame, kad Ravilis Maganovas... mirė po sunkios ligos“, – sakoma „Lukoil“ pareiškime, nepateikiant daugiau informacijos apie jo mirtį.

67 metų R. Maganovas buvo gydomas miesto centrinėje klinikinėje ligoninėje ir mirė nuo patirtų sužalojimų, pranešė šaltiniai Rusijos žiniasklaidai. Jis tapo dar vienu iš daugelio paslaptingomis aplinkybėmis mirusių stambių verslininkų.

Netrukus po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, „Lukoil“ paragino nutraukti karą Ukrainoje. Kovo pradžioje „Lukoil“ valdyba paragino kuo greičiau užbaigti karą ir pareiškė užuojautą „šios tragedijos“ aukoms.

R. Maganovas „Lukoil“ valdybos pirmininko pareigas pradėjo eiti prieš dvejus metus. Šioje privačioje naftos bendrovėje jis pradėjo dirbti 1993 metais.

Šių metų gegužės mėnesį taip pat neįprastomis aplinkybėmis žuvo buvęs „Lukoil“ aukšto rango vadovas Aleksandras Subotinas.

R. Grossi: TATENA specialistai toliau vertins padėtį pažeistoje Zaporižios AE

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) pareiškė, kad šios JT agentūros ekspertai „pasiliks“ Pietų Ukrainoje esančioje Zaporižios atominėje elektrinėje po ketvirtadienį įvykusio vizito šioje jėgainėje.

R. Grossi vadovavo inspektorių grupei apžiūrint Rusijos užimtą AE, kuri pastarosiomis dienomis buvo dažnai apšaudoma. Šios kautynės sukėlė nuogąstavimus, kad gali įvykti dar viena branduolinė katastrofa, panaši į 1986 metais įvykusią tragediją Černobylyje. 

„Šiandien pasiekėme kai ką labai svarbaus, o svarbiausia, kad TATENA lieka čia. Tegul pasaulis žino, kad TATENA lieka Zaporižioje“, – sakė agentūros vadovas vaizdo įraše, po inspekcijos paskelbtame rusų naujienų agentūros „RIA Novosti“.

Grįžęs į Ukrainos kontroliuojamą teritoriją jis žurnalistams sakė: „Akivaizdu, kad jėgainė ir jos fizinis vientisumas buvo kelis kartus pažeisti.“

Pasak R. Grossi, dalis TATENA komandos liks Zaporižioje „iki sekmadienio arba pirmadienio“, kad toliau vertintų pažeidimus, tačiau nenurodė dirbsiančių specialistų skaičiaus.

Inspekcijos metu „per šias kelias valandas mums pavyko surinkti daug informacijos. Pagrindinius dalykus, kuriuos man reikėjo pamatyti, aš pamačiau, o jūsų paaiškinimai buvo labai aiškūs“, – minėtame vaizdo įraše kalbėjo R. Grossi.

Jis taip pat gyrė elektrinės darbuotojus ir vadovus, kurie „profesionaliai tęsia savo darbą“, nepaisydami „labai sudėtingų aplinkybių“.

Rusų naujienų agentūros „Interfax“ duomenimis, R. Grossi ir dalis jo komandos iš elektrinės išvyko ketvirtadienio popietę keturiais iš devynių automobilių, kuriais atvyko TATENA misija.

Pastarąsias savaites Zaporižios AE – didžiausia Europoje branduolinė jėgainė – ne kartą buvo apšaudoma. Kyjivas ir Maskva dėl šių atakų kaltina vienas kitą.

GALERIJA

  • Karas: dėl rusų karių apšaudymo išjungtas vienas iš Zaporižios AE reaktorių
  • Karas: dėl rusų karių apšaudymo išjungtas vienas iš Zaporižios AE reaktorių
Scanpix nuotr.
Gairės: karas, karas Ukrainoje, apšaudymas, Rusija, Rusijos karas prieš Ukrainą
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS