Karas Ukrainoje tęsiasi jau 500 dienų: vėl didėja civilių aukų skaičius | KaunoDiena.lt

KARAS UKRAINOJE TĘSIASI JAU 500 DIENŲ: VĖL DIDĖJA CIVILIŲ AUKŲ SKAIČIUS

  • 0

Jungtinės Tautos pasmerkė Rusijos karo Ukrainoje civilių gyventojų aukų skaičius, kol konfliktas tęsiasi jau 500 dienų ir jo pabaigos nematyti.

Nuo 2022 metų vasario 24 dienos, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, žuvo daugiau kaip 9 000 civilių gyventojų, įskaitant 500 vaikų, penktadienį pareiškė JT Žmogaus teisių stebėjimo misija Ukrainoje (HRMMU), nors JT atstovai anksčiau teigė, kad tikrasis skaičius greičiausiai yra daug didesnis.

„Šiandien minime dar vieną niūrų etapą kare, dėl kurio ir toliau siaubingai nukenčia Ukrainos civiliai gyventojai“, – pareiškime, mininčiame 500-ąją dieną nuo invazijos pradžios, sakė HRMMU vadovės pavaduotoja Noel Calhoun (Noel Kalhun).

Nors šiais metais aukų skaičius buvo vidutiniškai mažesnis nei 2022-aisiais, gegužę ir birželį jis vėl ėmė didėti, pažymėjo stebėtojai.

Birželio 27 dieną per raketų smūgį Kramatorske, Rytų Ukrainoje, žuvo 13 civilių gyventojų, įskaitant keturis vaikus.

Toli nuo fronto linijos, vakariniame Lvivo mieste, gelbėtojai penktadienį pastatų griuvėsiuose rado dešimtą kūną.

Šiandien minime dar vieną niūrų etapą kare, dėl kurio ir toliau siaubingai nukenčia Ukrainos civiliai gyventojai.

Per ankstyvą ketvirtadienio smūgį, kurį miesto meras Andrijus Sadovas pavadino didžiausiu išpuoliu prieš civilinę infrastruktūrą jo mieste nuo Rusijos invazijos į šalį pradžios, buvo sužeisti mažiausiai 37 žmonės.

Platformoje „Telegram“ jis rašė, kad buvo sugriauta daugiau kaip 50 butų ir apgadintas Lvivo politechnikos universiteto bendrabutis.

UNESCO teigė, kad šis išpuolis taip pat buvo pirmasis, įvykdytas Pasaulio paveldo konvencijos saugomoje teritorijoje ir apgadinęs istorinį pastatą.

Rusija reguliariai bombarduoja Ukrainą iš oro, įskaitant beatodairišką artilerijos ir raketų apšaudymą, kuris lėmė itin daug žūčių. Smūgiai taip pat buvo nukreipti prieš infrastruktūrą ir tiekimo linijas, todėl civiliai gyventojai neteko elektros ir vandens.

Praėjusiais metais Bučos ir Mariupolio miestai tapo Rusijos žiaurių nusikaltimų simboliais, kai pranešimai ir vaizdai apie žudynes juose sukrėtė pasaulį ir sukėlė įtarimų dėl karo nusikaltimų ir net genocido.

Kadaise mieguistame priemiesčio miestelyje Bučoje naujienų agentūros AFP žurnalistai balandį matė vieną gatvę, kurioje vienas po kito gulėjo civiliais drabužiais vilkinčių žmonių lavonai.

Vėliau palydovinės nuotraukos parodė, kad nuo kovo vidurio, kai miestą kontroliavo Rusija, gatvėje gulėjo keli kūnai, o Ukrainos valdžia nurodė, kad besitraukiančios Maskvos pajėgos Bučoje nužudė šimtus žmonių.

Gairės: karas Ukrainoje, 500 karo dienų, civiliai, aukos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS