Kariškiai: Izraelis atitraukia karius iš pietinės Gazos Ruožo dalies | KaunoDiena.lt

KARIŠKIAI: IZRAELIS ATITRAUKIA KARIUS IŠ PIETINĖS GAZOS RUOŽO DALIES

  • 0

Izraelis sekmadienį atitraukė visus savo karius iš pietinės Gazos Ruožo dalies, įskaitant Kan Junisą, pranešė kariuomenė ir vienas karininkas.

Kelis mėnesius trukusios įnirtingos kovos su palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ kovotojais nuniokojo šį rajoną.

„Šiandien, sekmadienį, balandžio 7-ąją, Izraelio gynybos pajėgų 98-oji komandosų divizija užbaigė savo misiją Kan Junise. Divizija pasitraukė iš Gazos Ruožo atgauti jėgų ir rengtis būsimoms operacijoms“, – sakoma kariuomenės pareiškime naujienų agentūrai AFP.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad visi kariai pasitraukė iš pietinės Gazos Ruožo dalies, vienas karininkas atsakė: „Taip.“

Tačiau kariuomenė nurodė, kad reikšmingos pajėgos toliau veiks likusioje apsiausto Gazos Ruožo dalyje.

„Reikšmingos pajėgos, vadovaujamos 162-osios divizijos ir „Nahal“ brigados, toliau veikia Gazos Ruože ir išlaikys Izraelio gynybos pajėgų veikimo laisvę bei galimybes vykdyti tikslias, žvalgybine informacija paremtas operacijas“, – sakoma pareiškime.

Izraelio laikraštis „Haaretz“ pranešė, kad atsitraukimas yra taktinis.

Vienas kariuomenės pareigūnas šiam kairiosios pakraipos dienraščiui sakė, kad „mums nėra reikalo likti šiame sektoriuje be [operatyvinės] būtinybės“.

Divizija pasitraukė iš Gazos Ruožo atgauti jėgų ir rengtis būsimoms operacijoms.

„98-oji divizija išardė „Hamas“ Kan Juniso brigadas ir nukovė tūkstančius jos narių. Čia padarėme visa, ką galėjome“, – nurodė jis.

Palestiniečiai, turėję pasitraukti iš Kan Juniso ir glaudęsi pačiuose pietuose esančioje Rafoje, dabar galbūt galės sugrįžti į namus, laikraščiui sakė šis pareigūnas.

Tačiau, pasak jo, kariuomenė „ten toliau veiks pagal operatyvinius poreikius“.

Kan Junise intensyvios kovos vyko mėnesius, o didelė miesto dalis po intensyvių bombardavimų yra virtusi griuvėsiais.

Nepaisydama tarptautinio nepasitenkinimo Izraelio vyriausybė yra pažadėjusi vykdyti sausumos puolimą kaimyninėje Rafoje, kur prisiglaudė daugiau kaip 1,5 mln. Gazos Ruožo palestiniečių.

Karas prasidėjo po beprecedenčio „Hamas“ spalio 7-osios išpuolio Izraelyje, oficialiais duomenimis, pareikalavusio apie 1 170 žmonių, daugiausia civilių, gyvybių.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 31 žuvusį įkaitą.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 33 175 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

JAV: Izraelio pasitraukimas iš Gazos Ruožo pietų greičiausiai skirtas karių poilsiui

Izraelio dalinis pasitraukimas iš pietinės Gazos Ruožo dalies greičiausiai skirtas tam, kad jo kariai galėtų „pailsėti ir atsigauti“, o ne žingsnis link naujos operacijos, sekmadienį pareiškė Baltieji rūmai.

„Jie buvo vietoje keturis mėnesius, ir mes girdime, kad jie pavargo, jiems reikia atsigauti“, – ABC laidai „This Week“ sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

Vis dėlto jis pabrėžė, kad dabar „sunku tiksliai pasakyti, ką tai mums sako“.

J. Kirby sakė, kad leis pačiai Izraelio kariuomenei „kalbėti apie savo operacijas“.

Izraelis: kariai pasitraukė iš Chan Juniso, „kad pasiruoštų būsimoms misijoms“

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) sekmadienį sakė, kad šalies kariai sekmadienį pasitraukė iš Chan Juniso pietinėje Gazos Ruožo dalyje, „kad pasiruoštų būsimoms misijoms, taip pat ir Rafache“.

Organizacijos WCK įkūrėjas: konfliktas Gazos Ruože tapo „karu prieš pačią žmoniją“

Labdaros organizacijos „World Central Kitchen“ (WCK) įkūrėjas Jose Andresas (Chosė Andresas) sekmadienį iškėlė klausimų dėl Izraelio atliekamo tyrimo dėl smūgio, per kurį Gazos Ruože žuvo septyni jos darbuotojai, ir perspėjo, kad konfliktas tapo „karu prieš pačią žmoniją“.

Šiuo metu tai iš tiesų atrodo kaip karas prieš pačią žmoniją.

„Aišku, noriu padėkoti IDF, kad taip greitai atliko tyrimą“, – sakė JAV įsikūrusios labdaros organizacijos vadovas ABC laidai „This Week“, paminėdamas Izraelio kariuomenę.

„Tuo pat metu, sakyčiau, kad dėl tokio sudėtingo dalyko tyrimas turėtų būti daug gilesnis“, – pridūrė jis.

„Ir sakyčiau, kad kaltininkas negali tirti pats savęs“, – teigė J. Andresas.

Izraelio kariuomenė tvirtina, kad pirmadienį Gazos Ruože suduotas smūgis, pražudęs septynis WCK darbuotojus, buvo „tragiška klaida“.

Trys britai, JAV ir Kanados dvigubą pilietybę turintis asmuo, lenkas, australas ir palestinietis žuvo, kai jų konvojus, kurio maršrutas buvo suderintas su IDF, buvo apšaudytas.

Izraelio kariuomenė teigė, kad ginkluotas vyras užlipo ant vieno iš sunkvežimių stogo ir „pradėjo šaudyti iš ginklo“, todėl kilo įtarimų, kad „konvojų užgrobė „Hamas“.

Paklaustas apie Izraelio pranešimą, J. Andresas pažėrė abejonių ir pridūrė, kad „tai nebėra susiję su septyniais „World Central Kitchen“ vyrais ir moterimis, kurie žuvo per šį nelaimingą įvykį“.

Jis apkaltino Izraelį, kad jis taikosi į viską, kas „atrodo“, kad juda, ir tai daro „jau per ilgai“.

„Tai neatrodo kaip karas su terorizmu. Tai nebeatrodo kaip karas dėl Izraelio gynimo, – sakė jis. – Šiuo metu tai iš tiesų atrodo kaip karas prieš pačią žmoniją.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS