Karo ekspertai: jei tai tikra, situacija dviejuose sektoriuose keičiasi iš esmės | KaunoDiena.lt

KARO EKSPERTAI: JEI TAI TIKRA, SITUACIJA DVIEJUOSE SEKTORIUOSE KEIČIASI IŠ ESMĖS

  • 0

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai neatmeta tikimybės, kad Rusijos pajėgos gali bandyti pašalinti Ukrainos gynėjų artileriją Lisičianske, užkirsdamos kelią aprūpinimui ir galimybei rotuoti pajėgas.

Pasak ekspertų, Charkive rusų kariai toliau bando pulti Rubižnės ir Staryi Saltivo apylinkėse. Ukrainiečiai ginasi, tačiau bent jau šiame ruože agresorius iniciatyvą laiko savo rankose. Kol kas tai taktiniai okupantų laimėjimai, kurie neleidžia ukrainiečiams išnaudoti bendros iniciatyvos Charkivo sektoriuje, t. y. grasinti Rusijos karių tiekimo keliui Vovchanskas – Kupianskas – Iziumas.

„Receptas aiškus – rezervų, pritraukimas, persvaros ugnimi susikūrimas svarbiausiuose ruožuose ir kontratakos. Jei to nebus, yra grėsmė prarasti iniciatyvą visame Charkivo sektoriuje ir rusų kariai grįš į šiaurines miesto prieigas“, – „Locked N’ Loaded“ atstovai.

Jų teigimu, ukrainiečiai toliau gina Bohorodychnės – Dolynos – Krasnopillyios ruožą, sunkūs mūšiai tęsiasi. Rusų karių propagandistai trečiadienį ir antradienį labai užtikrintai stengėsi patys save įtikinti, jog neva Bohorodychnė užimta ir okupantai puola Slaviansko link. Ketvirtadienį tokio optimizmo buvo mažiau. Kalbama apie „mūšius aplink Bohorodychnėje“.

„Trečiadienį dalis jūsų klausė dėl pranešimo apie ukrainiečių kontrataką į vakarus nuo Iziumo ir apie išlaisvintą Pridonetskės kaimą. Dėl šios naujienos tylėjome pora dienų, nes pirmas įspūdis buvo, kad tai netikra – nebuvo aišku, nei kas įvyko ir ar įvyko apskritai. Laukėme oficialių ukrainiečių pranešimų. Jų ir toliau nėra, bet daugėja patvirtinimų iš kitų šaltinių. Tiesa, visi jie remiasi tuo pačiu šaltiniu - twitterio paskyra „Ukraine Battle map“. Labai norime tikėti, jog tai yra tiesa, tik vis dar sunku suprasti, kodėl tyli oficialūs Ukrainos šaltiniai. Juk jei iš tiesų įvykdyta ši sėkminga operacija: ukrainiečiai atbloškė Rusijos karių pajėgas nuo Velyka Komyshuvakhos ir iš esmės eliminavo grėsmę Barvinkovėje. Ne tik išlaisvino tris gyvenvietes, bet ir forsavo Severskyi Donets ir užėjo Iziumo grupuotei į vakarinį flangą, grasina užnugariui. Iki Iziumo esminės okupantų bazės puolant Slavianską, liko 10 km, t. y. ne tik darbinis atstumas artilerijai, bet ir teoriškai per dieną įveikiamas atstumas puolantiems manevriniams vienetams“, – vardijo ekspertai.

Pilietinis gynybos ir saugumo analizės centras pažymėjo, kad kitais žodžiais tariant, tai keistų operacinę situaciją dvejuose sektoriuose – Iziumo ir Slaviansko. Tokia situacija būtų nemažiau svarbi nei ukrainiečių sėkmė prie Chersono. Tačiau apie kontratakas prie Iziumo oficialūs ukrainiečių šaltiniai nekalba. Kodėl? Arba tai, vis dėlto, netikra, arba situacija labai trapi ir ukrainiečiai nenori eskaluoti šios temos.

„Lymano sektoriuje Rusijos karių pajėgos Slaviansko link nepajudėjo, siekia įsitvirtinti ir susikurti tvarų placdarmą prie Staryi Karavano. Prie Yampil veikiančios okupantų pajėgos vykdo žvalgybą Siversko link – ne tik iš oro, bet ir žvalgybos grupėmis – toliau ieško vietų, kur galima forsuoti Severskyi Donets“, – rašė „Locked N’ Loaded“ atstovai.

Sjeverodonecke mūšiai mieste ir pietiniame ruože toliau tęsiasi. Didėja spaudimas Lysyčanske. Pasirodė pranešimų, kad agresorius atakavo miestą iš šiaurės, t. y. nuo Rubižnės. Neatmestina, kad tai dviejų Rusijos karių BTG padaliniai. Maža to, didėja spaudimas ukrainiečių pajėgoms, ginančioms Toshkivka ir Ustynivka.

„Neatmestina, kad okupantai Sjeverodonecko klausimą gali bandyti spręsti eliminuodami Lysyčanksą, t. y. eliminuoti taktinį pranašumą (miestas yra ant aukštumos), gynėjų artileriją, aprūpinimą ir galimybę rotuoti pajėgas. Tokią versiją patvirtintų tai, kad orkų aviacija bene pirmą kartą smūgiavo Lysyčanskui. Ukrainiečiai visas atakas atmušė“, – sakė ekspertai.

Jų teigimu, kelio Bakhmutas – Lysyčanskas Rusijos kariuomenė neperkirto, tačiau apšaudo. Tad ukrainiečiai negali juo naudotis tiek, kiek galėtų. Zolotės „kišenė“ ir toliau laikosi, nepaisant įnirtingo puolimo iš rytų ir vakarų. Sudėtinga situacija Vrubivkoje ir Komyshuvakhoje. Kituose sektoriuose be didelių pakitimų.

Gairės: karas Ukrainoje, karo ekspertai, situacija kare
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS