Karo ekspertai: rusų kariai gerokai sunerimo dėl ukrainiečių veiksmų | KaunoDiena.lt

KARO EKSPERTAI: RUSŲ KARIAI GEROKAI SUNERIMO DĖL UKRAINIEČIŲ VEIKSMŲ

  • 0

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigia, kad rusų kariai „Telegram“ kanaluose praneša apie suintensyvėjusias lokalias ukrainiečių atakas ir didelę koncentraciją jų manevrinių vienetų, pasiruošusių pereiti į galingesnį puolimą.

Šiauriniame Donbaso flange esančiame Charkive agresorius toliau intensyviai apšaudo šiaurinį ruožą bei patį miestą. Lokalūs, tačiau įnirtingi susidūrimai šiaurės vakariniame ir šiauriniame sektoriuje tęsiasi.

Izyume ukrainiečių kontrpuolimas taip pat tęsiasi. Ukrainos Generalinis štabas oficialiai pripažino kontrpuolimo faktą, ir paskelbė, kad per jį išlaisvino 20 gyvenviečių ir vietomis kontaktinę liniją pasistūmėjo iki 50 km.

„Žvelgiant į žemėlapį, tai teoriškai būtų pasiekta Oskil upė, t. y. pavyzdžiui, Kupjanskio miestas. Mažai tikėtina, kad šiame etape ukrainiečiai pasiekė tokių laimėjimų, todėl ne veltui pranešime pabrėžiama, kad pasistūmėta iki 50 km (gali būti ir 49 km, ir 35 km). Dabar detaliau:

a) Mūšiai aplink Balaklya tęsiasi. Kadangi daugiausia taktinės informacijos galima surinkti iš orkų šaltinių (ukrainiečiai gana drausmingai laikosi OPSEC), tai vaizdelis gana iškreiptas. Pavyzdžiui, skelbia, kad šaunieji SOBR‘o specnaziorai išsiveržė iš apsupties, o paskui skelbia esą didvyriškai besiginantiems SOBR‘o specnaziorams į Balaklya atvyko pastiprinimas. Tačiau patys rusų kariai pripažįsta, kad miestas yra apsuptas ukrainiečių pajėgomis ir ugnies priemonėmis. Ukrainiečių duomenimis, didžioji dalis arba visa Balaklya – Ukrainos rankose. Virš miesto tarybos pastato iškelta Ukrainos vėliava.

b) Ukrainiečiai išvystė sėkmę nuo Volokhivo Yaro ir atakuoja šiaurėn – vyksta intensyvus mūšis dėl Shevchenkovės. Tai reiškia du dalykus:

1) Rusų karių grupuotė Chkalovkse gali būti atkirsta iš rytų, ilgai netrukus galime pamatyti ukrainiečių atakas nuo Korobochkinės – Lebiazhnės.

2) Blokavus ar užėmus Shevchenkovę, labai tikėtina, kad ukrainiečiai pasuks į rytus link stambiausio komunikacinio mazgo – Kupjansko. Šiame mieste ir apylinkėse esantys kariniai rusų karių taikiniai nuo trečiadienio apšaudomi intensyvia ugnimi.

c) Kaip ir prognozavome trečiadienį, įsitvirtinę Savyntsi ukrainiečiai turi dvi opcijas – pulti į šiaurę link Vyshnevos ir/arba į rytus link Veselės. Pirmu atveju, suskaldoma Balaklya ruožo gynyba, antru – atsiranda galimybė ne tik perkirsti orkams gyvybiškai svarbų kelią Kupjanskas – Iziumas, bet ir blokuoti visą Iziumo grupuotę iš šiaurės. Atrodo, kad ukrainiečiai nesismulkina ir ima abu šiuos darbus. Jau fiksuojami manevrinių vienetų susidūrimai tiek prie Vyshnevoje, tiek prie Veselės.

d) Ukrainiečiai aktyviau ėmė judėti pietiniame Iziumo ruože (Mala Komyshuvakha – Brazhkivka – Sulihivka). Orkų „Telegram“ kanaluose pranešama apie suintensyvėjusias lokalias ukrainiečių atakas ir didelę koncentraciją jų manevrinių vienetų, pasiruošusių pereiti į galingesnį puolimą. 

e) Ukrainiečių aktyvumas Lymano sektoriuje nemažėja. Jie šiauriniame Severskyi Donec krante nedideliais vienetais (pvz. būrys) išstumia rusų karius iš gyvenviečių ir jose įsitvirtina. Ukrainiečiai galutinai patvirtino, kad išlaisvinta Ozernė. Tai reiškia, kad ukrainiečiams atsiranda galimybė smigti į tarpą tarp Lymano ir Yampilo bei suardyti šių orkų pajėgų sąveiką“, – rašė Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro atstovai.

Pasak jų, Syverske agresorius toliau bando būti aktyvus prie Hryhorivkos, tačiau jam jokių rezultatų pasiekti nepavyko. Fiksuojamos rusų karių atakos Mykolaivka Druhos link. Tad, ekspertų teigimu, labai tikėtina, kad rusų kariai bandys 1) atakuoti Zaitsevę ir taip pabandyti plėsti savo placdarmą Bakhmuto pietuose ir 2) sieks perkirsti kelią Horlivka – Bakhmutas (jis ukrainiečiams beveik nereikalingas) su tikslu per pietus pasiekti Bakhmuto vakarines prieigas, t. y. perkirsti gyvybiškai svarbų kelią Bakhmutas – Kostyantynivka – Pokrovskas.

„Ir toliau karšta Pervomaiske ruože. Taip pat agresorius bandė atakuoti Kamyanka į šiaurės rytus nuo Avdiivka. Visos agresoriaus atakos atmuštos. Zaporužioje – be didelių pakitimų. Tiesa, galima pasidžiaugti, kad Velyka Novosylka ruožo orkų gynybos gilumoje (Solodkovodne) ukrainiečiai sunaikino agresoriaus pajėgų susitelkimo rajoną“, – vardijo „Locked N’ Loaded“ ekspertai.

Gairės: karas Ukrainoje, karo ekspertai, karo frontas, situacija kare
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS