Kremliaus atstovas: diplomatų išsiuntimas kelia pavojų santykiams | KaunoDiena.lt

KREMLIAUS ATSTOVAS: DIPLOMATŲ IŠSIUNTIMAS KELIA PAVOJŲ SANTYKIAMS

Daugybės Rusijos diplomatų išsiuntimas iš Vakarų šalių dėl Ukrainos karo, vadovybės Maskvoje teigimu, kelia pavojų, kad diplomatiniai santykiai gali nutrūkti. Jei ši praktika tęsis, kils potenciali grėsmė, kad taip atsitiks“, – trečiadienį interviu prancūzų stočiai LCI sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Jis pabrėžė, kad diplomatų išsiuntimas užveria langą diplomatiniams santykiams. Tačiau neįprastoje Ukrainos konflikto situacijoje diplomatija esą reikalinga. Rusija kaimyninę šalį užpuolė prieš beveik šešias savaites.

Prieš tai Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pabrėžė, kad Rusija reaguos į savo diplomatų išsiuntimą. Tikėtina, kad Rusija savo ruožtu išsiųs Vakarų diplomatus. Tačiau apie galimą Europos ambasadų Maskvoje uždarymą nekalbama.

Komentuodamas didelį Ukrainoje žuvusių rusų karių skaičių, D. Peskovas kalbėjo apie „tragiškus nuostolius“. Tačiau Ukrainai Vakarų tiekiamų ginklų esą vis tiek nepakaks rusų puolimui sustabdyti ir neleisti Rusijai pasiekti savo tikslo.

Keturiasdešimt trečioji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Austrija išsiunčia keturis Rusijos diplomatus

Austrija išsiunčia keturis Rusijos diplomatus dėl elgesio, nesuderinamo su jų diplomatiniu statusu. Tai pranešė šalies užsienio reikalų ministro Alexanderio Schallenbergo atstovė spaudai, kurią cituoja agentūra „Reuters“.

Taip Austrija prisijungė prie kitų Europos Sąjungos (ES) šalių, įskaitant Prancūziją, Italiją ir Vokietiją, kurios šią savaitę ėmėsi analogiškų veiksmų. Tačiau skirtingai nei šios šalys, Viena konkrečiai nenurodė, kad diplomatus išsiunčia dėl Rusijos karo prieš Ukrainą. A. Schallenbergo atstovė tik įvardijo, kad šie asmenys turi palikti Austriją iki ateinančio antradienio.

„Šių keturi asmenys vykdė veiklą, nesuderinamą su jų diplomatiniu statusu“, – sakoma trumpame atstovės pranešime. Naudojant tokią formuluotę dažniausiai kalbama apie šnipinėjimą.

Prancūzija iškvietė Rusijos ambasadorių dėl „šlykščios“ žinutės apie žudynes Bučoje

Prancūzijos vyriausybė ketvirtadienį iškvietė Rusijos ambasadorių Paryžiuje, kai jo ambasada per „Twitter“ paskelbė nuotrauką, kurioje esą matyti „filmavimo aikštelė“, kur ukrainiečiai neva inscenizuoja civilių žudynes Bučos mieste, išprovokavusias pasipiktinimą visame pasaulyje.

„Atsakydamas į šlykščius ir provokuojančius Rusijos ambasados Prancūzijoje pareiškimus apie žiaurumus Bučoje nusprendžiau iškviesti Rusijos ambasadorių“, – per tviterį pranešė užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas).

Tviterio žinutėje, kuri vėliau buvo ištrinta, buvo rodoma, kaip gatvėje guldomi lavonai, ir parašyta: „Filmavimo aikštelė, Bučos miestelis.“

Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as (Klemanas Bonas) vėlai trečiadienį tviteryje parašė, kad ambasados pareiškimas yra begėdiškas, ir pridūrė: „Stop.“

Ukrainos pareigūnai sako, kad Rusijos pajėgoms atsisakius Kyjivo puolimo ir atsitraukus, praėjusį savaitgalį Bučoje ir kituose miesteliuose netoli sostinės buvo rasta dešimtys nužudytų civilių, kai kurie – už nugaros surištomis rankomis. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tai pavadino karo nusikaltimais.

Šiurpūs vaizdai išprovokavo Ukrainos sąjungininkių pasipiktinimą, nors Kremlius aiškina, kad civilių žudymas buvo suklastotas arba vykdomas ukrainiečių pajėgų.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį sakė, kad Teisingumo departamento vyriausiasis karo nusikaltimų prokuroras susitiko su savo kolega iš Prancūzijos ir padės galimam karo nusikaltimų teismo procesui.

Prancūzija jau kovo 25 dieną buvo iškvietusi Rusijos pasiuntinį Aleksejų Meškovą, kad pareikštų protestą dėl „nepriimtinų“ ambasados tviterio žinučių su karikatūromis, vaizduojančiomis Europą ir Jungtines Valstijas.

Vienoje karikatūroje, pavadintoje „Europos solidarumas veiksme“, matyti eilė klūpančių žmonių, įvardytų kaip Europos Sąjungos valstybės narės, laižančių nuogus sėdmenis grėsmingai atrodančiam Dėdės Semo personažui.

Kitoje matomi du gydytojai baltais chalatais ir kepurėmis su JAV ir ES ženklais, švirkščiantys kaip zombis pavaizduotai „Europos“ figūrai švirkštais su užrašais „Rusofobija“, „Neonacizmas“, „Sankcijos“, taip pat „Atšaukti kultūrą“ ir „COVID“.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, Rusijos diplomatų išsiuntimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS