Lenkijoje areštuoti šnipinėjimu kaltinami kinų verslininkas ir lenkas | KaunoDiena.lt

LENKIJOJE AREŠTUOTI ŠNIPINĖJIMU KALTINAMI KINŲ VERSLININKAS IR LENKAS

  • 1

Lenkijos vidaus saugumo agentūra areštavo šnipinėjimu įtariamus kinų verslininką ir lenką, penktadienį pranešė Lenkijos specialiųjų tarnybų vadovo pavaduotojas Maciejus Wasikas (Macejus Vasikas).

Operacija, per kurią galiausiai buvo areštuoti du įtariamieji, vyko ilgą laiką ir buvo rūpestingai planuojama, sakė pareigūnas.

Jis nurodė, kad įtariamas kinas yra verslininkas, dirbantis vienai didelei elektronikos korporacijai, o lenkas buvo „žinomas sluoksniuose, susijusiuose su kibernetinio verslo reikalais“.

„Abu jie vykdė šnipinėjimo veiklą prieš Lenkiją“, – sakė M. Wasikas.

Abu įtariamieji buvo areštuoti antradienį, sakė Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas (Stanislavas Zarynas). Pasak jo, manoma, kad įtariamieji „dirbo Kinijos tarnyboms, kenkdami Lenkijai“.

Įtariamieji įvardinami kaip kinų verslininkas Weijing W. (Veidžing V.) ir lenkas Piotras D., nurodė S. Zarynas.

Jis pridūrė, jog pareigūnai apieškojo jų gyvenamąsias ir darbo vietas.

Lenkijos valstybinė televizija pranešė, kad minimas kinas yra „Huawei“ Lenkijoje direktorius, o įtariamas lenkas anksčiau dirbo Vidaus saugumo agentūroje, tiriančioje šnipinėjimą ir terorizmą.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad lenkas yra buvęs Lenkijos kontržvalgybos tarnybos ABW agentas, o dabar dirba kibernetinio saugumo konsultantu prancūzų mobiliojo ryšio bendrovės „Orange“ Lenkijos padaliniui.

Jei bus pripažinta įtariamųjų kaltė, jiems grės įkalinimas iki 10 metų.

Kinija penktadienį sakė, jog yra „labai susirūpinusi“ dėl kinų verslininko arešto Lenkijoje.

„Reikalaujame suinteresuotų šalių atitinkamas bylas spręsti teisingai ir pagal įstatymą bei uoliai ginti šio asmens teisėtas teises ir interesus“, – sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime, atsiųstame naujienų agentūrai AFP.

„Huawei“ trumpame pareiškime sakoma, jog kompanija „žino apie situaciją“ ir „ją nagrinėja“, bet kol kas nieko daugiau nekomentuos.

„Šalyse, kuriose veikia, „Huawei“ laikosi visų galiojančių įstatymų ir taisyklių, ir mes visų darbuotojų reikalaujame laikytis įstatymų ir taisyklių šalyse, kuriose jie dirba“, – nurodė kompanija.

Mobiliojo ryšio bendrovės „Orange“ Lenkijos padalinio atstovas Wojciechas Jabczynskis (Voicechas Jabčinskis) nurodė, jog „ABW pareigūnai antradienį išsinešė daiktų, priklausiusių vienam iš mūsų darbuotojų“.

„Neturime informacijos, ar tai kaip nors susiję su jo tarnybinėmis pareigomis“, – sakė W. Jabczynskis naujienų agentūrai AFP.

Pranešimai apie areštus pasirodė kelios savaitės po to, kai Kanadoje buvo areštuota „Huawei“ viceprezidentė Meng Wanzhou (Meng Vandžou), kaltinama sankcijų Iranui pažeidimu.

Ši Kinijos telekomunikacijų milžinė taip pat sulaukė dėmesio dėl savo įtariamų ryšių su Kinijos žvalgybos tarnybomis.

Gruodžio mėnesį viena Čekijos kibernetinio saugumo agentūra perspėjo nesinaudoti Kinijos telekomunikacijų bendrovių „Huawei“ ir ZTE programomis bei įranga, nes jos esą kelia grėsmę valstybės saugumui.

Tokios šalys kaip JAV, Australija ir Japonija neleido „Huawei“ kurti naujos kartos supergreito 5G interneto tinklų.

Tačiau „Huawei“ pasirašė keletą sutarčių su belaidžio ryšio operatoriais Europoje ir daro pažangą 5G interneto rinkoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tai

iseina, jog telefonas Huawei yra labai ciotkas ? Kas zinot?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS