Lenkijoje – iš kalėjimo išleistų politikų susistumdymas su teisėsauga: bandė patekti į parlamentą | KaunoDiena.lt

LENKIJOJE – IŠ KALĖJIMO IŠLEISTŲ POLITIKŲ SUSISTUMDYMAS SU TEISĖSAUGA: BANDĖ PATEKTI Į PARLAMENTĄ

  • 1

Lenkijoje, prie parlamento rūmų, – neregėti politikų susistumdymai su teisėsauga. Čia tęsiasi dviejų už piktnaudžiavimą tarnyba nuteistų, tačiau prezidento malonės net dusyk sulaukusių parlamentarų, istorija.

Buvęs vidaus reikalų ministras ir jo pavaduotojas gruodį nuteisti kalėti dvejus metus už piktnaudžiavimą tarnyba. Partijos kolega prezidentas Andrzejus Duda šioje byloje jau antrą kartą jiems suteikė malonę, tad iš kalėjimo jie išleisti.

Teisės ekspertai padarė išvadą, kad teismui priėmus galutinį sprendimą politikai automatiškai prarado parlamentarų mandatus ir prezidento malonė to nekeičia.

„Tai buvo politinio chuliganizmo, vandalizmo aktas, o tokie dalykai neturėtų vykti Lenkijos Respublikos Seimo patalpose. Tačiau iš mūsų pusės bus tik deeskalacijos veiksmai, o ne eskalacija. Dar viena paprasta žinia – ponai nėra parlamento nariai, remiantis Varšuvos apygardos teismo sprendimu, šiuo klausimu niekas nepasikeis. Nepriklausomai nuo veiksmų, kurių imsis tie, kurie čia nori kelti triukšmą ar pradėti kovą. Jiems nebus leista įeiti į posėdžių salę, jie nedalyvaus balsavimuose ir Lenkijos Respublikos Seimo organų darbe. Taškas“, – tvirtino Seimo pirmininkas Szymon Holownia.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vis dėlto valdžioje daugybę metų buvusi partija „Teisė ir teisingumas“ su Jaroslaw Kaczynski priešakyje reikalavo, kad nuteistiems politikams būtų leista išlaikyti vietas parlamente.

„Šiandien Lenkijoje vyksta perversmas. Demokratinės sistemos pakeitimas į nedemokratinę, aš čia neieškosiu šios sistemos pavadinimo, nes tai yra kažkas, galima sakyti, tam tikra prasme naujo, bent jau kol kas, nes tiesiog einama link paprastos diktatūros“, – teigė „Teisė ir teisingumas“ pirmininkas J. Kaczynski.

Šis ginčas dar labiau didina įtampą tarp neseniai išrinktos premjero Donaldo Tusko centro kairiosios koalicinės vyriausybės bei rinkimus pralaimėjusios „Teisė ir teisingumas“ bei jos sąjungininko prezidento A. Dudos.

Šis politikų bandymas patekti į Seimą buvo nesėkmingas. Pro duris jie įleisti nebuvo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lenka

Osobi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS