Lenkijos buvusios vyriausybės pareigūnui pateikti kaltinimai tyrime dėl kyšininkavimo | KaunoDiena.lt

LENKIJOS BUVUSIOS VYRIAUSYBĖS PAREIGŪNUI PATEIKTI KALTINIMAI TYRIME DĖL KYŠININKAVIMO

  • 1

Lenkijos buvusios vyriausybės užsienio reikalų ministro pavaduotojas trečiadienį stojo prieš prokurorus, kad išklausytų kaltinimus, susijusius su įtariamu vizų ir darbo leidimų pardavimu migrantams už tūkstančius dolerių (eurų), pranešė kovos su korupcija pareigūnai.

Praėjusią vasarą kilęs kyšininkavimo skandalas pakenkė griežtai imigracijos klausimu pasisakančios tuometinės valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS), kuri spalį vykusiuose parlamento rinkimuose neteko valdžios, reputacijai. Praėjusiais metais buvo pradėtas tyrimas.

Trečiadienį Centrinis kovos su korupcija biuras pareiškime nurodė, kad sulaikė buvusį užsienio reikalų viceministrą, kuris buvo atsakingas už konsulinius reikalus. Dėl Lenkijos privatumo įstatymų jis įvardijamas tik kaip Piotras W (Piotras V).

Jis buvo atvežtas į Liubino miestą, kur prokurorai jam pateikė kaltinimus dėl įgaliojimų viršijimo tvarkant ministerijos dokumentus, įtakos darymo išduodant Lenkijos vizas ir dalijimosi įslaptinta informacija su neįgaliotu asmeniu 2022–2023 metais.

Jei kaltinamasis bus pripažintas kaltu teismo proceso metu, jam gali būti skirta iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Vėliau nacionalinė prokuratūra pranešė, kad kaltinamasis pareiškė esąs nekaltas ir atsisakė duoti parodymus.

Jis buvo paleistas už užstatą. Antikorupcijos biuras pranešė, kad šioje byloje kaltinimai pateikti dar aštuoniems asmenims.

Rugpjūtį Lenkijos žiniasklaida paskelbė įtarimus, kad nuo 2021 metų Lenkijos konsuliniai skyriai už kyšius išdavė apie 250 tūkst. vizų migrantams iš Azijos ir Afrikos. Tuo pat metu buvo atleistas užsienio reikalų viceministras, o žiniasklaida jį susiejo su šiuo skandalu.

Jis pats neigia bet kokį nusižengimą.

Praėjusią savaitę du buvusios PiS vyriausybės ministrai – buvęs vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis (Marjušas Kaminskis) ir jo pavaduotojas Maciejus Wasikas (Macejus Vonsikas) – buvo sulaikyti ir pasiųsti į kalėjimą po to, kai teismas juos pripažino kaltais dėl piktnaudžiavimo valdžia.

PiS ir partijos sąjungininkas prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) protestuoja prieš jų įkalinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lenkijos DUDA neturi d e g t u k ų, kuriuos padovanotų

PUTINUI, kad padegtų ......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS