Ukrainiečiai toliau laisvina teritorijas: Rusijos nesėkmės sumažino net patriotiškų rusų paramą | KaunoDiena.lt

UKRAINIEČIAI TOLIAU LAISVINA TERITORIJAS: RUSIJOS NESĖKMĖS SUMAŽINO NET PATRIOTIŠKŲ RUSŲ PARAMĄ

  • 0

Rusijos kariuomenei Ukrainoje – vėl smūgiai. Vladimiro Putino kariaunai, nespėjus atsigauti po išvarymo iš Donecko srities miesto Limano, ukrainiečiai laužė priešo liniją pietuose. Išlaisvintos kelios gyvenvietės Chersono srityje – tos, kurias Maskva neva įtraukė į savo sudėtį po pseudoreferendumų, pasakojama LNK reportaže.

Chersono srityje per parą Ukrainos pajėgos pasistūmėjo dar 25 kilometrus. Pranešama, kad reaguodamos į fiktyvų bandymą aneksuoti dalį Ukrainos teritorijos ES šalys viena po kitos Rusijos ambasadorius kviečiasi pasiaiškinti.

Tuo metu JAV Karo tyrimų instituto analitikai skelbė, kad ypač Limano netektis sugriovė Kremliaus propagandos miražą vaizduoti karą kaip sėkmingą.

Ukrainos prezidentas skelbia, kad Rusijos nuostoliai auga, priešas neteko virš 60 tūkst. karių, o už Ukrainą kovotojų gretos tik augs, stiprins teritorinę gynybą.

„Mes pajėgsime iškovoti nepriklausomybę visoms mūsų tautos kartoms, o kad tai užtikrintume, kad garantuotume savo žmonių saugumą, užtikrinsime sistemingą teritorinės gynybos pajėgų plėtrą. Kai mūsų žmonės bus ginkluoti, kai jie žinos, kaip apsiginti, tai bus geriausias mūsų nacionalinio saugumo pagrindas“, – kalbėjo Volodymyras Zelenskis.

223-ioji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Aiškėja, kad tūkstančiai rusų šaukimus į karą Ukrainoje gavo per klaidą. Už tai atsakingas rytinio Rusijos regiono karininkas nušalintas nuo pareigų. Iš Rusijos jau pabėgo keli šimtai tūkstančių nenorinčiųjų kariauti.

Pasak vieno į Turkiją pabėgusio ruso, Rusijos nesėkmės mūšio lauke sumažino net patriotiškų rusų paramą karui.

„Žmonės, kurie palaiko šį karą, pradėjo reikšti nuomonę, kad jie nesupranta, kodėl šis karas vyksta. Jie nenori prarasti savo draugų, vyrų, brolių ir savęs paties šiame bereikšmiame kare. Tai – ne tik mano asmeninė nuomonė. Aš tai girdžiu rusiškame internete, „Telegram“ grupėse“, – kalbėjo pabėgęs rusas.

Ukrainos karinės jūrų pajėgos pasipildė turkišku laivu. Turkijos sostinėje Stambule įvyko iškilminga jo nuleidimo į vandenį ceremonija. Joje dalyvavo Ukrainos pirmoji ponia ir karinių jūrų pajėgų vadas. Kariniam laivui suteiktas Ukrainos kazokų etmono Ivano Mazepos vardas.

Per vizitą Olena Zelenska susitiko ir su Turkijos pirmąja ponia. Jos aptarė situaciją Ukrainoje. O. Zelenska padėkojo už tai, kad Turkija jau priėmė 2 tūkst. Ukrainos vaikų ir paprašė evakuoti dar 200 specialiųjų poreikių turinčių vaikų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Viešojoje erdvėje netylant diskusijoms apie galimą Rusijos branduolinio ginklo panaudojimą, pasigirdo grėsmingas perspėjimas iš NATO. Italų leidinys „la Repubblica“, remdamasis aljanso žvalgybos duomenimis, skelbia, kad Rusija į Baltąją jūrą perkėlė povandeninį laivą su branduolinėmis torpedomis. Iš jų, esą, gali būti paleista supertorpeda „Poseidon“, vadinama paskutiniojo teismo dienos ginklu.

Branduolinė kovinė galvutė po vandeniu gali nukeliauti 10 tūkst. kilometrų, paskui sprogti netoli kranto, sukeldama radioaktyvų cunamį. Užteršta banga gali sunaikinti tokius metropolius kaip Niujorkas ar Los Andželas.

Teigiama, kad susekti torpedą būtų beveik neįmanoma, mat ji suprojektuota taip, kad išskirtų labai mažai šilumos. Esą ji be garso juda daugiau nei 100 km/val. greičiu.

Rusijai užsiimant branduoliniu šantažu JAV prezidento administracija paprašė Kongreso numatyti 35 mln. dolerių pasirengimui galimiems branduoliniams ir radiologiniams incidentams Ukrainoje bei į juos reaguoti.

Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, Limanas, Vladimiras Putinas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS