Minint G. Floydo nužudymo metines jo artimieji ragina pertvarkyti JAV policiją | KaunoDiena.lt

MININT G. FLOYDO NUŽUDYMO METINES JO ARTIMIEJI RAGINA PERTVARKYTI JAV POLICIJĄ

  • 3

George'o Floydo (Džordžo Floido) artimieji antradienį, minint šio juodaodžio mirties dėl baltojo policininko veiksmų pirmąsias metines, per susitikimą su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) Baltuosiuose rūmuose paragino iš esmės pertvarkyti šalies policijos sistemą.

Valstybės vadovas ir Kamala Harris (Kamala Haris) – amerikiečių pirmoji juodaodė viceprezidentė – Ovaliajame kabinete priėmė kelis G. Floydo giminaičius, anksčiau aptarusius su įtakingais įtakingais įstatymų leidėjais reformų perspektyvas.

„Floydų šeima pademonstravo nepaprastą drąsą“, – po susitikimo pažymėjo J. Bidenas ir išreiškė viltį, kad po ateinantį savaitgalį JAV minimos Atminimo dienos gali būti pasiektas susitarimas pertvarkos klausimu.

Buvęs Mineapolio policininkas Derekas Chauvinas (Derekas Šovinas), kuris 2020 metų gegužės 25 dieną daugiau kaip devynias minutes keliu spaudė G. Floydui kaklą, kol jis mirė, praėjusį mėnesį buvo nuteistas už nužudymą. Bausmė jam turi būti paskirta birželį.

Turėjau galimybę praleisti daug laiko su Gianna ir kitais šeimos nariais, – kalbėjo prezidentas. – Jie buvo nuostabūs.

G. Floydo mirtis visoje šalyje, kur dėl J. Bideno ir Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rinkimų kovos ir taip tvyrojo didžiulė įtampa, išprovokavo protestus prieš rasinę neteisybę ir policijos brutalumą.

Po teismo verdikto J. Bidenas norėjo pasinaudoti politiniu impulsu ir paragino Kongresą iki G. Floydo žūties pirmųjų metinių priimti platų policijos reformos įstatymą.

„Jei galima priimti federalinius įstatymus, saugančius paukštį, baltagalvį erelį, galima priimti ir federalinius įstatymus, ginančius spalvotuosius“, – sakė G. Floydo jaunesnis brolis Philonise'as Floydas (Filonisas Floidas), išeidamas iš Ovaliojo kabineto po privataus susitikimo, trukusio ilgiau kaip valandą.

Kitas velionio brolis Terrence'as Floydas (Terensas Floidas), palikdamas Baltuosius rūmus pareiškė esąs padrąsintas „vaisingo pokalbio“, per kurį J. Bidenas ir K. Harris buvo pasirengę „iš tikrųjų įsiklausyti į mūsų susirūpinimą“.

G. Floydo motina, broliai ir sesuo, taip pat jo duktė Gianna (Džana) kartu su šeimos teisininkais anksčiau apsilankė JAV Kapitolijuje, kur susitiko su Atstovų Rūmų pirmininke Nancy Pelosi (Nensi Pelousi) ir kitais kongresmenais demokratais.

Kol suaugusieji aptarinėjo savo viltis dėl policijos reformos, septynmetė Gianna, apkabinusi motiną Roxie Washington (Roksi Vašington), iškalbingai atkreipė dėmesį į savo velionio tėvo palikimą, pasakiusi, kad jis „pakeis pasaulį“.

Padarysiu bet ką, kad šis įstatymas būtų priimtas. Norime laisvės, galimybės ramiai išeiti į lauką

„Jam tai pavyko“, – atsakė J. Bidenas, susitikęs su šeima, praėjus beveik metams po pirmojo jų susitikimo prieš G. Floydo laidotuves.

„Turėjau galimybę praleisti daug laiko su Gianna ir kitais šeimos nariais, – kalbėjo prezidentas. – Jie buvo nuostabūs.“

Vėliau šeimyna apsilankė netoli Baltųjų rūmų esančioje judėjimo „Black Lives Matter“ (Juodųjų gyvybės svarbios) garbei pavadintoje aikštėje, žuvus G. Floydui tapusioje viena pagrindinių demonstracijų rengimo vietų.

„Dabar aiškiai matyti, kad Amerikoje yra dvi teisingumo sistemos – taigi, turime susivienyti. Padarysiu bet ką, kad šis įstatymas būtų priimtas. Norime laisvės, galimybės ramiai išeiti į lauką“, – teigė žuvusio G. Floydo brolis Ph. Floydas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tai kad

Floydas buvo nusikaltelis o faras netyčia nužudė

V.M.

Pasodinti fara,kuris skaito save Dievu yra begalo sudėtinga.Taip pat kaip ir Lietuvoje,teismai vyksta begalo ilgai.Dažniausia pralošia teismose,nes jie yra nebaudžiami.Amerikoij.Farai každiena nušauna žmogų.Tik vienetai pasiekia teismus,tol kol nesukyla visuomenė.Kai vidury baltos dienos buvo pasmaugtas juodaodis.Tai yra pirmo laipsnio žmogžudystė.Gavo 40m.kaleimo.Gal kitus paskatyns nešaudyt i žmogų ir nesmurtaut.Kaip žusta žmonės,aplinkybių būna įvairių,ar bėgo nuo smurtautojo,pasimaišė po kokiom,jie šaudė į pravažiuojančia mašiną,o pataikė į žmogų.Viskas prendžiama ginklų,nes kitaip jie nemoka.Jie yra mokinami būti akmeniniais veidais,nereiškti jokių emocijų.Nerodyt kokių jausmų,būti šaltu veidu.To mokina ir Lietuvoje.Ačiu Dievui,nors vienas faras Amerikoje sėdo į kaleimą už tyčinę żmogžudystė.

Ne nereikia

Pertvarkyti. Floydas buvo nusikaltelis ir ji darydamas zuvo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS