Per mirtininko ataką Pakistano karinėje bazėje žuvo 23 kariai | KaunoDiena.lt

PER MIRTININKO ATAKĄ PAKISTANO KARINĖJE BAZĖJE ŽUVO 23 KARIAI

  • 0

Per mirtininko sprogdintojo išpuolį Pakistano kariuomenės bazėje antradienį žuvo mažiausiai 23 kariai, pranešė kariuomenė, o atsakomybę už išpuolį prisiėmė su Pakistano Talibanu susiję kovotojai.

Kariuomenės ryšių su žiniasklaida skyrius pranešė, kad anksti ryte šešių kovotojų įvykdyto išpuolio taikiniu tapo bazė Chaibero Pachtunchvos provincijos Dera Ismail Chano rajone, netoli Afganistano sienos.

„Bandymas patekti į postą buvo veiksmingai sužlugdytas, todėl teroristai į postą rėžėsi sprogmenų prikrautu automobiliu, o po to įvykdė mirtininko sprogdintojo išpuolį“, – sakoma pareiškime.

„Dėl įvykusių sprogimų pastatas sugriuvo, o tai pareikalavo daugybės aukų“, – priduriama jame ir teigiama, kad visi šeši užpuolikai buvo nukauti.

Pasak vietos pareigūno, kuris kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, „daugelis jų žuvo miegodami“.

Pasak jo, dar 36 žmonės buvo sužeisti, kai sprogmenų prikrautas mirtininko automobilis sprogo prie mokyklos pastato, rekvizuoto laikinai karinei bazei.

Pakistano „Tehreek-e-Jihad Pakistan“ – nauja grupuotė, susijusi su Pakistano Talibanu – sakė, kad išpuolis prasidėjo apie 2.30 val. vietos (23.30 val. Lietuvos) laiku, kai vienas kovotojas susisprogdino, o kiti įsiveržė į kompleksą.

Dėl įvykusių sprogimų pastatas sugriuvo, o tai pareikalavo daugybės aukų.

Kariuomenės ryšių su žiniasklaida skyrius teigė, kad Dera Ismail Chane per naktį „suaktyvėjo veikla“, o per susišaudymus su kariais neramioje teritorijoje iš viso žuvo 27 kovotojai.

Kabule Talibanui 2021-aisiais sugrįžus į valdžią, Pakistane labai padaugėjo kovotojų išpuolių, pirmiausia prie sienos su Afganistanu.

Analitikai sako, kad islamistų kovotojus padrąsino sukilimo kaimyniniame Afganistane sėkmė po JAV pajėgų išvedimo.

Pirmąjį šių metų pusmetį išpuolių buvo kone 80 proc. daugiau palyginti su praėjusiais metais, nurodo analitinis centras „Pakistan Institute for Conflict and Security Studies“ (PICSS).

Islamabadas tvirtina, kad priešiškos grupės veikia iš „prieglobsčių“ už sienos. Talibano vyriausybė tokius kaltinimus neigia.

Didžiausia grėsmė Pakistanui yra vietinis Talibano padalinys „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP), turintis tokią pačią kaip valdytojų Kabule ideologiją.

Sausį TTP buvo susieta su sprogdinimu mečetėje Chaibero Pachtunchvos provincijos sostinėje Pešavare. Tuomet žuvo daugiau kaip 80 policininkų.

Rugsėjį Islamabadas pranešė, kad vidaus turistų gausiai lankomame Čitralo rajone per TTP kovotojų reidą, surengtą iš už sienos, žuvo keturi kariai.

Gairės: Pakistanas, mirtininkas sprogdintojas, karinė bazė, žuvo 23 kariai, talibanas, pagalbos tel
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS