Moldovoje V. Zelenskis prašė didesnės Europos vadovų paramos kovojant su Rusijos agresija | KaunoDiena.lt

MOLDOVOJE V. ZELENSKIS PRAŠĖ DIDESNĖS EUROPOS VADOVŲ PARAMOS KOVOJANT SU RUSIJOS AGRESIJA

Ukraina ir Moldova, surengusios strateginį aukščiausiojo lygio susitikimą žemyno politinėje fronto linijoje, ketvirtadienį primygtinai prašė Europos vadovų didesnės paramos kovojant su Rusijos agresija.

45 vadovai susitiko pilies vyninėje Moldovos rytuose tuo metu, kai Kyjivas išgyveno dar vieną raketų smūgį, o Maskva teigė atrėmusi Ukrainos bandymą įsiveržti į Rusijos teritoriją.

Mimi pilis yra tik už 20 km nuo sienos su karo draskoma Ukraina ir dar arčiau separatistinio prorusiško Moldovos Padniestrės regiono, o tai dar labiau sustiprina aštrią derybų simboliką.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atvyko į mažesnę kaimynę tuo metu, kai Kyjive buvo skaičiuojamos dar vienos Rusijos naktinių smūgių aukos: trys žuvusieji, įskaitant vaiką.

Kalbėdamas apie Osle vykstantį NATO susitikimą, V. Zelenskis perspėjo šeimininkus, kad Ukrainai reikia aiškaus kelio į narystę Vakarų aljanse, jei jie nenori, kad Vakarų abejonės padrąsintų Rusiją imtis ryžtingesnių veiksmų.

„Turime nepamiršti, kad kiekviena abejonė, kurią parodome čia, Europoje, yra apkasai, kuriuos Rusija neabejotinai bandys užimti“, – sakė jis, ragindamas Europą nedelsiant suteikti saugumo garantijas ir „aiškius kvietimus“ dėl narystės NATO.

Patruliuojant NATO ankstyvojo perspėjimo lėktuvams Moldovos prezidentė Maia Sandu (Maja Sandu), tikėdamasi sustiprinti viltį, kad Moldova gali netrukus įstoti į Europos Sąjungą, vieną po kito pasveikino lyderius.

„Ukrainiečiai kovoja už laisvę, Europos vertybes ir mūsų žemyno ateitį“, – sakė ji.

Aukščiausiojo lygio susitikimą ji pavadino „aiškia mūsų vienybės, stiprybės ir ryžto veikti kartu, kaip viena šeima, išraiška“.

Ir Kyjivas, ir Kišiniovas tikisi šiais metais pradėti derybas dėl narystės ES, nors Maskva tebevykdo invaziją į Ukrainą ir tariamai bando pakenkti Moldovos suverenitetui.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, parama, karas Ukrainoje, Rusijos agresija, Europos vadovai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS