N. Zelandijoje prieš moterų futbolo čempionato startą įvyko šaudynės: žuvo du žmonės | KaunoDiena.lt

N. ZELANDIJOJE PRIEŠ MOTERŲ FUTBOLO ČEMPIONATO STARTĄ ĮVYKO ŠAUDYNĖS: ŽUVO DU ŽMONĖS

  • 0

Oklando centre esančioje statybų aikštelėje šaulys ketvirtadienį nušovė du žmones, o incidentas įvyko likus keliolikai valandų iki moterų pasaulio futbolo čempionato atidarymo rungtynių šiame Naujosios Zelandijos mieste.

Prieš ketvirtadienio atidarymo rungtynes, kuriose susitinka vienos iš čempionato šeimininkių Naujosios Zelandijos ir Norvegijos rinktinės, buvo sustiprintas saugumas.

Šaudynės įvyko ketvirtadienio rytą prasidėjus piko valandai vietos (trečiadienio vakarą Lietuvos) laiku, didžiausiame Naujosios Zelandijos mieste. Šaulys buvo ginkluotas šautuvu, sakė Naujosios Zelandijos ministras pirmininkas Chrisas Hipkinsas (Krisas Hipkinsas). Jis pridūrė, kad policija atvyko per kelias minutes nuo pirmojo pagalbos skambučio ir skubėjo gelbėti kitų žmonių gyvybes.

Šaulys buvo rastas negyvas.

Dar mažiausiai keturi žmonės buvo sužeisti, įskaitant policijos pareigūną, kuris buvo nuvežtas į ligoninę kritinės būklės, bet dabar jo būklė stabili, Naujosios Zelandijos policija parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Viešbutis, kuriame apsistojusi Norvegijos rinktinė, įsikūręs netoli šaudymo vietos – turistiniame miesto rajone, netoli uosto keltų terminalo. Norvegijos kapitonė Maren Mjelde (Maren Mieldė) sakė, kad komandos nares pažadino prie viešbučio skraidęs sraigtasparnis.

„Visą laiką jautėmės saugios, – pareiškime sakė M. Mjelde. – Viešbutyje FIFA įrengė gerą apsaugos sistemą, o mūsų komandoje yra savas apsaugos pareigūnas. Atrodo, kad visi yra ramūs, ir mes kaip įprastai ruošiamės šio vakaro rungtynėms.“

„Eden Park“, kuriame po turnyro atidarymo ceremonijos prasidėjo pirmosios rungtynės, pareigūnai ragino sirgalius į stadioną atvykti anksčiau. Likus kelioms valandoms iki rungtynių pradžios dauguma aplink stadioną esančių kelių buvo uždaryti transporto priemonėms.

Prieš rungtynes tylos minute buvo pagerbtos šaudynių aukos.

Policija mano, kad išpuolis nebuvo tiesiogiai susijęs su moterų pasaulio futbolo čempionatu, taip pat nebuvo politiškai ar ideologiškai motyvuotas.

Tačiau šaulys policijai buvo žinomas ir teigiama, kad jis anksčiau smurtavęs šeimoje ir turėjęs psichikos sveikatos problemų.

Policija teigė, kad jam buvo taikoma namų arešto priemonė, tačiau jis turėjo leidimą dirbti statybvietėje. Jis neturėjo leidimo turėti šaunamąjį ginklą.

Policijos komisaras Andrew Costeris (Endrius Kosteris) teigė, kad „nebuvo nustatyta nieko, kas leistų manyti, kad jis kelia didesnį pavojų“.

Ministras pirmininkas Ch. Hipkinsas pareiškė užuojautą aukų šeimoms ir draugams, sakydamas, kad „visa tauta gedi kartu su jumis“.

Naujosios Zelandijos premjeras pažadėjo, jog bus atliktas išsamus tyrimas, kad būtų išsiaiškinta, ar buvo įmanoma kaip nors užkirsti kelią tragedijai.

Ch. Hipkinsas patikino, kad moterų pasaulio futbolo čempionatas, kurį kartu rengia Naujoji Zelandija ir Australija, vyks toliau kaip planuota.

Pareigūnų vertinimu, „pavojaus nacionaliniam saugumui nėra. Naujosios Zelandijos nacionalinio saugumo grėsmės lygis nepasikeitė“, pridūrė jis.

„Vyriausybė kalbėjosi su FIFA organizatoriais, ir turnyras vyks toliau, – sakė Ch. Hipkinsas. – Naujosios Zelandijos gyventojų ir mūsų lankytojų saugumas yra mūsų svarbiausi prioritetai.“

Naujojoje Zelandijoje masinės šaudynės yra retas reiškinys, o po 2019 metais Kraistčerčo mečetėje įvykusių žudynių, per kurias žuvo 51 musulmonas maldininkas ir dar 40 buvo sužeisti, buvo priimti griežti ginklų kontrolės įstatymai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS