Naujosios Zelandijos šaulys atsisakė advokato, teisme atstovaus sau pats | KaunoDiena.lt

NAUJOSIOS ZELANDIJOS ŠAULYS ATSISAKĖ ADVOKATO, TEISME ATSTOVAUS SAU PATS

  • 10

Australas, kaltinamas nužudymu per masines šaudynes dviejose Naujosios Zelandijos mečetėse, ketina pats sau atstovauti teisme ir atrodo „racionalus“, pirmadienį pranešė teismo jam paskirtas advokatas. Valdžia savo ruožtu žada griežtinti ginklų kontrolės įstatymus.

Naujoji Zelandija ketina sugriežtinti ginklų kontrolės įstatymus po daugiausia gyvybių per šiuolaikinę šalies istoriją nusinešusių šaudynių, pirmadienį paskelbė vyriausybė, o australas, įtariamas surengęs šiuos išpuolius dviejose mečetėse, nusprendė atsisakyti advokato ir teisme atstovauti sau pats.

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern (Džasinda Ardern) sakė, kad jos koalicinė vyriausybė vieningai sutarė, jog reikia mažinti tokių ginklų, kokius per savo išpuolius penktadienį panaudojo įtariamas šaulys Brentonas Tarrantas (Brentonas Tarantas), prieinamumą.

„Priėmėme sprendimą kaip kabinetas, esame vieningi“, – sakė premjerė.

J. Ardern koalicijos partneris ir vicepremjeras Winstonas Petersas (Vinstonas Pitersas), kurio partija „New Zealand First“ („Pirmiausia – Naujoji Zelandija“, NZF) iš pradžių buvo nusiteikusi prieš pokyčius, išreiškė premjerei paramą.

„Realybė tokia, kad po pirmos valandos penktadienį mūsų pasaulis pasikeitė visiems laikams, taip pat pasikeis ir mūsų įstatymai“, – pabrėžė W. Petersas.

Pusiau automatiniais ginklais ginkluotas užpuolikas Australijoje gimęs 28 metų B. Tarrantas penktadienį per pamaldas dviejose Kraistčerčo mečetėse nužudė 50 maldininkų ir dar dešimtis žmonių sužeidė.

J. Ardern taip pat sakė, kad ši kruvina ataka bus tiriama siekiant išsiaiškinti, ar buvo kokių nors ženklų, kuriuos prieš išpuolį galėjo pastebėti žvalgybos agentūros.

Po atakos dėmesio centre atsidūrė ir socialinių tinklų vaidmuo, nes užpuolikas šaudynes transliavo per „Facebook“.

Pirmadienį prieš Naujosios Zelandijos teismą stojo vienas 18-metis, kuriam buvo pareikšti kaltinimai platinus tą transliaciją.

Tragedijos sukrėsti Naujosios Zelandijos gyventojai pirmadienį rinkosi išreikšti pasipiktinimo žudynėmis ir pademonstruoti vienybės rasinės neapykantos akivaizdoje.

Maldos namuose, kur buvo nužudyta daugiausia žmonių, „Masjid al Noor“ („Šviesos mečetėje“), buvo surengtas maorių ritualas, kur dalyvavo vietos gyventojai, musulmonų lyderiai ir valdžios pareigūnai.

Kiek vėliau prie mečetės aukų pagerbti susirinko kelios dešimtys moksleivių, kurie padėjo gėlių ir uždegė žvakučių.

Be to, daugybė žmonių visoje Naujojoje Zelandijoje atėjo sušokti hakos – maorių karo šokio.

Tuo metu Oklando Orevos koledžo studentai susirinkę suformavo širdį ir žodžius „Kia Kaha“, kurie maorių kalba reikškia „Likite stiprūs“.

„Į galvą ateina mūsų vertybės ir tai, kodėl laikome tai (išpuolį) tokiu bjauriu dalyku. Kaltininko idėjoms mūsų bendruomenėje ir mokykloje vietos nėra“, – sakoma koledžo pranešime.

Šaulys veikė vienas, galimai buvo remiamas kitų asmenų

Naujosios Zelandijos policijos komisaras Mike'as Bushas (Maikas Bušas) pirmadienį pareiškė, kad dviejose Kraistčerčo mečetėse 50 žmonių nušovęs užpuolikas veikė vienas, bet galimai buvo remiamas kitų asmenų.

„Esame visiškai tikri, kad už tai buvo atsakingas tik vienas užpuolikas“, – per spaudos konferenciją kalbėjo M. Bushas.

Vis tik jis pridūrė, jog galimybė, kad jam padėjo kiti asmenys, nebuvo atmesta ir yra „labai, labai svarbi mūsų tyrimo dalis“.

„Nieko neįprasta“

Didžiausios Naujosios Zelandijos ginklų parodos „Kumeu Militaria Show“, turėjusios vykti netoli Oklando, organizatoriai pirmadienį paskelbė, kad renginį atšaukia dėl penktadienio žudynių ir „padidėjusio saugumo pavojaus“.

Nors Naujojoje Zelandijoje praėjusio šimtmečio 10-e dešimtmetyje po masinių šaudynių buvo sugriežtinti ginklų kontrolės įstatymai, šalyje galioja ganėtinai atlaidžios taisyklės, leidžiančios beveik visiems besikreipiantiems gauti leidimą turėti ginklą.

Keturis ginklus B. Tarrantui pardavusios internetinės parduotuvės „Gun City“ generalinis direktorius Davidas Tipple'as (Deividas Tiplas) sakė nejaučiantis jokios atsakomybės už žudynes.

„Neaptikome nieko neįprasta dėl šio leidimo turėti ginklą savininko“, – sakė verslininkas žurnalistams.

Šeštadienį prieš Kraistčerčo apygardos teismą stojęs ir nužudymu apkaltintas B. Tarrantas pirmadienį atsisakė jam paskirto advokato paslaugų.

Teismo paskirtas advokatas Richardas Petersas (Ričardas Pitersas), atstovavęs kaltinamajam per šeštadienio posėdį, naujienų agentūrą AFP informavo, kad 28 metų vyras „pareiškė nenorintis advokato“.

„Jis nori pats sau atstovauti šioje byloje“, – sakė R. Petersas ir paneigė kalbas, kad B. Tarrantas gali būti pripažintas nepakaltinamu.

„Jis kalbėjo racionaliai, neatrodė, kad turėtų kokią nors psichinę negalią. Taip atrodė. Regis, jis suprato, kas vyksta“, – teigė teisininkas.

Kaip numato Naujosios Zelandijos įstatymai, jei B. Tarrantas nepripažins savo kaltės, jo byla keliaus į teismą, kur jam gali tekti susidurti su savo aukų artimaisiais ir šaudynes išgyvenusiais žmonėmis.

Naujosios Zelandijos islamo asociacijų federacijos vadovas Mustafa Faroukas (Mustafa Farukas) žurnalistams sakė, kad teisine sistema pasitiki.

„Kaip bendruomenė norėtume, kad tas asmuo pereitų procesą, teisingą procesą, ir kad jam būtų suteiktos visos jo teisės“, – teigė jis.

„Tikime čionykšte teisingumo sistema ir žinoma, kad bus pasielgta teisingai“, – pridūrė M. Faroukas.

Vis dėlto jis perspėjo, kad turi būti pažabotos pažiūros, lėmusios žudynes.

Įtariamasis, baltųjų nacionalistas, savo radikalizaciją ir dvejus metus trukusį pasirengimą aprašė ilgame, padrikame ir sąmokslo teorijų bei kraštutinių dešiniųjų ideologijos persmelktame „manifeste“.

74 puslapių manifestą užpuolikas prieš pat ataką paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“.

„Šiam neapykantos iškilimui... tarp žmonių, vadinančių save dešiniojo sparno (atstovais), mažesnių grupuočių ar neatsakingų politikų neturi būti leista tęstis, – pabrėžė M. Faroukas. – Tai, kas nutiko mūsų bendruomenėje, atsitiks ir kitoje bendruomenėje.“

Kapo duobės

Pirmadienį 50 nužudytųjų šeimos tebelaukė, kol bus išduoti jų artimųjų kūnai, pareigūnams tebetęsiant savo sunkų tyrimą.

Belaukiant palaikų, buvo iškasta dešimtys kapo duobių. Policijos komisaro pavaduotojas Wally Haumaha (Valis Haumaha) sakė besitikintis, kad šeimos savo artimuosius galės palaidoti artimiausiu metu.

„Procesas sukėlė daug emocijų ir streso visiems... besilaikančios islamo (papročių) šeimos norėjo, kad kūnai būtų grąžinti kaip galima greičiau“, – teigė pareigūnas.

Jauniausiai penktadienio šaudynių aukai tebuvo treji, o vyriausiai – 77 metai, rodo tarp artimųjų išplitęs sąrašas.

Kai kurios aukos gyveno netoliese mečečių, o dalis maldininkų buvo atvykę iš Egipto ar kitų šalių. Tarp nužudytųjų buvo ir vienos šeimos tėvas ir sūnus.

Sekmadienį Delis paskelbė, kad per išpuolį nužudyti penki Indijos piliečiai, Pakistanas informavo apie devynių savo piliečių žūtį. Vienas pakistanietis buvo nužudytas bandydamas sutramdyti užpuoliką.

Pasak pareigūnų, 31 asmuo tebegydomas ligoninėje, devynių iš jų būklė yra kritinė.

Penktadienio atakos siaubas ir toliau plito visoje Naujojoje Zelandijoje; sekmadienį policija uždarė Danidino oro uostą, nes aerodrome buvo aptiktas įtartinas paketas.

GALERIJA

  • Naujosios Zelandijos šaulys atsisakė advokato, teisme atstovaus sau pats
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Kuzia

Ką ten sau priatstovaus šalyje kurios premjere skara ant galvos uzsimovus vaikšto.

normalu

pasaulis ten ritasi dievas bus vienas.

...

O KIEK žmonių per Kryžių žygius buvo išpjauta?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS