Nepale per žemės drebėjimą žuvo mažiausiai 157 žmonės | KaunoDiena.lt

NEPALE PER ŽEMĖS DREBĖJIMĄ ŽUVO MAŽIAUSIAI 157 ŽMONĖS

Mažiausiai 157 žmonės žuvo Nepalo vakarinę dalį supurčius žemės drebėjimui,  šeštadienį pranešė pareigūnai.

Vėlų penktadienį gyventojus pažadinęs 5,6 balo stiprumo požeminis smūgis sulygino su žeme iš molio plūktus namus atokiuose vakariniuose šalies rajonuose.

„Pasigirdo labai smarkus triukšmas, tai buvo panašu į didelį sprogimą“, – AFP agentūrai pasakojo 65-erių metų Shiva Prasadas Šarma, išėjęs iš sugriautų savo namų Džadžarkoto rajone, labiausiai nukentėjusiame nuo žemės drebėjimo.

„Maniau, kad mirsime, – pridūrė jis. – Nieko nebeliko. Neliko namų, kuriuose būtų galima apsistoti.“

Vietos gyventojai tamsoje karštligiškai kasė nuolaužas, kad iš sugriuvusių namų ir pastatų nuolaužų ištrauktų išgyvenusiuosius, kiti susigūžę glaudėsi lauke.

Žemės drebėjimas buvo juntamas net Indijos sostinėje Naujajame Delyje, esančiame beveik už 500 km nuo epicentro.

„Žemės drebėjimo aukų skaičius pasiekė 157 - 105 Džadžarkoto, 52 Rukumo provincijoje“, – AFP sakė Nacionalinės policijos atstovas Kuberas Kathayatas. Dar 199 žmonės buvo sužeisti, pridūrė jis.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Narayanas Prasadas Bhattarai sakė, kad mažai tikėtina, jog aukų skaičius žymiai padidės. „Dabar palaikome ryšį su visomis vietovėmis, – sakė jis AFP. – Gali būti, kad po griuvėsiais dar bus rasta keletas kūnų.“

Karnalio provincijos policijos atstovas Gopalas Chandra Bhattarai savo ruožtu pažymėjo, kad paveiktos vietovės yra atokios, tad sudėtinga gauti ir perduoti informaciją. „Kai kurie keliai dėl sugriuvimų dabar yra užblokuoti, tačiau bandome pasiekti vietovę kitais būdais.“

Dešimtys išgyvenusiųjų su lūžiais ir galvos traumomis buvo nugabenti į Nepalgundžo, nedidelio miesto netoli Indijos sienos, ligoninę.

Nepalo ministras pirmininkas Pushpa Kamalas Dahalas šeštadienį atvyko į žemės drebėjimo vietą ir išreiškė „gilų sielvartą“ dėl žemės drebėjimo padarytos žalos.

„Vyriausybė rimtai pasiryžusi suteikti pagalbą nukentėjusiesiems ir sužeistiesiems“, – pabrėžė jis.

Kaimyninės Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi sakė, kad jį „nepaprastai  nuliūdino“ žinia apie žuvusiuosius.

„Indija solidarizuojasi su Nepalo tauta ir yra pasirengusi suteikti visą įmanomą pagalbą“, – pridūrė jis.

Nepalas yra išsidėstęs ties geologiniu sprūdžiu, kur susiduria Indijos ir Eurazijos tektoninės plokštės. Dėl to žemės drebėjimai šioje šalyje fiksuojami reguliariai.

2015 metais, kai Nepalui smogė 7,8 balo žemės drebėjimas, sugriovęs daugiau kaip pusę milijono namų, žuvo beveik 9 000 žmonių ir daugiau kaip 22 000 buvo sužeisti. Buvo apgadinta arba sugriauta beveik 8 000 mokyklų. Šimtai paminklų, įskaitant Katmandu slėnyje esančius UNESCO pasaulio paveldo objektus, traukusius lankytojus iš viso pasaulio, buvo sugriauti ir tai skausmingai smogė turizmui.

Praėjusių metų lapkritį Doti rajone, netoli Džadžarkoto, įvyko 5,6 balo žemės drebėjimas, tada žuvo šeši žmonės.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS