Padėtis Kazachstane vis labiau kaista: pranešama apie naujus susirėmimus su policija | KaunoDiena.lt

PADĖTIS KAZACHSTANE VIS LABIAU KAISTA: PRANEŠAMA APIE NAUJUS SUSIRĖMIMUS SU POLICIJA

Nuo trečiadienio ryto kai kuriuose Kazachstano regionuose prasidėję protestai dėl išaugudių suskystintų dujų kainų, virsta naujais susirėmimais.

Kaip skelbiama portale orda.kz, Almatoje padegtas prokuratūros pastatas. Keli tūkstančiai protestuotojų čia šturmavo ir Respublikos aikštę. Kai kurie jų bandė įsiveržti ir į senosios prezidentūros pastatą.

Šymkente protestuotojai taip pat atakavo regioninę administraciją. Pikta minia daužė langus, apgadino dešimtis automobilių.

Policija panaudojo kurtinamąsias granatas

Didžiausio Kazachstano miesto Almatos policija trečiadienį panaudojo kurtinamąsias granatas prieš daugiau nei tūkstantį protestuotojų, žygiavusių miesto pagrindinio administracijos pastato link, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

ORDA feisbuko nuotr.

Protestuotojai susirinko aikštėje prie pastato po naktį visoje Vidurinės Azijos šalyje trukusių precedento neturinčių neramumų, kilusių pašokus energijos kainoms.

Aktobės mieste pareigūnai atsisakė suiminėti protestuotojus pareikšdami, kad „palaiko tautą ir nekels pieš ją rankos rankos“.

Sulaikyta daugiau kaip 200 žmonių

Per neramumus sulaikyta daugiau nei 200 žmonių. Vidurinės Azijos šalies vidaus reikalų ministerijos pranešime teigiama, kad protestuotojai „pasidavė provokacijoms“, „piliečių grupės blokavo kelius bei eismą, sutrikdė viešąją tvarką“. Per susirėmimus su saugumo pajėgomis, ministerijos teigimu, buvo sužeisti 95 policijos pareigūnai.

Išjungtas interneto ryšys

Visame Kazachstane trečiadienį išsijungė interneto ryšys, šią Centrinės Azijos valstybę apėmus precedento neturintiems neramumams, pranešė viena virtualios erdvės stebėsenos grupė.

„Kazachstane šalies mastu išjungtas interneto ryšys – po mobiliojo interneto ryšio sutrikimų ir dalinių apribojimų ankstesnę dieną“, – per „Twitter“ parašė grupė „NetBlocks“.

„Šis incidentas tikriausiai smarkiai apribos pastangas nušviesti stiprėjančius protestus prieš vyriausybę“, – sakoma pranešime.

Tuo metu naujienų agentūros „Interfax“ korespondentai sakė, kad trečiadienį internetas ir telefono ryšys buvo išjungtas sostinėje Nur Sultane ir didžiausiame šalies mieste Almatoje.

Pasak jų, ryšys buvo išjungtas apie 17 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku – neveikė nei internetas, nei miesto telefonai.

Pyktis dėl kylančių dujų kainų

Pradinė protestų priežastis buvo suskystintųjų dujų kainų šuolis angliavandenilių turtingame Mangystau, tačiau vyriausybės sprendimas sumažinti kainas pagal protestuotojų reikalavimus jų nenuramino.

Anot nepriklausomos žiniasklaidos, K.-J. Tokayevo paskelbta nauja 50 tengių (0,10 euro) už litrą kaina, palyginti su 120 tengių (0,24 euro) metų pradžioje, nesusilpnino mitingų Žanaozene ir Mangystau sostinėje Aktau, nes demonstrantai iškėlė naujus reikalavimus.

Antradienį socialinėje žiniasklaidoje pasklidusioje filmuotoje medžiagoje iš Aktau matyti, kaip tūkstančiai protestuotojų, kurie naktį leido miesto centre, buvo apsupti policijos.

Kazachstane – protestai dėl energijos kainų kilimo

Scanpix nuotr.

Dauguma jų iki trečiadienio jau buvo išsiskirstę, pranešė valstybinis transliuotojas „Khabar“.

Mangystau regionas priklausomas nuo palyginti pigių suskystintųjų dujų, kaip pagrindinio transporto priemonių kuro, o bet koks kainų šuolis būtų paveikęs maisto produktų kainas, kurios nuo pandemijos pradžios smarkiai išaugo.

Žanaozene 2011 metais buvo kilę didžiausi neramumai šalyje nuo Kazachstano nepriklausomybės atgavimo 1991-aisiais; tąsyk žuvo mažiausiai 14 streikavusių naftos pramonės darbuotojų, policijai numalšinus protestą dėl atlyginimų ir darbo sąlygų.

Tie susirėmimai išprovokavo teisinius išpuolius prieš opoziciją.

K.-J. Tokayevas į valdžią atėjo 2019 metais, tapęs rūpestingai parinktu beveik tris dešimtmečius Kazachstanui vadovavusio N. Nazarbayevo, artimo Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininko, įpėdiniu.

Tačiau 81-erių N. Nazarbayevas išlaiko šalies kontrolę būdamas Saugumo tarybos pirmininku ir „Tautos lyderiu“ – tai konstitucinis vaidmuo, suteikiantis jam unikalių politikos formavimo privilegijų ir imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo.

Spontaniški, nesankcionuoti protestai Kazachstane yra neteisėti, nepaisant 2020 metais priimto įstatymo, kuriuo buvo sušvelninti kai kurie susirinkimų laisvės apribojimai autoritarinėje valstybėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kaunietis

Pabrangino automobilines dujas ir matome kas vyksta. Tai gal ir Lietuviams reikia sureguoti į kainų kilimą ir paimti pavyzdį iš Kazachų???

Anonimas

Vot taip palengva ir bus uzsmaugta liberast-pi.de.ra.sine Rusija. Kada prabus Rusijos liaudis ir iskars Kremliaus gaujos liberastus Washingtono bybciulpius?

Gales keletas asilu,nuvaziuoti

Is seimu marso.muzikai juk vieno kiauro mastymo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS