Paryžiaus muziejuje pagyvenęs vyras dažais apipurškė kontroversišką paveikslą | KaunoDiena.lt

PARYŽIAUS MUZIEJUJE PAGYVENĘS VYRAS DAŽAIS APIPURŠKĖ KONTROVERSIŠKĄ PAVEIKSLĄ

  • 11

Prieštaringai vertinamas šveicarų menininkės Miriam Cahn (Miriam Kan) paveikslas, eksponuojamas vienoje parodoje Prancūzijos sostinėje, sekmadienį buvo apipurkštas dažais, pranešė Paryžiaus Tokijo rūmuose įsikūręs šiuolaikinio meno muziejus.

Nuo vasario vidurio eksponuojamame paveiksle „Fuck abstraction!“ vaizduojamas žmogus už nugaros surištomis rankomis, verčiamas atlikti oralinį lytinį aktą kažkokiam galingam beveidžiui vyrui.

Kritikai sako, kad kaip auka paveiksle pavaizduotas vaikas. M. Cahn tai neigia ir sako pavaizdavusi išžaginimą kaip karo ginklą ir nusikaltimą žmoniškumui.

Kelios vaikų teisių gynimo grupės kūrinį pasmerkė kaip vaikų pornografiją ir ragino jo nebeeksponuoti.

Tačiau jų bandymą pašalinti paveikslą atmetė Prancūzijos teismai.

Sekmadienį vienas vyras paveikslą apipurškė violetiniais dažais, naujienų agentūrai AFP nurodė muziejus.

Prancūzijoje menas visada yra laisvas, o pagarba meninei kūrybai – garantuota.

Pasak informuoto šaltinio, vandalizmu įtariamam pagyvenusiam asmeniui nepatiko seksualizuotas vaiko vaizdavimas ir vyras paveiksle, tačiau su jokia aktyvistų grupe įtariamasis nėra susijęs.

Jį iškart sulaikė apsaugininkai ir išsivežė policija, nurodė muziejus. Įstaiga ketina teikti skundą dėl žalos turtui ir trukdymo raiškos laisvei.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pirmadienį pasmerkė šį vandalizmo aktą.

„Taikytis į meno kūrinį yra išpuolis prieš mūsų vertybes. Prancūzijoje menas visada yra laisvas, o pagarba meninei kūrybai – garantuota“, – pabrėžė jis socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame pareiškime.

Kultūros ministrė Rima Abdul Malak pareiškime priminė, kad teismai leido eksponuoti minimą paveikslą.

„Apgailestaujame dėl kraštutinių šios kontroversijos pasekmių“, – sakė Tokijo rūmų prezidentas Guillaume'as Desanges'as (Gijomas Dezanžas). Jis nurodė, kad muziejus siekia „remti meną... su entuziazmu, įsisąmoninimu ir atsakomybe visoms auditorijoms“.

Pagal susitarimą su menininke Tokijo rūmai ir toliau, iki sezono pabaigos gegužės 14-ąją, rodys paveikslą su jam padarytos žalos žymėmis ir visą parodą, jau pritraukusią 80 tūkst. lankytojų, sakoma muziejaus pareiškime.

Prancūzijos aukščiausios instancijos administracinis teismas balandžio mėnesį atmetė teisinį bandymą nukabinti paveikslą.

Kadangi paveikslas rodomas meno galerijoje šalia pateikiant detalią informaciją apie kontekstą, nėra rimtai ar aiškiai neteisėtai kenkiama vaikui ar žmogaus orumui, nusprendė teismas.

Pati menininkė kovo mėnesį muziejaus paskelbtame pareiškime taip pat atmetė kritiką.

„Tai ne vaikai, – tvirtino M. Cahn. – Šiame paveiksle pasakojama apie tai, kokiu būdu seksualumas naudojamas kaip karo ginklas, kaip nusikaltimas žmoniškumui.“

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Išvada

Paveikslo autorės vieta durnyne. O čia dar ir į muziejų išstato. Geriau jau nupieštų, kaip Jėzus Kristus dulkina Mariją Magdalietę, tai bent būtų gražu....

GERAS

visi taip daro ir visi rekia kaip baisu

Nuomonei -gūdūs dundukai, taip ir nesupratot,

kad ta menininkė ir norėjo simboliškai atkreipti dėmesį į leftistų ir marginalų buldozeriu stumiamas seksualines "vertybes"..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS