Pasaulinė maisto programa perspėja: Gazos Ruožo šiaurėje gresia badas | KaunoDiena.lt

PASAULINĖ MAISTO PROGRAMA PERSPĖJA: GAZOS RUOŽO ŠIAURĖJE GRESIA BADAS

  • 0

Izraeliui kariaujant su palestiniečių kovotojų grupuote „Hamas“, šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje, kur nuo sausio 23 dienos nė viena humanitarinės pagalbos grupė negavo leidimo teikti pagalbą, gresia badas, antradienį perspėjo Pasaulio maisto programa (WFP).

Palestiniečių teritorijoje siaučiant didelei humanitarinei krizei, o pagrindinei Jungtinių Tautų pagalbos agentūrai palestiniečiams remti susiduriant su sunkumais, kitos organizacijos prašo padėti pasiekti tūkstančius palestiniečių, kuriems gyvybiškai reikia pagalbos.

„Jei niekas nesikeis, šiaurinėje Gazos dalyje netrukus kils badas“, – JT Saugumo Tarybai sakė WFP vykdomojo direktoriaus pavaduotojas Carlas Skau (Karlas Sko).

Apie beveik neišvengiamą didelį badą įspėjo ir jo kolega, JT humanitarinės pagalbos agentūros OCHA Ženevos biuro vadovas Rameshas Rajasinghamas (Ramešas Radžasingamas).

„Vasario pabaigoje Gazos Ruože mažiausiai 576 tūkst. žmonių – ketvirtadalis gyventojų – atsidūrė per žingsnį nuo bado, o kas šeštas jaunesnis nei dvejų metų vaikas šiaurinėje Gazos dalyje kenčia nuo ūmaus mitybos nepakankamumo ir išsekimo“, – sakė R. Rajasinghamas.

Pranešama, kad apie 97 proc. gruntinio vandens Gazos Ruože yra netinkamas vartoti žmonėms, o žemės ūkis pradeda žlugti, perspėjo JT maisto ir žemės ūkio organizacijos (MŽŪO) generalinio direktoriaus pavaduotojas Maurizio Martina (Mauricijus Martina).

Mes visi privalome dvigubai labiau pasistengti ir prisiimti atsakomybę, kad tai neįvyktų mums stebint.

JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso (Antoniju Guterišo) atstovas spaudai antradienį sakė, kad pagalba pasienyje jau yra parengta ir laukiama, kol bus galima ją tiekti.

„WFP kolegos taip pat mums sakė, kad jie turi maisto atsargų pasienyje su Gazos Ruožu ir, esant tam tikroms sąlygoms, galėtų pamaitinti iki 2,2 mln. žmonių“, – žurnalistams kalbėjo Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas).

„Beveik 1 tūkst. sunkvežimių, gabenančių 15 tūkst. metrinių tonų maisto, yra Egipte ir pasirengę išvykti“, – pridūrė jis.

Tačiau Izraelio pajėgos sistemingai blokuoja patekimą į Gazos Ruožą, anksčiau antradienį Ženevoje sakė OCHA atstovas Jensas Laerke (Jensas Lerkė).

Pastarosiomis savaitėmis Izraelio valdžios institucijos į šiaurinę anklavo dalį neleido atvykti visiems planuotiems pagalbos konvojams. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, pagalbą paskutinį kartą buvo leista įvežti sausio 23 dieną.

Pagrindinės JT agentūros palestiniečiams remti (UNRWA) vadovas praėjusią savaitę pareiškė, kad organizacija pasiekė lūžio tašką, donorams įšaldžius finansavimą. Izraelis spaudžia šią agentūrą išformuoti, o humanitarinės pagalbos poreikiai didėja.

Kitos agentūros pareiškė, kad Saugumo Taryba turi imtis veiksmų.

„Mes visi privalome dvigubai labiau pasistengti ir prisiimti atsakomybę, kad tai neįvyktų mums stebint“, – sakė C. Skau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS