Pekinas užsipuolė NATO dėl „visiškai beprasmiško“ įspėjimo Kinijos atžvilgiu | KaunoDiena.lt

PEKINAS UŽSIPUOLĖ NATO DĖL „VISIŠKAI BEPRASMIŠKO“ ĮSPĖJIMO KINIJOS ATŽVILGIU

Pekinas ketvirtadienį pasmerkė NATO dėl „visiškai bergždžio“ įspėjimo, jog Kinijos galia meta iššūkį kariniam Aljansui – grupės plane tai sakoma pirmą kartą.

Kinija reagavo po NATO strateginės koncepcijos, paskelbtos per viršūnių susitikimą Madride, joje sakoma, kad Pekino deklaruojamos ambicijos ir prievartinė politika meta iššūkį NATO interesams, saugumui ir vertybėms. NATO taip pat pareiškė, kad glaudesni Kinijos ryšiai su Rusija prieštarauja Vakarų interesams, tai sulaukė karšto Pekino atsako.

„Vadinamajame NATO strateginės koncepcijos dokumente neatsižvelgiama į faktus, painiojama juoda ir balta (...) šmeižiama Kinijos užsienio politika“, – ketvirtadienį per įprastą spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas. Jis pridūrė, kad Kinija „tvirtai tam prieštarauja“.

„Norėtume perspėti NATO, kad triukšmas dėl vadinamosios Kinijos grėsmės visiškai bergždžias“, – žurnalistams sakė Zhao Lijianas.

Jungtinės Valstijos, vadovaujanti NATO galia, skatina Aljansą skirti Kinijai daugiau dėmesio, nepaisant kai kurių sąjungininkių nenoro, kad dėmesys būtų nukreiptas nuo Europos. Pekinas atsisako pasmerkti savo sąjungininkę Rusiją dėl jos invazijos į Ukrainą.

NATO, kurios pagrindinis dokumentas atnaujintas pirmą kartą nuo 2010 m., taip pat apkaltino Kiniją „piktybinėmis hibridinėmis ir kibernetinėmis operacijomis bei konfrontuojančia retorika“ NATO narių atžvilgiu. Tačiau Zhao Lijianas atkirto, kad Kinija nekelia „įsivaizduojamo sisteminio iššūkio“. Jis sakė, kad būtent NATO yra „sisteminis iššūkis pasaulio taikai ir stabilumui“, Aljanso „rankos suteptos pasaulio žmonių krauju“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ujobkui

tu DEBILAS

tikra Kinija tai Taivanas

kontinentinė kinija tokie pat ujobkai kaip ir mordoras

SUSIJUSIOS NAUJIENOS