Pietų Anglijoje siaučiant smarkiai audrai užregistruotas vėjo greičio rekordas | KaunoDiena.lt

PIETŲ ANGLIJOJE SIAUČIANT SMARKIAI AUDRAI UŽREGISTRUOTAS VĖJO GREIČIO REKORDAS

Smarkiai audrai „Eunice“ talžant Anglijos pietinę dalį penktadienį Vaito saloje buvo užregistruoti rekordiniai vėjo gūsiai, kurių greitis siekė 195 km per valandą, pranešė Jungtinės Karalystės meteorologijos biuras.

„Preliminariai šis vėjo gūsis smarkiausias kada nors užfiksuotas Anglijoje“, – nurodė tarnyba.

Perspėjimo sulaukė ir Londonas

Meteorologijos tarnyba pirmą kartą paskelbė perspėjimą dėl „gyvybei pavojingų“ oro sąlygų Londone, o ginkluotosios pajėgos įvedė padidintą parengtį.

Pranešame, kad šimtai namų liko be elektros Kornvalio grafystėje pietvakarių Anglijoje, kurią audra naktį pasiekė pirmiausia. Nuo Atlanto vandenyno atslinkusios audros vėjo gūsių greitis siekė 145 km per valandą.

Remiantis visuomeninio transliuotojo BBC orų prognozės tarnyba, viena didžiausių šalį pasiekusių audrų per tris dešimtmečius juda į rytus Londono link.

Meteorologijos biuras paskelbė pirmą „raudonąjį perspėjimą“ sostinei nuo 2011 metų, kai pradėta naudoti ši perspėjimų sistema. Jis galios nuo 10 val. iki 15 val. vietos (12–17 val. Lietuvos laiku).

„Eunice“ gali sukelti „reikšmingą sutrikdymą ir pavojingas sąlygas dėl itin smarkių vėjų“, nurodė biuras.

Sinoptikai pridūrė, kad vėjo „nešamos nuolaužos kels pavojų gyvybei“. Audra gali „padaryti žalos pastatams ir namams, nuplėšti stogų ir išvartyti elektros linijų stulpus“.

Pranešama, kad audra privertė uždaryti kai kuriuos kelius, tiltus ar geležinkelio linijas. Buvo atšaukti arba vėlavo kai kurie autobusų, traukinių reisai bei keltai.

Kitas retas raudonas perspėjimas dėl pavojingų oro sąlygų buvo skirtas Kornvalio ir Pietų Velso vietovėms.

„Prašome imtis atsargumo priemonių. Būkite saugūs“, – kalbėdamas per radiją „Times Radio“ paragino vidaus reikalų ministras Damianas Hindsas (Deimianas Hindsas).

„Neįprasta sulaukti raudono persėjimo dėl oro sąlygų. Dar neįprasčiau sulaukti jų dviejų“, – pridūrė jis.

Rytinio piko valandomis buvo atšaukta dalis į sostinę važiuojančių traukinių, buvo ribojamas jų greitis.

Nacionaliniai greitkeliai taip pat paskelbė perspėjimą dėl sudėtingų oro sąlygų ir stipraus vėjo visame nacionalinių kelių tinkle 6–18 valandomis.

Uždaryti pagrindiniai upių tiltai, įskaitant Severno tiltą Pietvakarių Anglijoje ir į pietus nuo Londono esantį Karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) tiltą (QEII).

Sosto įpėdinis princas Charlesas (Čarlzas) atidėjo penktadienį planuotą kelionę į Pietų Velsą „dėl visuomenės saugumo interesų“, pranešė jo biuras.

Airijos meteorologijos tarnyba irgi paskelbė perspėjimą dėl audros, „smarkių ir niokojančių vėjų“, taip pat galimų potvynių pajūrio teritorijose.

Trečiadienį Britanijai smogė silpnesnė audra „Dudley“, taip pat sutrikdžiusi eismą ir sutrikdžiusi elektros tiekimą, bet jos poveikis buvo juntamas mažesnėje teritorijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

chachacha :)

Per SEKUNDĘ??????????????

Krapsas

kurių greitis siekė 195 km per sekundę, pranešė Jungtinės Karalystės meteorologijos biuras lygus 2/3 šviesos greičio.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS