Pietų Kalifornijoje siaučiantys gaisrai grasina kitiems miestams | KaunoDiena.lt

PIETŲ KALIFORNIJOJE SIAUČIANTYS GAISRAI GRASINA KITIEMS MIESTAMS

  • 0

Šiauriau Los Andželo sekmadienį siautęs didžiulis miško gaisras, jau suniokojęs didžiules teritorijas, grasina ir kitiems miestams, tuo tarpu dauguma kitų kelias dienas šiame regione liepsnojusių gaisrų jau buvo suvaldyti.

Ugniagesiams pavyko suvaldyti tik apie 15 proc. vadinamojo gaisro „Thomas“. Dabar jis grasina Santa Barbaros miestui ir netoliese esančiai Karpiterijai. Tai yra vienas didžiausių miško gaisrų, kada nors smogusių Kalifornijai.

Pasak pareigūnų, ugnis jau suniokojo 600 pastatų, išdegė apie 70 tūkst. hektarų plotas. Kalifornijos gubernatoriaus teigimu, gaisrai daugiausiai gyventojų turinčiai valstijai jau padarė precedento neturinčių nuostolių.

„Meldžiuosi už savo miestą. Gaisrai artinasi. Ugniagesiai narsiai dirba. Gali nutikti bet kas. Renku daiktus evakuacijai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Santa Barbaroje gyvenantis aktorius Robas Lowe‘as (Robas Louvas).

Santa Barbaros policija sekmadienio rytą pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti kelių metrų aukščio liepsnos, siaučiančios labai arti pastatų Karpinterijoje.

Naktį kai kurių Karpinterijos vietovių, esančių netoli miško, kuriame siaučia gaisras, gyventojams buvo įsakyta evakuotis.

Pasak Nacionalinės meteorologijos tarnybos, pietų Kalifornijoje tebėra labai sausa, tačiau smarkus vėjas, siautėjęs beveik ištisą savaitę ir kurstęs gaisrus, gerokai nusilpo.

Meteorologų teigimu, „kritinės oro sąlygos nusilps sekmadienio vakarą“, tačiau pavojus nepraeis beveik visą ateinančią savaitę.

„Ugniagesiai ir toliau gerina ir plečia priešgaisrines užtvaras“, esant palankesnėms meteorologinėms sąlygoms, nurodė Kalifornijos priešgaisrinės saugos departamentas.

Sugrįžimas namo

Po penkių dienų nerimo kai kurie Kalifornijos gyventojai galėjo sugrįžti namo ir apžiūrėti, kokią žalą padarė ugnis. Dėl gaisrų šimtai tūkstančių žmonių buvo priversti palikti savo namus; liepsnos sunaikino per 850 pastatų, įskaitant ir kelias itin prabangias vilas.

Cindy Nava (Sindi Neiva) iš Silmaro miesto buvo viena iš grįžusiųjų į savo namą – ar veikiau jo liekanas.

„Dieve, nieko nebėra, – susikrimtusią moterį citavo tinklalapis „Univision“. – Ką darysim?“

Be kita ko, Kalifornijoje nuo Los Andželo iki San Diego siaučiantys miškų gaisrai pareikalavo vienos gyvybės.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) Kalifornijoje paskelbė nepaprastąją padėtį, ir nurodė skirti valstijai lėšų iš federalinio biudžeto.

Šiais metais Kalifornijoje siautę miškų gaisrai pareikalavo daugiausiai žmonių gyvybių per valstijos istoriją. Vien spalio mėnesį valstijos vyndarystės krašte per gaisrus žuvo daugiau nei 40 žmonių.

Sekmadienį per interviu vienai televizijai Kalifornijos gubernatorius Jerry Brownas (Džeris Braunas) sakė, kad dėl klimato kaitos valstija tampa vis pažeidžiamesnė, ir kad tokie gaisrai kai kuriose vietovėse taps įprastu dalyku.

„Gaisrų sezonas anksčiau trukdavo kelis vasaros mėnesius, o dabar jis tęsiasi beveik ištisus metus. Šie gaisrai yra beprecedenčiai. Niekada nesame matę nieko panašaus“, – teigė jis.

„Mokslininkai mums sako: „Vyks štai tokie dalykai“. Ir mums reikia su tuo susitaikyti“, – pridūrė J. Brownas.

Kalifornijos gubernatorius buvo vienas didžiausių D. Trumpo sprendimo trauktis iš Paryžiaus susitarimo dėl kovos su pasauliniu atšilimu kritikų. Sekmadienį jis vėl užsipuolė Baltuosius rūmus dėl jų požiūrio į klimato kaitą.

„Gamta nėra politinis žaidimas. Gamta yra pagrindas, ant kurio stovime, ir oras, kuriuo kvėpuojame, – pabrėžė J. Brownas. – Tiesa ta, kad (į aplinką) išmetama per daug anglies (dvideginio), daugėja šilumą sulaikančių dujų; planeta šyla, ir atgimsta pragaras.“

GALERIJA

  • Pietų Kalifornijoje siaučiantys gaisrai grasina kitiems miestams
  • Pietų Kalifornijoje siaučiantys gaisrai grasina kitiems miestams
  • Pietų Kalifornijoje siaučiantys gaisrai grasina kitiems miestams
  • Pietų Kalifornijoje siaučiantys gaisrai grasina kitiems miestams
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS