Plinta pranašiška A. Navalno žinutė: jei mane nužudytų, nepasiduokite! | KaunoDiena.lt

PLINTA PRANAŠIŠKA A. NAVALNO ŽINUTĖ: JEI MANE NUŽUDYTŲ, NEPASIDUOKITE!

Užtemdytas Kremliaus oponento Aleksejaus Navalno mirties Rusijoje prasidėjo naujas teismo procesas prieš kitą karo priešininką – Olegą Orlovą iš Nobelio taikos premiją pelniusios žmogaus teisių gynimo organizacijos „Memorial“, kuri Rusijoje yra uždrausta.

O. Orlovo teismas prasidėjo penktadienį Maskvos Golovinskio apygardos teisme. Šeštadienį jo organizacija pagerbė mirusį žmogaus teisių aktyvistą.

„Aleksejaus Navalno mirtis yra tragedija... visiems, kurie nori, kad Rusija taptų demokratine šalimi“, – sakoma šeštadienį paskelbtame „Memorial“ pareiškime. A. Navalno mirtis jame pavadinta „politine žmogžudyste, kurios tiesioginės šaknys glūdi sovietinėje praeityje“.

Pranašiškas klausimas

Žmogaus teisių gynėjai pridūrė, kad dabar atėjo laikas imtis veiksmų pagal garsiuosius A. Navalno žodžius: „Nepasiduokite!“

Čia verta prisiminti dokumentinio filmo režisieriaus Danielio Roherio klausimą A. Navalnui: kokią žinutę jis norėtų palikti Rusijos žmonėms, jei Kremliui vis tik pavyktų jį nužudyti. Šie žodžiai dabar tapo pranašiškais, o atsakymas į klausimą – opozicionieriaus testamentu, kuris žaibiškai plinta informacinėje erdvėje.

„Man tai tiesiog akivaizdus dalykas. Mano žinutė, tam atvejui, jei mane nužudytų, labai paprasta: nepasiduokite. Nereikia, negalima pasiduoti. Jeigu tai įvyko, tai reiškia, kad mes neįtikėtinai stiprūs šią akimirką, jei jau jie nusprendė mane nužudyti. Reikia išnaudoti tą stiprybę. Nepasiduoti. Prisiminti, kad esame didžiulė jėga, kuri yra po priespauda va tų blogiečių tik dėl to, kad mes negalime suvokti, kiek labai iš tiesų esame stiprūs. Viskas, ko reikia, kad nugalėtų blogis, tai gerų žmonių neveiksnumas. Todėl veikite!“ – raginančiai į šį klausimą atsakė A. Navalnas.

Dokumentiniame filme pasakojama apie A. Navalno kovą su valdžios institucijų korupcija, vos mirtimi nesibaigusį apnuodijimą „Novičiok“ medžiaga 2020-aisiais, dėl kurio jis kaltina Kremlių, penkis mėnesius trukusią reabilitaciją Vokietijoje ir grįžimą į Maskvą 2021-aisiais, kur jis iškart buvo sulaikytas oro uoste. Po to jis buvo nuteistas kalėti 2,5 metų, o praėjus metams gavo dar vieną – devynerių metų – laisvės atėmimo bausmę.

Viskas, ko reikia, kad nugalėtų blogis, tai gerų žmonių neveiksnumas. Todėl veikite!

A. Navalnas susiduria su nuolatiniu valdžios institucijų spaudimu. Kelias savaites jis praleido kalėjimo griežto režimo vienutėje, o praėjusį mėnesį pusmečiui buvo uždarytas į izoliuotą skyrių. Jam faktiškai neleidžiama skambinti telefonu ir matytis su šeimos nariais.

Paskelbė „užsienio agentu“

O. Orlovas, kaip ir A. Navalnas, aiškiai pasisakė prieš Rusijos invaziją į Ukrainą ir 2022 metais paskelbė straipsnį apie tai.

Rusijos teismai 70 metų O. Orlovą apkaltino „diskreditavus“ Rusijos kariuomenę ir kitais dalykais. Jam gresia treji metai kalėjimo.

Vasario pradžioje Rusijos teisingumo ministerija O. Orlovą dėl jo karo kritikos paskelbė „užsienio agentu“.

O. Orlovas ir jo šalininkai teigia, kad teismo procesas yra politiškai motyvuotas.

Agentūros dpa reporteris matė dešimtis O. Orlovo šalininkų teisme kartu su jo advokate Katerina Tertuchina.

„Nepripažįstu savo kaltės ir nesuprantu kaltinimų“, – tvirtu balsu sakė O. Orlovas pilnutėlėje teismo salėje.

„Mano nuomone, Rusijos kariuomenės įsiveržimas į Ukrainos teritoriją pakenkė mano tėvynei, pakenkė mano ir kitų Rusijos piliečių interesams“, – sakė O. Orlovas, pakartodamas savo kritiką V. Putinui.

O. Orlovas taip pat sakė, kad neleis jokiems liudytojams duoti parodymų jam apginti, kad nekiltų pavojus ir jiems.

Atsižvelgdamas į tai O. Orlovas paaiškino, kad jis tik prašo, kad jam būtų leista tarti paskutinį žodį teismo proceso pabaigoje.

Žinomas žmogaus teisių aktyvistas jau kelis mėnesius yra plačiai nušviesto teismo proceso objektas. Spalio mėnesį jis gavo palyginti nedidelę baudą. Tačiau gruodį teisėjas panaikino nuosprendį ir nurodė bylą nagrinėti iš naujo.

O. Orlovo šalininkai baiminasi, kad aktyvistas, tarptautiniu mastu pripažintas politiškai persekiojamu asmeniu, dabar vis dėlto bus nuteistas kalėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (76)

O

Vatnikai KGB, NKVD pagalbininkai, bailiai pasislėpę po komentarais.Kai ateis laikas atsakyti už savo purvinus darbelius,juk tai teks atsakyti - ką tada kledėsit.

>> Juokas

Juoke, Tu visiškas DEBILAS

nana

kas po jo sakašvilios ciganofka....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS