Po atakos Kabulo mečetėje Talibanas teigia sunaikinęs IS kuopelę | KaunoDiena.lt

PO ATAKOS KABULO MEČETĖJE TALIBANAS TEIGIA SUNAIKINĘS IS KUOPELĘ

Talibanas pirmadienį pareiškė Afganistano sostinėje sunaikinęs džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kuopelę, praėjus kelioms valandoms po įtariamo IS išpuolio mečetėje, pareikalavusio penkių žmonių gyvybių.

Talibų vyriausiasis atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabiula Mudžahidas) pranešė, kad kovotojai sekmadienio vakarą įvykdė operaciją šiaurinėje Kabulo dalyje.

„Per operaciją, kuri buvo labai ryžtinga ir sėkminga, IS centras buvo visiškai sunaikintas, o visi jame buvę IS nariai žuvo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Z. Mujahidas.

Liudininkai ir naujienų agentūros AFP žurnalistai sostinėje reido metu girdėjo sprogimus ir šūvius, o socialinėje žiniasklaidoje paskelbtose nuotraukose matyti didelis sprogimas ir įvykio vietoje kilęs gaisras.

Kabule gyvenantis valstybės tarnautojas Abdul Rahmanas (Abdul Rahmanas) AFP pranešė, kad jo rajone „daug“ Talibano specialiųjų pajėgų narių atakavo mažiausiai tris namus.

„Kautynės tęsėsi kelias valandas“, – sakė vyras ir pridūrė dėl šaudymo nemiegojęs visą naktį.

„Jie teigė, kad rajone ieškojo „Daesh“ (IS) kovotojų, – pasakojo A. Rahmanas. – Nežinau, kiek jų žuvo ar buvo suimta, bet kautynės buvo aršios.“

Operacija buvo surengta praėjus kelioms valandoms po aukų pareikalavusios atakos prieš Id Ga mečetę, kur tuo metu buvo meldžiamasi už Z. Mujahido motiną, mirusią praėjusią savaitę.

Vyriausybinės kultūros komisijos pareigūnas, pageidavęs likti anonimas, AFP sakė, kad penki žmonės žuvo, o dar 11 buvo sužeisti. Jis pridūrė, kad tarp aukų yra tiek civilių gyventojų, Talibano narių.

„Taip pat suėmėme tris asmenis, siejamus su sprogdinimu“, – pažymėjo pareigūnas.

Jo duomenimis, užtaisas buvo padėtas prie įėjimo į mečetę ir susprogdintas iš mečetės išeinant pamaldų dalyviams, pareiškusiems užuojautą Z. Mujahidui.

Pastarasis AFP pirmadienį pranešė, jog tebeatliekamas tyrimas, tačiau „pirminė informacija rodo, kad išpuolį galėjo įvykdyti su „Daesh“ susijusios grupuotės“.

Tiek Talibanas, tiek IS atšaka Afganistane – „Islamo valstybės Chorasano provincija“ (ISK) – yra griežtosios linijos sunitų kovotojų grupuotės. Tačiau abu judėjimai nesutaria religijos ir strategijos klausimais, todėl tarp jų vyksta kruvinos kautynės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS