Po Australijos karinio sraigtasparnio katastrofos dingo keturi įgulos nariai, rastos nuolaužos | KaunoDiena.lt

PO AUSTRALIJOS KARINIO SRAIGTASPARNIO KATASTROFOS DINGO KETURI ĮGULOS NARIAI, RASTOS NUOLAUŽOS

  • 0

Australijos policija šeštadienį pranešė, kad rasta į Ramųjį vandenyną nukritusio Australijos karinio sraigtasparnio nuolaužų, tačiau po visą naktį ir dieną trukusių paieškų keturių dingusių įgulos narių pėdsakų vis dar nerasta.

Mažiausiai trijų šalių kariškiai prisijungė prie policijos, ieškančios penktadienį vėlai vakare subtropiniuose vandenyse prie Australijos šiaurės rytų pakrantės nukritusio sraigtasparnio „MRH-90 Taipan“ įgulos.

Sraigtasparnis dalyvavo didelio masto pratybose „Talisman Sabre“, kuriose dalyvauja 30 tūkst. kariškių iš Australijos, Jungtinių Valstijų ir kelių kitų šalių.

Jis nukrito į vandenį netoli Sekminių salų, kai dalyvavo naktinėje operacijoje.

„Radome keletą nuolaužų, kurios, atrodo, yra iš dingusio sraigtasparnio“, – sakė Kvynslando policijos inspektorius Douglasas McDonaldas (Daglasas Makdonaldas).

Jis tvirtino, kad viltis rasti gyvą įgulą dar neišblėso, teigdamas, kad tebėra vykdoma paieškos ir gelbėjimo operacija.

Radome keletą nuolaužų, kurios, atrodo, yra iš dingusio sraigtasparnio.

Tačiau paieškos tęsiasi jau antrą naktį, todėl vis labiau baiminamasi dėl keturių dingusių australų karių likimo.

D. McDonaldas sakė, kad sekmadienį prie Australijos, Kanados ir JAV kariškių sraigtasparnių, lėktuvų ir laivų prisijungs povandeniniai narai.

Incidentas sukrėtė aukščiausio rango Australijos pareigūnus, kurie penktadienį ir šeštadienį netoliese esančiame Brisbane buvo priėmę JAV gynybos sekretorių Lloydą Austiną (Loidą Ostiną) ir JAV valstybės sekretorių Antony Blinkeną (Entonį Blinkeną).

Anot Australijos užsienio reikalų ministrės Penny Wong (Peni Vong), šis incidentas „priminė mums tarnaujančių vyrų ir moterų prisiimamą riziką ir drąsą, kurią jie kasdien demonstruoja tarnaudami savo šaliai“.

Australų ir amerikiečių pareigūnai išreiškė susirūpinimą dėl šio incidento, tačiau tvirtino, kad pratybos reikalingos siekiant užtikrinti, kad abiejų šalių kariuomenės būtų suderintos.

Po trumpos „Talisman Sabre“ operacijų pertraukos šeštadienį kai kurios pratybos buvo atnaujintos toliau nuo avarijos vietos.

„Visada sunku, kai įvyksta nelaimingi atsitikimi, – teigė L. Austinas. – Tačiau treniruojatės pagal tokius aukštus standartus todėl, kad galiausiai galite apsaugoti gyvybes.“

„Taipan“ skrydžio trukmė

Dar prieš incidentą sostinė Kanbera buvo paskelbusi, kad savo pasenusių sraigtasparnių „Taipan“ flotilę pakeis JAV pagamintais „Black Hawk“.

Australijos pareigūnai skundėsi, kad ne kartą teko nutraukti Europoje pagamintų „Taipan“ skrydžius, nurodydami techninės priežiūros ir atsarginių dalių gavimo sunkumus.

„Mes tiesiog neturime tiek valandų skrydžio iš „Taipan“, kiek mums reikia. Esame įsitikinę, kad tai galime gauti iš „Black Hawks“, – sausį sakė gynybos ministras Richardas Marlesas (Ričardas Marlzas).

Kovą į pietus nuo Sidnėjaus skridusiam sraigtasparniui„MRH-90 Taipan“ per naktines pratybas sugedo variklis ir įgula buvo priversta nukristi į vandenyną.

Jie liko gyvi ir patyrė tik nedidelius sužeidimus, tačiau visa „Taipan“ flotilė buvo nutupdyta vienam mėnesiui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS