Po linksmybių pandemijos metu – politinės pagirios | KaunoDiena.lt

PO LINKSMYBIŲ PANDEMIJOS METU – POLITINĖS PAGIRIOS

Vakarėliai visuotinių apribojimų ir nacionalinio gedulo metu. Toks ciniškas premjero Boriso Johnsono ir jo pavaldinių elgesys gali tapti lemtingu smūgiu ekscentriškojo politiko kadencijai.

Taurelė "per atstumą"

2020-ųjų gegužę, kai Didžiojoje Britanijoje galiojo griežtas karantinas, oficialios šalies premjero rezidencijos ir biuro sode Dauningo gatvės 10-uoju numeriu pažymėtame name ne tik vyko vakarėlis: jame dalyvavo ir pats B.Johnsonas.

„Po nepaprastai įtempto periodo būtų malonu šįvakar pasidžiaugti gražiu oru ir laikantis socialinio atstumo išgerti (Dauningo gatvės) 10-ojo namo sode“, – rašė aukšto rango valstybės tarnautojas Martinas Reynoldsas, daugiau kaip 100 žmonių išsiųstuose pakvietimuose. Svečiai, įskaitant B.Johnsoną ir jo žmoną Carrie, buvo raginami atsinešti savo gėrimų.

Šią savaitę laišką paviešinusi televizija „ITV News“ nurodė, kad galiausiai vakarėlyje dalyvavo apie 40 darbuotojų. Pranešime sakoma, kad jie vaišinosi iškylų užkandžiais, gėrė.

Jos Didenybė laikėsi itin griežtų karantino apribojimų ir per gedulo ceremoniją Šv.Jurgio koplyčioje sielvarto slegiama monarchė laikėsi atokiau nuo savo šeimos narių.

Televizija „BBC News“ pranešė turinti tuo metu parašytų kai kurių darbuotojų elektroninių laiškų su abejonėmis, ar buvo išmintinga siųsti tokį kvietimą.

Negana to, aiškėja, kad Dauningo gatvėje galėjo būti linksminamasi net visuotinio gedulo metu – 2020-ųjų balandį, kai karalystė gedėjo Elžbietos II sutuoktinio princo Philipo. Anot "Daily Telegraph", linksmybės buvo surengtos kaip dviejų premjerui artimų tarnautojų išleistuvės.

Vakarėlyje, kuriame, tiesa, premjeras nedalyvavo, buvo geriama daug alkoholio – papildoma partija buvo atsigabenta iš artimiausios parduotuvės. Trys dešimtys linksmybių dalyvių nesivaržė: liejosi muzika, o vienas svečias sulaužė premjero sūnaus sūpynes.

Dienai išaušus, kai vakarėlio dalyvius kankino pagirios, vyko princo laidotuvės. Skirtingai nei klerkai, Jos Didenybė laikėsi itin griežtų karantino apribojimų ir per gedulo ceremoniją Šv.Jurgio koplyčioje sielvarto slegiama monarchė laikėsi atokiau nuo savo šeimos narių.

Laukia tyrimo išvadų

Įtarimai, kad valstybės tarnautojai ir premjeras galėjo sąmoningai pažeisti pandemijos taisykles, įsiutino visuomenę. Piliečius ypač skaudina tai, kad versdami rinkėjus laikytis griežtų apribojimų, drausdami lankyti sergančius ir mirštančius artimuosius, dalyvauti laidotuvėse, politikai ir klerkai savęs nevaržė.

Į viešumą prasisunkus žiniai apie gegužinę, B.Johnsonas išreiškė „nuoširdų atsiprašymą“, tačiau vis tiek sulaukė pašaipų, nes pareiškė pagalvojęs, kad skandalą sukėlęs vakarėlis buvo darbo renginys.

Britų žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose pasipylė žmonių atsiminimų apie tai, kaip jie laikėsi taisyklių, net jei COVID-19 sirgdavo ar nuo šios ligos mirdavo jų giminaičiai ir draugai. Policija to metu skirdavo baudas taisykles pažeidusiems žmonėms ir turėjo galimybę patraukti atsakomybėn smarkiai ar pakartotinai nusižengusius asmenis.

Hannah Brady, kurios tėvo mirties liudijimas datuotas 2020 m. gegužės 20 d., drauge su kitomis netekčių patyrusiomis šeimomis, su kuriomis B.Johnsonas susitiko asmeniškai, parašė atvirą laišką, raginantį premjerą „pasielgti teisingai“ ir paaiškinti, kas įvyko.

Londono policija neatmeta galimybės, kad dėl 2020 m. gegužę Dauningo gatvėje vykusio susibūrimo gali pradėti baudžiamąjį tyrimą, mat tuo metu buvo draudžiama dalyvauti susibūrimuose net lauke. Panašu, kad B.Johnsono likimas yra aukšto rango valstybės tarnautojos Sue Gray rankose. Jai premjeras pavedė atlikti tyrimą dėl minėto ir kitų susibūrimų Dauningo gatvėje 2020-aisiais.

Galimybė konkurentams

Prieš Kalėdas kelias savaites jau mirgėjo B.Johnsonui nepalankios antraštės apie galimas linksmybes. Tuomet B.Johnsonas neigė žinojęs, kad Dauningo gatvėje buvo pažeistos kokios nors taisyklės, tačiau naujausi įtarimai, regis, prieštarauja tiems pareiškimams.

B.Johnsono viltys naujus metus pradėti tarsi nuo naujo švaraus lapo, žlunga. Iki šiol nemalonumus tarsi žąsis vandenį nusipurtydavęs ekscentriškasis politikas dabar susidūrė su spaudimu plačiu frontu.

Dauguma ministrų kabineto narių susitelkė aplink premjerą, tačiau kai kurie, pavyzdžiui, jo iždo sekretorius ir galimas įpėdinis Rishi Sunakas, palaikymą išreiškė pastebimai vangiai. Tai neliko nepastebėta artimiausiame premjero rate. Pareiškęs, kad B.Johnsonas turėjo teisę atsiprašyti, R.Sunakas ragino neprarasti kantrybės ir sulaukti S.Gray ataskaitos.

Kita potenciali kandidatė pakeisti B.Johnsoną užsienio reikalų sekretorė Liz Truss taip pat užtruko ne vieną valandą, kol išreiškė paramą premjerui ir pareiškė, kad 100 proc. palaiko ministrą pirmininką.

B.Johnsono oficialus atstovas patikino, kad ministrų kabinetas yra vieningas įgyvendindamas vyriausybės prioritetus, numatytus po „Brexit“ ir po pandemijos. „Ministras pirmininkas laikosi valstybės tarnybos principų“, – sakė jis žurnalistams ir pabrėžė, kad B.Johnsonas pažadėjo paskelbti S.Gray ataskaitą ir informuoti parlamentą.

Ragina trauktis

Bendrapartiečiams konservatoriams įsivėlus į atvirą vidaus konfliktą dėl premjero pavėluoto atsiprašymo, B.Johnsonui tenka rimtai kovoti dėl savo politinės ateities.

Ketvirtadienį jis dingo iš visuomenės akiračio ir, pedantiškai laikydamasis vyriausybės nustatytų taisyklių, atšaukė planuotą kelionę į Šiaurės Angliją, mat paaiškėjo, kad vienas jo šeimos narys susirgo COVID-19.

Konservatorių lyderis Škotijoje Douglasas Rossas prisijungė prie mažiausiai keturių torių parlamentarų, raginančių B.Johnsoną atsistatydinti. „Apgailestaudamas turiu pasakyti, kad jo pozicija nebėra apginama, – televizijai STV sakė D.Rossas.

Kabineto narys Jacobas Reesas-Moggas atmetė kolegos pareiškimą kaip „lengvasvorio“ torių veikėjo. Tačiau toks pareiškimas sukėlė kitų parlamento narių kritiką ir perspėjimų, kad aukštuomeniškas anglas stiprina argumentus už Škotijos nepriklausomybę.

Nuskambėjus perspėjimams, kad konservatoriai parlamento nariai gali mobilizuotis balsavimui dėl nepasitikėjimo B.Johnsonu, Šiaurės Airijos sekretorius Brandonas Lewisas tvirtino, kad premjeras atsiprašė „labai, labai nuoširdžiai“.  „Jis tikrai pripažįsta pasipiktinimą ir nusivylimą, kuriuos žmonės jaučia dėl to, kas, jų nuomone, įvyko Dauningo gatvėje. Jis tai pripažįsta ir prisiima atsakomybę“, – radijui BBC sakė B.Lewisas.

Galimybė leiboristams

B.Johnsono puota pandemijos metu – į naudą jo konkurentams ne tik konservatorių partijoje, bet ir oponentams iš kito politinio spektro flango.

Visuomenės apklausos rodo, kad, pasipylus virtinei kaltinimų dėl vakarėlio, šalies premjero populiarumas sumenko.

Laikraštyje „The Times“ paskelbti naujos sociologinių tyrimų agentūros „YouGov“ apklausos rezultatai rodo, kad Leiboristų partija 10 procentinių punktų lenkia konservatorius. Tai didžiausias atotrūkis nuo 2013 m. Be to, šeši iš dešimties Jungtinės Karalystės rinkėjų mano, kad B.Johnsonas turėtų atsistatydinti.

Opozicijoje stiprėjant reikalavimams atsistatydinti B.Johnsonui, analogišką nuomonę išsakė ir Leiboristų partijos lyderis Keiras Starmeris.

Aukšto rango leiboristų parlamentarė Lisa Nandy sakė, kad veikiausiai bus atskleista dar daugiau naujos informacijos, kai anksčiau B.Johnsonas parlamente tvirtino, kad 2020 m. jokie dėl COVID-19 įvesti reikalavimai nebuvo pažeisti.

Šiame fone neliko nepastebėta ir dar viena bloga naujiena B.Johnsonui. Vyriausybėje dirbęs vyriausiojo medicinos pareigūno pavaduotojas Jonathanas Van-Tamas, pasireiškęs kaip gabus ir ryškus komunikacijos specialistas pandemijos metu, nusprendė grįžti prie akademinės veiklos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taigi viskas vyko DAUNU gatvej

ten debilai juk gyvena --tai kokios problemos , jiems juk viskas galima..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS