„Proud Boys“ lyderis už išpuolį prieš Kapitolijų kalės ilgus metus | KaunoDiena.lt

„PROUD BOYS“ LYDERIS UŽ IŠPUOLĮ PRIEŠ KAPITOLIJŲ KALĖS ILGUS METUS

  • 0

Buvęs kraštutinių dešiniųjų „Proud Boys“ grupės lyderis Enrique Tarrio (Enrikė Tarijus) antradienį buvo nuteistas kalėti 22 metus už vaidmenį 2021-ųjų sausio 6 dienos išpuolyje prieš JAV Kapitolijų.

Tai griežčiausia iki šiol už Kapitolijaus šturmą paskirta bausmė.

„Tą dieną buvo sulaužyta iki tol nenutrūkusi taikaus valdžios perdavimo tradicija“, – sakė JAV apygardos teisėjas Timothy Kelly (Timotis Kelis), kalbėdamas apie bandymą sustabdyti Kongreso sesiją, skirtą patvirtinti demokrato Joe Bideno (Džo Baideno) pergalę 2020 metų rinkimuose prieš Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).

„Ponas Tarrio buvo pagrindinis sąmokslo lyderis“, – per beveik keturias valandas trukusį bausmės skyrimo posėdį šalies sostinėje sakė T. Kelly.

Prokurorai prašė skirti 33 metų laisvės atėmimo bausmę E. Tarrio. 2021 metų sausio 6 dieną E. Tarrio nebuvo Vašingtone, tačiau jis buvo apkaltintas vadovavimu Kapitolijaus šturmui, kurį organizavo „Proud Boys“ nariai ir kiti D. Trumpo šalininkai.

Gegužę 39-erių E. Tarrio ir keli kiti „Proud Boys“ nariai buvo nuteisti už sąmokslą maištauti dėl savo vaidmens išpuolyje.

Šią grupę, padedamas savo bendrininkų, subūrė E. Tarrio.

Kitam „Proud Boys“ nariui, 32 metų Ethanui Nordeanui (Itanui Nordinui), T. Kelly praėjusią savaitę skyrė 18 metų laisvės atėmimo bausmę.

Kraštutinių dešiniųjų judėjimo „Oath Keepers“ įkūrėjas Stewartas Rhodesas (Stiuartas Roudzas), taip pat prisidėjęs prie Kapitolijaus šturmo, šiais metais buvo nuteistas kalėti 18 metų.

Prieš paskelbiant nuosprendį E. Tarrio kreipėsi į teismą ir sakė, kad sausio 6-oji buvo „nacionalinė gėda“.

„Mano kandidatas pralaimėjo, – sakė jis. – Aš atkakliai laikiausi savo pozicijos, nors turėjau nusiraminti.“

E. Tarrio atsiprašė teisėsaugos pareigūnų, kuriuos riaušininkai užpuolė tą dieną, kurią jis pavadino siaubinga.

Prokuroras Conoras Mulroe (Konoras Malro), prašydamas skirti 33 metų laisvės atėmimo bausmę, teigė, kad E. Tarrio ir kiti „Proud Boys“ nariai „bandė panaudoti jėgą ir smurtą, kad primestų savo požiūrį į tai, kas yra teisinga šaliai“.

„Šią grupę, padedamas savo bendrininkų, subūrė E. Tarrio“, – sakė C. Mulroe.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS